ΝΕΑ ΤΟΥ ΙΝΓΚ, Η σκυτάλη στον Πέτρο Πέτρου

Από την 1η Απριλίου 2022 ο κ. Πέτρος Π. Πέτρου είναι ο νέος διευθυντής του Τμήματος Βιοχημικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου του Göttingen, Γερμανίας το 1997. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Max Planck Βιοφυσικής Χημείας στο Göttingen στον τομέα της αναπτυξιακής βιολογίας και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την ανάπτυξη του ματιού. To 2001 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτωρα Φυσικών Επιστημών (Dr. rer. nat.) από το πανεπιστήμιο του Göttingen. Ακολούθησε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο εργαστήριο μοριακής και κυτταρικής βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ασχολήθηκε με τη διερεύνηση μιας οικογένειας εξωκυττάριων πρωτεϊνών της βασικής μεμβράνης σε μοντέλα ποντικού. Το 2006, μέσω ανταγωνιστικού προγράμματος για απόδημους ερευνητές του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας,  επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2008 εντάχθηκε στο Τμήμα Βιοχημικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως Ανώτερος Εργαστηριακός Λειτουργός και ειδικεύτηκε στην εργαστηριακή διάγνωση των κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων. Είχε σημαντική συμβολή στην εισαγωγή νέων αναλυτικών μεθόδων, ιδιαίτερα εφαρμογών διαδοχικής φασματομετρίας μάζας, και στην επέκταση των διαγνωστικών υπηρεσιών του Τμήματος.

Υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της μεταπτυχιακής Σχολής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου  στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα από τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και ως συντονιστής του μαθήματος “Biochemical Basis of Genetic Diseases”. Έχει αναπτύξει αυτόνομη ερευνητική δραστηριότητα η οποία εστιάζεται στη διερεύνηση του ρόλου του μεταβολισμού του γλυκογόνου καθώς και των επαφών μεταξύ μιτοχονδρίων και ενδοπλασματικού δικτύου, σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα τα οποία διαχειρίστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει υπηρετήσει ως αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για το ευρωπαικο πρόγραμμα COST (European Cooperation in Science and Technology) όπως και για άλλους εθνικούς φορείς χρηματοδότησης. Επιπλέον έχει υπάρξει κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά με διαδικασία αξιολόγησης.

Ως μέλος του ακαδημαικού προσωπικού της σχολής από το 2012 πέραν του διδακτικού έργου συμμετείχε σε εξεταστικές επιτροπές μεταπτυχιακών φοιτητών και έχει αναπτύξει και επιβλέψει ερευνητικές εργασίες σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικού όπως επίσης και μεταδιδακτορικού ως επιστημονικός υπεύθυνος.


Βραβείο περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου έχει ενημερωθεί από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ότι διακρίθηκε με το βραβείο «Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για το 2021. Τα «Παγκύπρια Βραβεία για το Περιβάλλον για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις» στοχεύουν στην ανάδειξη και επιβράβευση των Οργανισμών/Επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υιοθετήσει, αναπτύξει και εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Η αξιολόγηση έγινε στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος  κ. Κλέλιας Βασιλείου και εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

«Η νέα αυτή διάκριση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο μας χαροποιεί και μας δίδει το κίνητρο να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθ. Λεωνίδας Φυλακτού.


 

Related Articles
winner