ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Διδακτορική φοίτηση στο ΙΝΓΚ

Ονομάζομαι Άντρια Θεοδούλου και είμαι φοιτήτρια διδακτορικών σπουδών στο πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Εκπονώ τη διδακτορική διατριβή μου στο Τμήμα Βιοχημικής Γενετικής του ΙΝΓΚ με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. Πέτρο Π. Πέτρου. Η έρευνα μου έχει ως αντικείμενο μελέτης τις επιδράσεις της πρωτεΐνης Starch-binding domain-containing protein 1 (Stbd1) και των επαφών μεταξύ ενδοπλασματικού δικτύου και μιτοχονδρίων στη σηματοδότηση της ινσουλίνης έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της απόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη που συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Συγκεκριμένα, σε in vitro σύστημα ηπατικών κυττάρων που έχουμε δημιουργήσει, μελετούμε την απόκριση στην ινσουλίνη και άλλες κυτταρικές, μοριακές και μεταβολικές παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή.

Η παρουσία μου στις εγκαταστάσεις του ΙΝΓΚ είναι επί καθημερινή βάσεως. Συνήθως, φτάνω στο ΙΝΓΚ γύρω στις 8.15 π.μ. Πρώτη μου έγνοια είναι να ελέγξω τα emails μου και ακολούθως, να προγραμματιστώ και να αρχίσω τα πειράματά μου. Πολλές φορές ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός πειράματος μπορεί να είναι μερικές ώρες και η αναμονή αρκετή. Έτσι, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον πολύτιμο αυτό χρόνο για να σχεδιάσω ή να προετοιμάσω κάποιο άλλο πείραμα, να διαβάσω ένα επιστημονικό άρθρο, να αναλύσω δεδομένα, να παρακολουθήσω μία διάλεξη ή ακόμη και να κάνω ένα μικρό διάλειμμα.

Σίγουρα ο σωστός προγραμματισμός είναι κάτι που σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου ως διδακτορικός φοιτητής. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, αφού πολλές φορές μπορούν να προκύψουν διάφορα. Για παράδειγμα, μια προγραμματισμένη συνάντηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τον επιθυμητό χρόνο, ή ένα κοινό μηχάνημα να μην είναι διαθέσιμο τη δεδομένη στιγμή που το χρειάζεσαι. Γι’αυτό, θα πρέπει πάντοτε να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή να μπορείς να προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου αναλόγως, έτσι ώστε να φέρεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. 

Ο πρώτος χρόνος των διδακτορικών σπουδών έχει συνεχώς εντατικό διάβασμα, αφού απαιτεί την παρακολούθηση μαθημάτων και ταυτόχρονα την παρουσία για μερικές ώρες στο εργαστήριο. Στην αρχή είναι δύσκολο καθώς αρκετά πράγματα, ειδικά στο εργαστήριο, είναι άγνωστα. Ωστόσο, με τη σωστή καθοδήγηση σύντομα αυτό αλλάζει. Στο δεύτερο έτος των διδακτωρικών σπουδών, αφού έχεις εξοικειωθεί πια με το εργαστηριακό περιβάλλον και αποκτήσει κάποια εμπειρία, μπορείς να διαμορφώσεις το δικό σου πρόγραμμα πειραμάτων και να εκφράσεις τις δικές σου απόψεις. Ακολούθως, στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς οι διδακτορικοί φοιτητές καλούνται να περάσουν από μία ενδιάμεση αξιολόγηση (Mini-thesis), όπου χρειάζεται αρκετή μελέτη κι αφιέρωση πολλών ωρών μπροστά από τον υπολογιστή γράφοντας, αναλύοντας δεδομένα και ετοιμάζοντας γραφικές παραστάσεις. Στα επόμενα χρόνια, παράλληλα με την έρευνα, σου δίνεται η ευκαιρία να παρευρεθείς και να συμμετάσχεις σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια εντός ή εκτός Κύπρου. Εκεί, έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις καταξιωμένους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, να ανταλλάξεις απόψεις μαζί τους και φυσικά να παρουσιάσεις και να μιλήσεις για τη δική σου έρευνα.

Στο τέλος των διδακτορικών σπουδών, δηλαδή το στάδιο στο οποίο βρίσκομαι κι εγώ σήμερα, ο χρόνος στο εργαστήριο μειώνεται, αφού πολλά από τα πειράματα σιγά-σιγά έχουν ολοκληρωθεί. Συνεπώς, αυτό προμηνύει την προετοιμασία και συγγραφή του επιστημονικού άρθρου και της διδακτορικής διατριβής.

Η διδακτορική σπουδή είναι σίγουρα απαιτητική. Γι’αυτό είναι σημαντικό παράλληλα με αυτή να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Στον δικό μου ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να παίζω πιάνο. Επίσης, είμαι μέλος του διευρυμένου συμβουλίου μίας περιβαλλοντικής ομάδας, όπου μαζί με άλλα μέλη συζητάμε και βρίσκουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, διοργανώνουμε μαζί με άλλες περιβαλλοντικές ομάδες φεστιβάλ που αποσκοπούν στην ενημερώση του κόσμο για διάφορα θέματα του περιβάλλοντος. 

Το διδακτορικό είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος που απαιτεί χρόνο, θυσίες και ψυχή. Κατά τη διάρκεια του θα έρθεις συχνά αντιμέτωπος με άγχος, πίεση και απογοήτευση. Όμως, στο τέλος θα σου προσφέρει πληθώρα γνώσεων, εμπειρίες και ευκαιρίες γνωσιακής ανάπτυξης που θα σε βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία σου.

 

 

Άντρια Θεοδούλου 
Υποψήφια Διδάκτωρ στο πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής 
Τμήμα Βιοχημικής Γενετικής

Related Articles
winner