ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Ερευνώντας τις αιμοσφαιρινοπάθειες

Ονομάζομαι Μικαέλλα Κοντοπούλου και είμαι διδακτορική φοιτήτρια στον τομέα της Ιατρικής Γενετικής, με επιβλέποντες τον Δρ. Πέτρο Κουντούρη και την Δρ. Κοραλία Στεφάνου. Είμαι ενεργό μέλος της Ομάδας Βιοϊατρικής και Μεταφραστικής Πληροφορικής στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (ΤΜΓΘ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Η εργάσιμή μου μέρα αρχίζει μόλις εξοπλιστώ με το αγαπημένο μου φλιτζάνι, γεμάτο με το ελιξίριο της παραγωγικότητας – τον καφέ – καθώς είμαι περιτριγυρισμένη από το βουητό των επιστημονικών συζητήσεων των συναδέλφων μου και το χαρακτηριστικό απαλό χτύπημα των πλήκτρων του πληκτρολογίου όταν ο κάθε συνάδελφος βυθιστεί στις δικές του επιστημονικές αναζητήσεις. Έχοντας ελέγξει το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για νέα μηνύματα και το πρόγραμμα των συναντήσεών μου για την ημέρα, αφοσιώνομαι στην εκτεταμένη ανάγνωση επιστημονικής βιβλιογραφίας για τις αιμοσφαιρινοπάθειες, γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή/και την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα της έρευνάς μου την επιδημιολογία των αιμοσφαιρινοπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα, συστηματικά συλλέγω, οργανώνω και αξιολογώ επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν ποσοστά ασθενών και φορέων εντός του πληθυσμού για κάθε αιμοσφαιρινοπάθεια και τις γενετικές παραλλαγές της κάθε μίας, καθώς και τις διαθέσιμες πολιτικές για τη διαχείριση και πρόληψη των αιμοσφαιρινοπαθειών σε κάθε χώρα. Όλα τα αξιολογημένα και γεωγραφικά δεδομένα προστίθενται στη διαδικτυακή πύλη ITHANET (www.ithanet.eu ), την πιο σύγχρονη και πλήρη βάση δεδομένων για αιμοσφαιρινοπάθειες, η οποία έχει αναπτυχθεί στο ΙΝΓΚ και μεταξύ άλλων προσφέρει μια εκτενή εικόνα της επιδημιολογίας των αιμοσφαιρινοπαθειών. 

Παράλληλα, αξιοποιώ τα δεδομένα που συλλέγονται σε γεωστατιστικά μαθηματικά μοντέλα, τα οποία αναπτύσσω χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού “R”. Ο στόχος αυτών των γεωστατιστικών μαθηματικών μοντέλων είναι η πρόβλεψη και η χαρτογράφηση των επιπτώσεων των αιμοσφαιρινοπαθειών παγκοσμίως. Κάθε συλλεγμένο δεδομένο αποτελεί μια νέα πληροφορία που εμπλουτίζει και αποδίδει μια πιο διεξοδική εικόνα για τηv επίδραση των αιμοσφαιρινοπαθειών στον παγκόσμιο χάρτη. Το αποτέλεσμα αυτού του ερευνητικού εγχειρήματος θα είναι διαδραστικοί χάρτες που θα λειτουργούν ως εργαλεία ενημέρωσης για τους φορείς χάραξης πολιτικής ως προς τα σημεία επιβάρυνσης από αιμοσφαιρινοπάθειες στη χώρα τους που ως αποτέλεσμα, θα τους βοηθήσουν στην διαμόρφωση και υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων στρατηγικών για την αντιμετώπιση των αιμοσφαιρινοπαθειών.

Πέρα από την έρευνά μου, μοιράζομαι τις γνώσεις μου στον προγραμματισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος «African Research And Innovative Initiative For Sickle Cell Education» (ARISE), διδάσκοντας βιοστατιστική ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων με τη χρήση της “R”. Επιπλέον, εντός της ομάδας μου, συνεισφέρω στη δημιουργία επιστημονικών παρουσιάσεων και απεικονίσεων για αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα επικοινωνία του επιστημονικού μας έργου, ενώ στο Τμήμα μου είμαι επίσης μέλος της ομάδας Προβολής (Outreach), με στόχο την σύγχρονη και ευρεία διάχυση των επιτευγμάτων μας στο κοινό.

Σε κάθε βήμα, η πορεία μου προς την ολοκλήρωση του διδακτορικού μου έργου συνεχίζεται με πάθος και δέσμευση.

Εκτός από την επαγγελματική μου ζωή, απολαμβάνω διάφορες δραστηριότητες που ενισχύουν την ισορροπία μεταξύ των ακαδημαϊκών ασχολιών και της προσωπικής μου ευημερίας. 

Λατρεύω να παίζω βιντεοπαιχνίδια και να ασχολούμαι με διάφορες ασκήσεις, από χαλαρές βόλτες στη φύση με τον σκύλο μου μέχρι και πιο δυναμικές δραστηριότητες όπως το μποξ. Ο χρόνος με τα κατοικίδια και την οικογένειά μου, αποτελούν πηγή χαράς και ηρεμίας, ενώ η εξερεύνηση νέων γαστρονομικών γεύσεων με τους φίλους μου προσθέτει πινελιές χρώματος στη ζωή μου. 

 

Μικαέλλα Κοντοπούλου
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής
Ομάδα Βιοϊατρικής και Μεταφραστικής Πληροφορικής στο 
Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας

Related Articles
winner