ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ERASMUS - Πρακτική και εμπειρίες

Ονομάζομαι Άννα Παφίτη, και είμαι στο τρίτο έτος των διδακτορικών σπουδών μου στο πρόγραμμα PhD Molecular Medicine στο Τμήμα Νευροανοσολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, υπό την καθοδήγηση της Δρ Νάνσυ Λαμπριανίδη. 

Κατά τις σπουδές μου, είχα τη μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια πεντάμηνη πρακτική άσκηση, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία ως μέρος των διδακτορικών μου σπουδών. Το επίκεντρο της έρευνάς μου εστιάστηκε στην καθιέρωση πρωτοκόλλου για την απομόνωση συγκεκριμένων αντισωμάτων κατά των παραγόντων πήξης από τον ορό ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΣ), η οποία χαρακτηρίζεται ως μία φλεγμονώδης, αυτοάνοση και απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Το σύστημα πήξης είναι το βιολογικό σύστημα που σταματά την αιμορραγία με τη δημιουργία θρόμβων όταν τραυματιστεί ένα αγγείο του αίματος. Μετά από ερευνητικές εργασίες που διεξήγαμε στα εργαστήριά μας στην Κύπρο, γνωρίζουμε ότι ασθενείς με ΠΣ εχουν αυξημένη συχνότητα των αντισωματών κατά των παραγόντων πήξης σε σύγκριση με τους υγιείς.  

Χάρη στην εκπαίδευσή μου στην Αυστρία σε αυτήν την τεχνική, τα εξαγνισμένα αντισώματα από ασθενείς θα χρησιμοποιηθούν για να διεγείρουμε τις αστροκυτταρικές σειρές (τα αστροκύτταρα αποτελούν το 20-40% των κυττάρων του ΚΝΣ) έτσι ώστε να παράγουμε στοχευμένα συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο τους στην παθογένεση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Αυτό το έργο όχι μόνο επέκτεινε τις γνώσεις μου για τη νευροανοσολογία και τις κλινικές επιπτώσεις της, αλλά και τροφοδότησε το πάθος μου να συνεισφέρω στην πρόοδο της ιατρικής γνώσης. Η καθοδήγηση που έλαβα από τον προϊστάμενό μου, Prof Markus Reindl, συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση των εργαστηριακών τεχνικών μου και στην βελτίωσή των αναλυτικών μου δεξιοτήτων. Μέσα από τη διαδικασία πειραματισμού και σφάλματος, μέχρι τη σωστή λειτουργία του πρωτοκόλλου, έμαθα τη σημασία της υπομονής, της προσοχής στη λεπτομέρεια και της επιμονής στην επιδίωξη των επιστημονικών ανακαλύψεων. Αυτή η εμπειρία ERASMUS ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στο ακαδημαϊκό μου ταξίδι, βοηθώντας με να αναπτύξω μια παγκόσμια νοοτροπία και να ενισχύσω τις ερευνητικές μου ικανότητες. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck στο Κλινικό Τμήμα Νευρολογίας, αναμφίβολα θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές μου έρευνες στον τομέα της ιατρικής έρευνας.

Εκτός από τη δουλειά μου στο εργαστήριο, ο χρόνος μου στο Ίνσμπρουκ μου πρόσφερε μια πλούσια πολιτισμική εμπειρία. Τα γραφικά τοπία των Αυστριακών Άλπεων, η ιστορική κληρονομιά και οι δυνατοτήτες αναψυχής πρόσφεραν μια τέλεια ισορροπία. Οι γνωριμίες με άλλους φοιτητές του ERASMUS+ από διάφορες χώρες διεύρυνε περαιτέρω τους ορίζοντές μου και με έκανε να έρθω σε επαφή με νέες αντιλήψεις, τόσο ακαδημαϊκά όσο και προσωπικά.

Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθώ στην Αυστρία για πρακτική άσκηση μέσω του ERASMUS+. Εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε όλους όσους έκαναν αυτό το ταξίδι δυνατό και ανυπομονώ να εφαρμόσω τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει στις διδακτορικές μου σπουδές.

 

 

Άννα Παφίτη
Υποψήφια Διδάκτορ Μοριακής Ιατρικής
Τμήμα Νευροανοσολογίας

 

Related Articles
winner