ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Γέφυρα της Κύπρου με άλλα κράτη το ΙΝΓΚ

Σημαντική είναι η συμβολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής στις προσπάθειες της Κύπρου για ανάπτυξη των σχέσεων με γειτονικά κράτη και τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης και κόμβο προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας. 

Πρεσβευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών από οκτώ χώρες που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο φιλοξενήθηκαν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), όπου ενημερώθηκαν από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού σχετικά με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, ειδικότερα στα προγράμματα σπουδών που προσφέρει η μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος καλωσορίζοντας τους Πρεσβευτές και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών, σημείωσε πως μέσα από το τρίπτυχο έρευνα-υπηρεσίες-εκπαίδευση, το οποίο πρεσβεύει το ΙΝΓΚ, δημιουργούνται ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη  των σχέσεων με άλλα κράτη, ιδίως της περιοχής και για τη δημιουργία συνεργασιών σε αυτούς τους τομείς. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, λέγοντας ότι η παραχώρηση αριθμού υποτροφιών σε φοιτητές από χώρες της περιοχής σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής του ΙΝΓΚ, έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, αφού έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα φοιτητές  από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Ινστιτούτο. Η συνεργασία διευρύνεται από 5 χώρες σε 10 χώρες για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και πέραν της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μέσω της εκπαίδευσης σε καινοτόμους τομείς σπουδών όπως αυτούς που προσφέρει το ΙΝΓΚ, προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της γειτονικής περιοχής.  Τέλος, κάλεσε τους Πρέσβεις και εκπροσώπους των Πρεσβειών να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς των χωρών τους για τις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ και για τα υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου μέσα από τους τρεις πυλώνες, έρευνα-υπηρεσίες-εκπαίδευση και εξήγησε πως αυτό το μοντέλο ινστιτούτου προσφέρει ένα δημιουργικό και ολοκληρωμένο περιβάλλον στους φοιτητές,  οι οποίοι επωφελούνται από τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στο Ινστιτούτο, όπως και από τις άριστες εργαστηριακές υποδομές. Ένα μοντέλο εκπαίδευσης το οποίο για τα Κυπριακά δεδομένα είναι καινοτόμο, αφού κάτω από την ίδια στέγη συνυπάρχουν η έρευνα, οι διαγνωστικές και κλινικές υπηρεσίες μαζί με την εκπαίδευση. Η εμπειρία του ΙΝΓΚ στην εκπαίδευση μετρά πέραν των τριών δεκαετιών μέσα από συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ ήδη διανύει τη δέκατη χρονιά λειτουργίας της η Σχολή του ΙΝΓΚ, προσφέροντας επτά μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο MSc και PhD στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής και Νευροεπιστήμης, ενώ σε επίπεδο MSc προσφέρεται το πρόγραμμα της Βιοϊατρικής Έρευνας.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι το Ινστιτούτο επιδιώκει να αναπτύσσει συνεργασίες με χώρες της γύρω περιοχής αφού υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί έχει σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια καθώς και για τη διαχρονική στήριξή του προς το Ινστιτούτο.

Στη συνέχεια οι ξένοι διπλωμάτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, το οποίο υπεγράφη στις 9 Φεβρουαρίου 2021. Σκοπός του Μνημονίου, το οποίο έχει αρχική διάρκεια δύο ετών, είναι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας για την υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος στοχευμένων δράσεων, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η παραχώρηση, με χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, αριθμού υποτροφιών σε φοιτητές από χώρες της περιοχής σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής  του ΙΝΓΚ, η συνεργασία για την ανάπτυξη και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων του και, η εγκαθίδρυση ή/και ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας του ΙΝΓΚ και της Σχολής με χώρες της Μέσης Ανατολής. 


 

   
Related Articles
winner