ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, «Διεθνώς καταξιωμένο το ΙΝΓΚ»

"Ως Πολιτεία υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του Iνστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου", διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμα για τα 30 χρονα του ΙΝΓΚ.

 

Άρθρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τα τριάντα χρόνια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Το 2020 σηματοδοτεί την 30η επέτειο δημιουργικής παρουσίας, επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής προς τον τόπο και τους πολίτες του.

Δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς συναφούς με την πρωτοποριακή και καινοτόμο έρευνα, αλλά και την παροχή εξειδικευμένων κλινικών, εργαστηριακών, ιατρικών και ακαδημαϊκών υπηρεσιών, άμεσα συνυφασμένων στο σύνολό τους με τους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και των βιοϊατρικών επιστημών.

Αποτελώντας μάλιστα από τη δημιουργία του ένα από τα πρώτα και σήμερα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα στην Ευρώπη και την Αμερική, όσον αφορά τον καθόλα επωφελή συνδυασμό της έρευνας, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο κατάφερε να εδραιωθεί και να πρωτοστατήσει στους τομείς δραστηριοποίησής του, φροντίζοντας να διευρύνει και να ανανεώνει συνεχώς τους στόχους του.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι η επί τριάντα συναπτά έτη απολύτως επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει το Ινστιτούτο, συνέβαλε τα μέγιστα, ως και ο στόχος που έθεσαν οι εμπνευστές του, με πρωτεργάτη τον  Δρ. Λεύκο Μίττλετον, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας, μέσα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ανακούφιση ασθενών, ως επίσης και την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας μέσα από τη συνεργασία με τις δικαστικές και τις αστυνομικές αρχές.

Είναι αρκούντος παραδειγματικό για να κατανοήσει κανείς επακριβώς τη σημασία της λειτουργίας και της προσφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, να αναφέρω προς τούτο ότι, ετησίως περίπου, το Κλινικό του Τμήμα διερευνά και παρέχει διάγνωση σε πέραν των 35 χιλιάδων περιπτώσεων, ενώ στα εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποιούνται επίσης ετησίως 22.000 εξετάσεις σε ενήλικες και παιδιά, αλλά και προγεννητικές περιπτώσεις, και 20.000 εξετάσεις για περιπτώσεις δικανικής γενετικής.

Ως αποτέλεσμα μάλιστα του εγνωσμένου κύρους υπηρεσιών του, των καταγεγραμμένων επιτευγμάτων του στην έρευνα, της σύγχρονης και υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικής υποδομής, αλλά και του άρτια επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού που συγκεντρώνει, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πέτυχε την αναγνώρισή του ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στον τομέα του.

Η πρόσφατη διαπίστευση που έλαβε το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου στις αρχές του τρέχοντος έτους από τον Βρετανικό φορέα πιστοποίησης, πέραν της επιβεβαίωσης των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών και προτύπων που ακολουθεί, σηματοδοτεί και την καθολική πλέον διαπίστευση του ως κέντρου παροχής εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών υπηρεσιών, γεγονός το οποίο τιμά τόσο το Ινστιτούτο όσο και την πατρίδα μας.

Ως εκ τούτου, άκρως σημαντική θεωρείται η απόφαση του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας να ταχθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες και τους ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ, συμβάλλοντας με την εμπειρία, την επιστημοσύνη αλλά και την θετική προσέγγιση των στελεχών του, στις προσπάθειες επιτυχούς υλοποίησης της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.

Αναλόγως αξιοσημείωτη θεωρείται η προσφορά προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών στη βάση των διεθνών ακαδημαϊκών συνεργασιών που αναπτύσσει, ως επίσης και η λειτουργία της αυτόνομης Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, η οποία εστιάζοντας σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα σχετικά με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, διαδραμάτισε ενεργό και καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στην παραγωγή και διάχυση της γνώσης και γενικότερα στην ανάπτυξη της έρευνας και της παιδείας στη χώρα μας και στην ευρύτερη μας περιοχή.
Ως προανέφερα, το Ινστιτούτο, ταγμένο δίπλα στον ασθενή και την κοινωνία της Κύπρου παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια της συνεχούς αναβάθμισης και εξέλιξης των εξειδικευμένων υπηρεσιών του αλλά και του εύρους των ερευνητικών του προγραμμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου από την ίδρυσή του, αυτού της ανέγερσης ενός νέου κτιρίου, αντίστοιχου του υφιστάμενου,  το οποίο θα στεγάσει τις ερευνητικές ομάδες που πλαισιώνουν το Ινστιτούτο και το έργο που επιτελούν.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με κυβερνητικές εγγυήσεις.
Tο νέο κτίριο, δίδοντας ώθηση στους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και βιοϊατρικής, αλλά και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέοι ερευνητικοί τομείς αιχμής που θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη δυναμική του Ινστιτούτου.

Είναι ακριβώς για αυτούς τους λόγους και επιζητώντας να ενισχύσουμε το έργο που το Ινστιτούτο επιτελεί, που ως Πολιτεία υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του.

Προς τον σκοπό αυτό, το Κράτος συνεισφέρει περίπου το συνολικό ποσό των 10,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό εκ των οποίων τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την παροχή υπηρεσιών, ενώ το ποσό των 4,4 περίπου εκατομμυρίων ευρώ αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που σχετίζονται με την έρευνα και την εκπαίδευση.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η βούλησή μας να βρισκόμαστε στο πλευρό του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενισχύοντας τις όποιες νέες προσπάθειες ή πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, προκειμένου, να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες των πολιτών και των αναγκών της χώρας.

Επιτυχία η οποία οφείλεται πρωτίστως στην αφοσίωση, το ζήλο και τη σκληρή δουλειά των εκάστοτε Διευθύνσεων, των Διοικητικών Συμβουλίων και του προσωπικού που πλαισιώνει το Ινστιτούτο. Με συστηματική και συντονισμένη δράση και ουσιαστική προσφορά στον ασθενή, την πολιτεία, την κοινωνία, πέτυχαν να καταξιώσουν διεθνώς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αποδεικνύοντας ότι το επιστημονικό εκτόπισμα της πατρίδας μας είναι πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους της.

Είμαι απολύτως βέβαιος, πως τα γεμάτα αγώνες, θυσίες και κατακτήσεις 30 πρώτα χρόνια παραγωγικής πορείας του Ινστιτούτου,  αποτελούν μόνο την αρχή της έμπρακτης συμβολής του στην κοινωνία, την ιατρική, την ακαδημαϊκή και την επιστημονική κοινότητα.

Για τούτο και το ελάχιστο για την Πολιτεία και τον ίδιο προσωπικά είναι η έκφραση θερμών ευχαριστιών και απόλυτης ικανοποίησης προς το Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο, τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή και όλο το προσωπικό.

 

Related Articles
winner