ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΣ, Περηφάνεια για την προσφορά του ΙΝΓΚ

Υπερηφάνεια για την πορεία, την ανάπτυξη και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, αισθάνονται τέσσερις άνθρωποι που το υπηρέτησαν από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη δράση τους πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Δρ Τέλλος Ν. Παπαγεωργίου, Χρίστος Φυλακτού, Χρήστος Ηλιάδης και Παύλος Φωτιάδης, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την δημιουργική διαδρομή και προσφορά του Ινστιτούτου. 

------------------------------------------------------------------------

Η ενηλικίωση του Ινστιτούτου


Τον Απρίλιο του 2004 μου ζητήθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) να τους εκπροσωπήσω στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΓΚ.  Τον Οκτώβριο του 2005 με την αρχή της νέας θητείας (2005-2008), εκλέχθηκα ομόφωνα στην θέση του Προέδρου. Την θέση αυτή, εξέλαβα από την αρχή ως πρεσβευτή του αρχικού οράματος του Καθηγητή Λευκού Μiddleton, ιδρυτή και πρώτου Γενικού Εκτελεστικού Ιατρικού Διευθυντή (ΓΕΙΔ). Χάρη στο υψηλό επίπεδο και την αφοσίωση του Επιστημονικού Συμβουλίου και άλλων τμημάτων  του ΙΝΓΚ, εστιάσαμε στην παγίωση τριών βασικών πυλώνων που συνέθεταν και συνθέτουν το όραμα αυτό: τις Υπηρεσίες, την Έρευνα και την Εκπαίδευση. Στους τομείς των Υπηρεσιών και της Έρευνας είμαστε ήδη σε καλό δρόμο με ανοδική πορεία με διεθνείς διαστάσεις και επιστημονικές διακρίσεις.

Η θητεία μου συνέπεσε με την ενηλικίωση του Ινστιτούτου- μια περίοδο που η ευθύνη για την παγίωση όλων εκείνων που είχαν ήδη επιτευχθεί ήταν μεγάλη. Και που αντίστοιχα ήταν επιτακτική η ανάγκη να πάμε το Ινστιτούτο μπροστά, σε νέους ορίζοντες.

Από τη θέση της Προεδρίας μου συνοψίζονται τα ακόλουθα επιτεύγματα:

Είμαι υπερήφανος που προσωπικά πέτυχα να διερευνήσουμε την εσωτερική αγορά για την θέση του ΓΣΙΔ. 

Την περίοδο αυτή, ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων εξασφαλίζοντας την ευχέρεια των εργασιακών σχέσεων. 

Η πολύτιμη δικοινοτική πολιτική μας έπαιξε καίριο ρόλο στην υπογραφή του συμφωνητικού με τα Ηνωμένα Έθνη, για το Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων το οποίο τόσο συνέβαλε ελαφρύνοντας το φορτίο των οικογενειών των Αγνοουμένων.

Περαιτέρω διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην υπογραφή συμφωνίας για ερευνητικά προγράμματα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξεκινώντας μια νέα εποχή όχι άκαρπου ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας μεταξύ των δυο αυτών κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Για να ολοκληρώσουμε το τρίτο σκέλος του αρχικού οράματος, στον χώρο της Εκπαίδευσης, διεξήγαγε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές σε εθνική και διεθνή βάση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία της Σχολή Μοριακής Ιατρικής.

Για να φιλοξενήσουμε το τρίπτυχο σκέλος του αρχικού μας οράματος χρειάστηκε να υπάρχει το περιθώριο επέκτασης. Με το σκεπτικό αυτό ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Αγίου Δομετίου που μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε ερευνητική χρηματοδότηση ύψους πολλών εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα. Η ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους, αλλά και προς τον Δήμαρχο, είναι δεδομένη.

Στην πορεία αυτή, σεβαστήκαμε το καταστατικό μας όπως αρχικά είχε συνταχθεί, κρατώντας πάντα το Ινστιτούτο ένα ανεξάρτητο, αποτελεσματικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Παραμένει σήμερα μια ιδιωτική πρωτοβουλία που λειτουργεί χωρίς οχλήσεις, με ανιδιοτελείς στόχους και κατορθώνει έτσι να επιτυγχάνει θαύματα.

Κοιτάζοντας πίσω, πρέπει να σταθώ στην αγάπη, στη φιλία και στη συνεργασία όλων εκείνων που αποτέλεσαν κομμάτι της προσπάθειας αυτής.  Να σταθώ στο μεγαλεπήβολο αρχικό όραμα των ανθρώπων που ξεκίνησαν το ΙΝΓΚ αλλά στην ιδιαίτερη τιμή που αποτέλεσε για εμένα το προνόμιο να συμμετέχω σε μια τέτοια εμβληματική προσπάθεια.

Μια τέτοια ανιδιοτελής προσφορά, με αγάπη προς τον αποδεκτή, είναι ευλογημένη να πετύχει.


Δρ Τέλλος Ν. Παπαγεωργίου, M.B.,Ch.B.,B.A.O., Ireland
F.R.C.O.G (Fellow of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists)

Στην Προεδρία του ΙΝΓΚ από το 2005 έως το 2008
Αντιπρόεδρος για δυο συνεχείς θητείες από το 2011 μέχρι το 2017

 


Συνεχής συνεισφορά δίχως όρια

Το Ινστιτούτο κλείνει φέτος 30 χρόνια γόνιμης ύπαρξης και προσφοράς στον άνθρωπο, μέσα από το άριστο επίπεδο γνώσης και πρακτικής που διαθέτει  στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής.  

Όπως όλα τα λαμπρά δημιουργήματα στον κόσμο, έτσι και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), δεν κατέβηκε μια μέρα από τον ουρανό σαν  βροχούλα στη διψασμένη γη της μοιρασμένης πατρίδας μας και μάλιστα μετά από μόνο έξη χρόνια από το ξεσπίτωμα, τον χαμό και ξενιτεμό χιλιάδων ανθρώπων στα χρόνια που ακολούθησαν την Τουρκική εισβολή.   

Μέσα σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση για  να γίνουν λαμπρά και χρήσιμα έργα, χρειαζόντουσαν πάνω από όλα, καλά οράματα, δημιουργική σκέψη, θέληση, δύναμη, επιμονή  και πειθαρχημένη εκτέλεση στην καθημερινότητα, αυταπάρνηση και ασφαλώς τα οικονομικά μέσα που χρειάζονταν αλλά  δε υπήρχαν τότε. 

Ο οραματιστής που τελικά μετέτρεψε το όραμά του σε πραγματικότητα, ήταν ο Δρ. Λεύκος Μίτλεττον. Ένας «ακάματος εργάτης» της Ιατρικής/Βιολογίας, θιασώτης της αγαστής συνύπαρξης των Κυπρίων. Γι᾽ αυτό μερίμνησε και για το δικοινοτικό χαρακτήρα του ΙΝΓΚ. Αφού κατόρθωσε να πείσει την Αμερικανική Κυβέρνηση  να χρηματοδοτήσει  εξολοκλήρου την ανέγερσή  του, κάτω από την ομπρέλα του USA-AID/UNHCR, ως το πρώτο δικοινοτικό έργο στην Κύπρο, και αποπερατώθηκε το 1995.    

Ανέκαθεν οι  επιλογές πρόσληψης Ιατρών και Επιστημόνων, τόσο από τον Ιδρυτή του ΙΝΓΚ Δρ. Λεύκο Μίτλεττον, όσο και τους ακολουθήσαντες Ιατρικούς Εκτελεστικούς Διευθυντές, Καθηγητές Φίλιππο Πατσαλή και Λεωνίδα Φυλακτού, ήσαν πάντοτε αξιόλογες και ακριβοδίκαιες. Όπως εξάλλου και τα αξιόλογα είναι πάντοτε όλα τα άτομα που απαρτίζουν το Επιστημονικό Συμβούλιο, που εργαζόμενοι  σε στενή συνεργασία με το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξαν το ΙΝΓΚ ως ένα Ιατρικό, Επιστημονικό και Μεταπτυχιακό Ακαδημαϊκό Κέντρο Αριστείας.          
Για παράδειγμα, είναι στο ΙΝΓΚ που χαρτογραφήθηκε το DΝΑ όλων των Κυπρίων συγγενών των αγνοουμένων της περιόδου 1963/1974. Μέσα στο ΙΝΓΚ ξεκίνησαν και θεμελιώθηκαν οι ταυτοποιήσεις των αγνοουμένων, όπως και οι ανάγκες όλων των Δικανικών εξετάσεων του κράτους  για την ασφάλεια της κοινωνίας. 

Δίχως την ύπαρξη και μεγάλη επιστημονικότητα  του ΙΝΓΚ, «Κύριος οίδε» σε τι δραματική θέση θα βρισκόταν συχνά η Κύπρος όπως τις μέρες τούτες  με την επέλαση της πανδημίας του Κορωνοϊού, και όχι μόνο. Η συνεισφορά του ΙΝΓΚ είναι συνεχής, δίχως όρια και τέλος. 

Κλείνοντας αυτή την αναφορά για  τα πρώτα 30 χρόνια του Ινστιτούτου, θέλω να πω  ότι ήταν για μένα μεγάλη τιμή, που πότε με το κάλεσμα των έξη προηγουμένων διακυβερνήσεων και πότε με την  πρόσκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, είχα την χαρά να το υπηρετήσω και να δουλέψω με όλη την θαυμάσια ομάδα του Ινστιτούτου αλλά και την Πολιτεία που διαχρονικά το στηρίζει. Εύχομαι σε όλους στον ωραίο κόσμο του ΙΝΓΚ, κάθε επιτυχία στο σημαντικότατο έργο τους και την μεγάλη πορεία τους προφέροντας πάντα για την υγεία, ευημερία και  χαρά των ανθρώπων.            

Χρίστος Φυλακτού
Στην Προεδρία του ΙΝΓΚ από το 2008 έως το 2012

 

 

Ένα πραγματικό διαμάντι για την μικρή Κύπρο

Είχα την τιμή και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Δ.Σ του ΙΝΓΚ για τρείς θητείες (εννέα χρόνια, μεταξύ 2005 – 2014). Για τρία από αυτά τα χρόνια (2011-2014) υπηρέτησα τους σκοπούς του Ινστιτούτου σαν Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Είχα την τύχη σ΄ αυτά τα εννέα χρόνια, να δω να ξεδιπλώνεται και σιγά-σιγά να υλοποιείται το όραμα για το ΙΝΓΚ… Η Νοσοκομειακή Φροντίδα μαζί με την Βιοϊατρική Έρευνα αποτελούσαν δίδυμες πτυχές της προσφοράς του ΙΝΓΚ από την ίδρυσή του…   

Σε αυτά προστέθηκε τελικά και η Εκπαίδευση, με την ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου μετατρέποντας έτσι το ΙΝΓΚ σε ένα Ολιστικό Κέντρο Αριστείας συμπληρώνοντας έτσι το πετυχημένο τρίπτυχο αντίστοιχων διάσημων κέντρων στο εξωτερικό: Νοσηλεία – Έρευνα – Εκπαίδευση με αλληλο-τροφοδοτούμενες δράσεις και πολλαπλασιασμό αποδοτικότητας. Ένα πραγματικό διαμάντι για την μικρή Κύπρο…

Κατά την διάρκεια της Προεδρίας μου ξεκινήσαμε επίσης τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για την κτιριακή επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ … Δυστυχώς η προσπάθεια μπήκε τότε αναγκαστικά στο «ψυγείο» με την έλευση της οικονομικής κρίσης που συγκλόνισε συθέμελα την Κυπριακή κοινωνία – και κατ΄επέκταση το ΙΝΓΚ. Η κρατική χορηγία περικόπηκε, προσλήψεις και προαγωγές προσωπικού παγοποιήθηκαν προσωρινά, προγράμματα έπρεπε να επανασχεδιαστούν… Μέσα όμως στη δίνη της Κρίσης, το ΙΝΓΚ δεν έπαψε στιγμή να δημιουργεί και να προσφέρει στην κοινωνία στη βάση του τρίπτυχου Νοσηλεία – Έρευνα – Εκπαίδευση, κερδίζοντας χρηματοδοτήσεις για πρωτοπόρα ερευνητικά προγράμματα που  συμβάλλουν στην δημιουργία συνθηκών διάγνωσης - θεραπείας ορισμένων ασθενειών, βελτίωσης ποιότητας ζωής. Είναι με χαρά που βλέπω σήμερα την  επανεκκίνηση των σχεδιασμών για κτιριακή επέκταση, που είναι η καλύτερη απόδειξη της ζωτικότητας και αναπτυξιακής πορείας του ΙΝΓΚ…

Η συνεργασία όλων των φορέων μέσα στο Δ.Σ. είναι δεδομένη (Οργανωμένοι Ασθενείς, Επιστημονικό Συμβούλιο, Κρατικοί Εκπρόσωποι κ.α.)… Μέσα όμως στις συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, η συνεργασία αποτέλεσε όχι μόνο πυξίδα, αλλά  αναγκαία συνθήκη επιβίωσης… Επιβίωσης όχι μέσα σε συνθήκες παράδοσης στη μιζέρια, αλλά βάζοντας τις βάσεις να συνεχίσει το ΙΝΓΚ να λάμπει σαν φωτεινό παράδειγμα Αριστείας… για εξυπηρέτηση των αναγκών του Κοινωνικού Συνόλου… για τον Άνθρωπο – απ΄ όπου όλα ξεκινούν και όλα καταλήγουν.

Χρήστος Ηλιάδης
Στην Προεδρία του ΙΝΓΚ από το 2012 έως το 2014

 


Aκόμη πιο λαμπρή πορεία στο μέλλον

Σε αυτά τα 30 χρόνια λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχει επάξια καταξιωθεί να αναγνωρίζεται ως ένα διεθνές και περιφερειακό κέντρο αριστείας στην προσφορά ειδικής ιατρικής φροντίδας και εξειδικευμένων εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών, στη διεξαγωγή πρωτοποριακής και καινοτόμας έρευνας και στην παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. 

Η συμβολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στον τόπο μας είναι καθοριστική και αναντικατάστατη. Η εμπειρογνωμοσύνη και η επιστημονική γνώση του προσωπικού του αποτελούν ανεκτίμητο συστατικό της σύγχρονης κοινωνία μας.  Γεγονός που επιβεβαιώνεται ακόμα και σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, με το Ινστιτούτο να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες και προσδοκίες της χώρας. Και γι’ αυτό θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ευγνωμοσύνη και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό του, αλλά ιδιαίτερα στους αφανείς ήρωες του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας που αγωνίζονται καθημερινά να διεκπεραιώσουν τις εκατοντάδες εξετάσεις δειγμάτων. 

Καταληκτικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που υπηρέτησα το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και αποτέλεσα μέρος της ανάπτυξης και πορείας του. Μια πορεία, η οποία, είμαι πεπεισμένος, ότι προδιαγράφεται ακόμα πιο λαμπρή στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο της Διοίκησής του, την άρτια και σύγχρονη τεχνολογική υποδομή του, την επιστημονική κατάρτιση και ζήλο του προσωπικού του και το υψηλό επίπεδο του ερευνητικού, ιατρικού και ακαδημαϊκού του έργου. 

Παύλος Φωτιάδης
Στην Προεδρία του ΙΝΓΚ από το 2014 έως το 2017

 

 

Related Articles
winner