Neurophysiology Department

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, Τι είναι η Κλινική Νευροψυχολογία

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για  αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) προσφέρει από τις αρχές του 2023 υπηρεσίες Κλινικής Νευροψυχολογίας.

Η Κλινική Νευροψυχολογία είναι εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας. Ασχολείται με την έρευνα και την αξιολόγηση των επιπτώσεων μίας εγκεφαλικής δυσλειτουργίας ως αποτέλεσμα επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ. μετά από τραυματισμό), παθολογίας του εγκεφάλου (π.χ. άνοια) στη συμπεριφορά, στο συναισθηματικό τομέα και στις γνωστικές λειτουργίες. 

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι μια  εξειδικευμένη και λεπτομερής διαδικασία που περιλαμβάνει:

▲Κλινική συνέντευξη κατά την οποία συλλέγονται πληροφορίες από τον ασθενή που αφορούν τη φύση των συμπτωμάτων, καθώς και  το αναπτυξιακό, κοινωνικό και ψυχιατρικό ιστορικό του ασθενούς. 

▲Χορήγηση εξειδικευμένων τεστ/τυποποιημένων δοκιμασιών και συμπλήρωση ερωτηματολογίων που αποσκοπούν στην:

  • Aξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης του ασθενούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του. 
  • Aντικειμενική αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών του ασθενούς, δηλαδή των νοητικών διεργασιών όπως η αντίληψη, η προσοχή, η ικανότητα εκμάθησης και ανάκλησης πληροφοριών, η ταχύτητα επεξεργασίας, η γλώσσα, οι οπτικοχωρικές ικανότητες, και οι επιτελικές λειτουργίες.  

Η αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον ασθενή, καθώς αποτελεί ευαίσθητο βαρόμετρο της υγείας και λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να παρέχει δηλαδή  πληροφορίες για  τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και για υποβόσκουσες  νευρολογικές, ιατρικές, ή ψυχιατρικές παθήσεις, και συνεπώς συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

▲Σύνθεση και ερμηνεία όλων των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί στη βάση δεδομένων και προτύπων που έχουν προκύψει από εκτεταμένες εμπειρικές έρευνες. 

Οι υπηρεσίες Νευροψυχολογικής αξιολόγησης που παρέχονται στο πλαίσιο των εξειδικευμένων κλινικών του ΙΝΓΚ, κατόπιν παραπομπής από Νευρολόγο του Ινστιτούτου, μπορούν να συμβάλουν σε ένα καλύτερο θεραπευτικό σχεδιασμό και φροντίδα του ασθενούς. Συγκεκριμένα, η Νευροψυχολογική αξιολόγηση μπορεί να συνδράμει στη διάγνωση/διαφοροδιάγνωση μιας υποκείμενης νόσου ή ήπιας γνωστικής εξασθένισης που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί από μία καθιερωμένη νευρολογική εξέταση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το γνωστικό προφίλ του ασθενούς, δηλαδή στοιχεία σχετικά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ατόμου και, συνακόλουθα, η προοπτική παρέμβασης για αποκατάσταση.

Επιπλέον, η ευαισθησία και ακρίβεια των νευροψυχολογικών εργαλείων επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων για την παρακολούθηση της πορείας/εξέλιξης της νόσου, την αποτελεσματικότητα ή/και τις επιπτώσεις της θεραπευτικής αγωγής ή/και παρεμβάσεων μέσω επανειλημμένων αξιολογήσεων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. 

Συνεπώς, τα  αποτελέσματα των αξιολογήσεων μπορούν να αξιοποιηθούν από τους παρόχους ώστε, σε συντονισμό μεταξύ τους, να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής λαμβάνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για να μπορέσει να ωφεληθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, επιτρέποντας στοχευμένο και εξατομικευμένο θεραπευτικό σχεδιασμό. 

 

Ελένη Δημητρίου PhD
Νευροψυχολόγος 
Τμήμα Νευροφυσιολογίας

 

Βιβλιογραφία

  • Philip D. Harvey (2012) Clinical applications of neuropsychological assessment, Dialogues in Clinical Neuroscience, 14:1, 91-99, DOI: 10.31887/DCNS.2012.14.1/pharvey
  • Lezak et al. (2012). Neuropsychological Assessment (5th ed.). Oxford University Press.
  • Mendez, F. Mario (2022). The mental status examination handbook. Elsevier

 



 

Related Articles
winner