ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Επιστήμη ίσον Ισότητα

Λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και συγκεκριμένα για τον τομέα των φυσικών επιστημών αυτό το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο, καταλήγοντας στο 5%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, «να μην μείνει κανείς πίσω». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να κινητοποιηθεί η κάθε χώρα με πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχολεία και κοινότητες, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα στερεότυπα των «ανδρικών επαγγελμάτων» και των «γυναικείων επαγγελμάτων».

 

Στον μέσο όρο η Κύπρος

Στατιστικά της Eurostat (2018) δείχνουν ότι το 41% περίπου της επιστημονικής κοινότητας στην Κύπρο απαρτίζεται από γυναίκες. Τα στοιχεία αυτά είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, αφού είναι ευθυγραμμισμένα με τον μέσο όρο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο ψηλά βρίσκονται η Λιθουανία, Βουλγαρία, Λετονία και Δανία, ενώ στις θέσεις πιο χαμηλά από την Κύπρο βρίσκονται η Φινλανδία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.

 

Ισχυρό Εργαλείο τα πρότυπα

Ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά εργαλεία προώθησης των επιστημονικών επαγγελμάτων σε κορίτσια σχολικής ηλικίας είναι η χρήση πρότυπων. Καταξιωμένες γυναίκες στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, οι οποίες μέσα από την πορεία τους και τα επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό της η κάθε μια, μπορούν να ενεργήσουν σαν πρότυπα για το κάθε κορίτσι που καλείτε στην εφηβεία, να αποφασίσει για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, με όλες τις κοινωνικές και φυλετικές επιρροές που υπάρχουν σήμερα.

Με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη στις 11 Φεβρουαρίου και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, συζητήσαμε το θέμα με τις δύο Υπεύθυνες Προγραμμάτων της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, την Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου (Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ιατρικής Γενετικής) την Καθ. Μαρίνα Κλεάνθους (Υπεύθυνη Προγραμμάτων Μοριακής Ιατρικής) καθώς και την Πρόεδρο των φοιτητών μας, υποψήφια Διδάκτορα Ειρήνη Μουτσουρή:

Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου «Πριν 30 χρόνια όταν δημιουργήθηκε το ΙΝΓΚ, η έρευνα στην Κύπρο αντιμετωπιζόταν σε πολιτικό επίπεδο ως απαγορευμένη πολυτέλεια.

Σήμερα, μέσα από την επιμονή και την κουλτούρα μας, η Κύπρος αναδεικνύεται για το ερευνητικό της έργο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο ΙΝΓΚ η κουλτούρα δεν διαχωρίζει τα φύλα και αυτό είναι εμφανές από τον μεγάλο αριθμό γυναικών που κατέχουν θέσεις κλειδιά στον οργανισμό.

Η κουλτούρα μπορεί να αλλάξει και σε άλλους οργανισμούς.

Αν είσαι νεαρή γυναίκα που αγαπάς την έρευνα, γίνε και εσύ μια από εμάς που καθορίζει μόνη της το μέλλον της με σκληρή δουλειά, επαγγελματισμό και δυναμική συνεισφορά στην θετική αλλαγή της κουλτούρας». 

 

Καθ. Μαρίνα Κλεάνθους  «Ασχολούμαι με τη διάγνωση και μελέτη κληρονομικών ασθενειών από το 1991 και πιο συγκεκριμένα με τις αιμοσφαιρινοπάθειες που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για την Κύπρο. Στο ΙΝΓΚ όπου εργάζομαι, υπάρχουν ανάλογα προγράμματα για πολλές άλλες ασθένειες και σε όλα, η συμμετοχή των γυναικών είναι εντυπωσιακή.

Η συνεισφορά των γυναικών στον τομέα της υγείας είτε αφορά την διάγνωση, την θεραπεία ή την έρευνα είναι τεράστια. Θα ήθελα να πω στις νέες γυναίκες να επιλέξουν την επιστημονική κατεύθυνση είτε στους τομείς της υγείας είτε σε άλλους επιστημονικούς τομείς. Αυτό θα τους προσφέρει προσωπική και επιστημονική επιτυχία σε ένα ευχάριστο επαγγελματικό περιβάλλον ενώ από τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους εργασίας θα έχει να επωφεληθεί η κοινωνία γενικότερα». 

Ειρήνη Μουτσουρή «Από την πρώτη ημέρα που εντάχθηκα στην οικογένεια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ένιωσα την επιθυμία να μάθω και να δώσω όσα περισσότερα μπορώ στην επιστήμη. Η επιστήμη δεν καθορίζεται από το φύλο αλλά από την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις. Απαιτείται αρκετή δουλειά, έρευνα, δύναμη και επιμονή για να ανακαλύψεις κάτι μοναδικό στην επιστήμη. Είναι ιδιαίτερη η τιμή που υπάρχει μια ξεχωριστή ημέρα για όλες τις γυναίκες στην επιστήμη. Ας προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε αυτό που αγαπάμε».

Αυτό που μπορεί ο καθένας ο οποίος βρίσκεται στο ΙΝΓΚ να επισημάνει, είναι το γεγονός ότι στον δικό μας χώρο, ένα μεγάλο ποσοστό των Επιστημόνων είναι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων και των Διευθυντών των Τμημάτων), ενώ το ίδιο είναι εμφανές και στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου όπου τα στοιχεία εισδοχής φοιτητών δείχνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα της κάθε χρονιάς, να είναι γυναίκες.  Είμαστε περήφανοι για την ισχυρή παρουσία και συνεισφορά των γυναικών στην επιστημονική κοινότητα της Κύπρου μέσα από το Ινστιτούτο και τη Σχολή μας! Οι δικές μας επιστήμονες-πρότυπα ενσαρκώνουν ακριβώς το νόημα αυτής της διεθνούς ημέρας. Καθιερώνοντας αυτή την ημέρα στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Υπόσχεση μας, στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εκπαίδευση της νέας γενιάς επιστημόνων. Δέσμευση μας, είναι η συνεισφορά ισχυρών πρότυπων για όλα τα παιδιά, σε μια κοινωνία όπου το φύλο δεν καθορίζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22

  • Μάστερ (MSc) προγράμματα (πλήρης και μερική φοίτηση) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη και Βιοϊατρική Έρευνα
  • Διδακτορικά (PhD) προγράμματα στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμη

Υποτροφίες για φοιτητές Μάστερ και Διδακτορικών προγραμμάτων

Η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους διδακτορικούς φοιτητές της, για τα  χρόνια 2, 3 και 4 των σπουδών τους. Υποτροφίες παρέχονται σε Κύπριους και ξένους φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ.

Διαδικτυακές Ημέρες Ενημέρωσης – 03/10/17/24/31 Μαρτίου

Η ΣΜΙΚ προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται για φοίτηση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, στις διαδικτυακές ημέρες ενημέρωσης όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Λειτουργούς του Γραφείου Εκπαίδευσης και Ακαδημαϊκούς, καθώς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις προγραμμάτων.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες ενημέρωσης και την υποβολή αιτήσεων: www.cing.ac.cy/csmm/    [email protected]    Γραφείο Εκπαίδευσης 22 392840

 

Related Articles
winner