ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΝΓΚ, Εξερευνώντας νέα επιστημονικά μονοπάτια

Ονομάζομαι Παναγιώτα Παπασάββα και είμαι ιατρός με ειδικότητα στην Αιματολογία. Αφού ολοκλήρωσα τις ιατρικές μου σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έλαβα μετά από 6 χρόνια εκπαίδευση σε νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής την ειδικότητα της Αιματολογίας, επέστρεψα στην Κύπρο για να εργαστώ στη χώρα μου και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συμπατριώτες μου. Κατά τη διάρκεια των ιατρικών μου σπουδών, έζησα από κοντά τον αγώνα των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα και βίωσα τη δική μου αγωνία ως ιατρός να τους παρέχω την καλύτερη δυνατή φροντίδα. ‘Εζησα επίσης από κοντά, τη μεγάλη βελτίωση στην πρόγνωση, θεραπεία και ποιότητα ζωής των ασθενών μας, η οποία έγινε δυνατή λόγω της εισαγωγής νέων στοχευμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Συνειδητοποιώντας ότι η πρόοδος πραγματοποιείται μόνο μέσα από την έρευνα και κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παθογένεση των αιματολογικών νοσημάτων και του γενετικού τους υπόβαθρου, γεννήθηκε η μεγάλη μου επιθυμία να εμβαθύνω σε αυτόν τον τομέα. Έτσι βρέθηκα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) να εξερευνώ νέα επιστημονικά μονοπάτια.

Αρχικά φοίτησα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μάστερ Ιατρικής Γενετικής του ΙΝΓΚ και εκεί είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ για πρώτη φορά με επιστημονική έρευνα, η οποία αμέσως με γοήτευσε. Έτσι επέλεξα να συνεχίσω τις σπουδές μου ως διδακτορική πλέον φοιτήτρια στο ΙΝΓΚ, δουλεύοντας στον ερευνητικό τομέα της ανάπτυξης γονιδιακής θεραπείας για τη θαλασσαιμία κάτω από την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Carsten W. Lederer στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας, με τότε Διευθύντρια την Καθηγήτρια Μαρίνα Κλεάνθους. Η γονιδιακή θεραπεία είναι ένας συναρπαστικός τομέας που πιστεύω μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για πολλές ασθένειες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, καθώς υπόσχεται ριζική και αποτελεσματική θεραπεία «μιας δόσης». 

Το περιβάλλον του ΙΝΓΚ μου παρείχε πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και εφόδια, διευρύνοντας τους ορίζοντές μου, βοηθώντας με να αναπτύξω επιστημονική και κριτική σκέψη. Μου επέτρεψε να εξειδικευτώ στην κατανόηση των γενετικών μηχανισμών που οδηγούν σε αιματολογικές παθήσεις, στη διάγνωσή τους μέσω γενετικών αναλύσεων με τεχνολογίες αιχμής, και στην αντιμετώπισή τους μέσω προηγμένων θεραπειών. Μου προσέφερε επίσης ευκαιρίες για εκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για σπάνια αιματολογικά νοσήματα στο εξωτερικό μέσω της συμμετοχής του ΙΝΓΚ σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς όπως το EuroBloodNet, αναπτύσσοντας έτσι τις βάσεις για δίκτυα συνεργασίας με συναδέλφους που ασχολούνται στον ίδιο τομέα στο εξωτερικό. Μου χάρισε τέλος, γνωριμίες με σπουδαίους επιστήμονες που εργάζονται με σεμνότητα, ζήλο, αφοσίωση και αγάπη γι’αυτό που κάνουν,  οι οποίοι με ενέπνευσαν να ακολουθήσω το παράδειγμά τους. Μετά το τέλος των διδακτορικών μου σπουδών και αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά τη διάγνωση και την αντιμετώπιση σπάνιων γενετικών αιματολογικών νοσημάτων, συνέχισα να εργάζομαι στο ΙΝΓΚ ως κλινική αιματολόγος, συνδυάζοντας την κλινική πράξη στον τομέα του ενδιαφέροντός μου, τη γενετική, με την έρευνα, προσαρμοσμένη στην κλινική πραγματικότητα και ανάγκες της χώρας μας. 

Από τη θέση αυτή θέλω και εύχομαι να καταφέρω να βοηθήσω στην εξερεύνηση του γενετικού τοπίου των Κυπρίων που οδηγεί στην εμφάνιση νοσημάτων του αίματος, καθώς και να προωθήσω την έρευνα στον τομέα αυτό, εκπαιδεύοντας και εμπνέοντας παράλληλα και νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Απώτερος στόχος, η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Οι σπουδές στο ΙΝΓΚ υπήρξαν καθοριστικές για την καριέρα και τη ζωή μου, εξελίσσοντας με ως ιατρό, ως επιστήμονα, ως ερευνητή, αλλά και ως άνθρωπο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρέθηκα στην οικογένεια του ΙΝΓΚ και νιώθω περήφανη που τώρα πια εργάζομαι σε αυτό. 

Η συμβουλή μου προς τους νέους επιστήμονες που έρχονται να φοιτήσουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ είναι να εμπνευστούν από τις αξίες τις οποίες υποστηρίζει το ΙΝΓΚ «Αριστεία, Κοινωνική Προσφορά, Επαγγελματισμός, Καινοτομία, Ομαδικότητα»  να τις υιοθετήσουν και να τις υποστηρίζουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους, επαγγελματική και προσωπική, σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε αγώνα τους. Και τότε η επιτυχία είναι εγγυημένη!

 

Δρ. Παναγιώτα Παπασάββα
Αιματολόγος ΙΝΓΚ
Απόφοιτη προγραμμάτων MSc & PhD Ιατρικής Γενετικής, ΙΝΓΚ


--------------------------------------------------
Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ (εισδοχή Σεπτέμβριος 2024) γίνονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://www.cing.ac.cy/education όπου είναι διαθέσιμος ο οδηγός σπουδών καθώς και όλα τα θέματα για τις αιτήσεις των Διδακτορικών θέσεων.  

 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ για πληροφορίες ή και για διευθέτηση ραντεβού για εξατομικευμένη ενημέρωση.

Στοιχεία Επικοινωνίας Γραφείου Εκπαίδευσης
Tηλέφωνο +357 22392840/841/844    
Email [email protected]
Ιστοσελίδα
https://www.cing.ac.cy/education   

Related Articles
winner