EMΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΜΙΚ, Εκπαίδευση με πρακτική εξάσκηση

Φοίτησα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Medical Genetics της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο πλαίσιο του ερευνητικού project που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών, εργάστηκα στο τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας  με Διευθύντρια την Καθ. Δρ. Μαρίνα Κλεάνθους, κάτω από την επίβλεψη του Αναπλ. Καθ. Δρ. Carsten W. Lederer έχοντας ως θέμα «Χαρακτηρισμός φορέων γονιδιακής θεραπείας και καλλιέργειες πρωτογενών ανθρώπινων αιματοποιητικών κυττάρων». Στη συνέχεια επέλεξα να συνεχίσω τις σπουδές μου ως διδακτορική πλέον φοιτήτρια της Σχολής στο ίδιο τμήμα και στον ίδιο ερευνητικό τομέα της ανάπτυξης γονιδιακής θεραπείας για τη θαλασσαιμία.

Ως γιατρός με ειδικότητα στην αιματολογία,  γνωρίζω πολύ καλά τον αγώνα των ασθενών με χρόνια νοσήματα, νοσήματα δηλαδή στα οποία οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές αποτυγχάνουν να είναι ριζικές, αλλά και την αγωνία των ιατρών τους να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Το ενδιαφέρον μου στον τομέα  της μοριακής γενετικής ήρθε σαν επακόλουθο της μεγάλης προόδου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων της ειδικότητάς μου τόσο στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παθογένεση των αιματολογικών νοσημάτων, όσο και στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων  θεραπειών. Η θαλασσαιμία αποτελεί μια από τις πιο συχνές μονογονιδιακές ασθένειες στον κόσμο και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο όπου 12% του πληθυσμού είναι φορείς της νόσου. Παρόλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, η θεραπεία δεν είναι ριζική, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από την επίπονη υποστηρικτική αγωγή που ακολουθείται, παρουσιάζουν επιπλοκές και έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής, ριζικής θεραπείας για τη νόσο και η γονιδιακή θεραπεία φαίνεται να έχει τη δυναμική αυτή. Είναι ένας συναρπαστικός τομέας που πιστεύω μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για πολλές ασθένειες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Το περιβάλλον του ΙΝΓΚ καθώς και τα προγράμματα της Σχολής συνδυάζουν την εκπαίδευση, την πρακτική εξάσκηση σε ένα γνήσιο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και την έρευνα,  παρέχοντας έτσι στους φοιτητές της Σχολής πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και εφόδια που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν μια αξιόλογη θέση στην αγορά εργασίας αλλά και στην επιστημονική κοινότητα του τόπου μας και τη διεθνή. Παράλληλα, στη Σχολή ενθαρρύνεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων  όπως η ομαδική εργασία, η συγγραφή επιστημονικών εργασιών, ο δημόσιος λόγος, η βιοπληροφορική. Εγώ προσωπικά προσπάθησα και συνεχίζω να προσπαθώ να αξιοποιώ στο έπακρον όλες τις ευκαιρίες που μου παρέχει η Σχολή και το ΙΝΓΚ  για να διευρύνω τους ορίζοντες μου, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αναπτύξω επιστημονική και κριτική σκέψη. Για μένα η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα ταξίδι «από την κλινική πράξη στον πάγκο του εργαστηρίου» και απολαμβάνω κάθε στιγμή του ταξιδιού αυτού. Πιστεύω ότι οι σπουδές μου στη ΣΜΙΚ  θα μου εξασφαλίσουν  μια  επιτυχημένη πορεία στο χώρο που με ενδιαφέρει να εργαστώ και την ποιότητα ζωής που εγώ επιλέγω να ζήσω.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι αρκετά απαιτητική, το πρόγραμμα εντατικό και η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγάλη. Σκληρή εργασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο φοιτητής να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες μάθησης και πρακτικής εκπαίδευσης  που του παρέχουν τα προγράμματα, ούτως ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα. Οι Καθηγητές αλλά και το προσωπικό του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σχολής είναι όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να παρέχουν σε κάθε φοιτητή  εξατομικευμένη καθοδήγηση. Απαιτείται προγραμματισμός, αφοσίωση αλλά κυρίως αγάπη για την επιστήμη και την έρευνα. Η αγάπη είναι αυτή που θα παρέχει την απαραίτητη δύναμη και τον ενθουσιασμό που χρειάζονται για να πετύχεις τόσο στη Σχολή αλλά κυρίως στην επαγγελματική ζωή που ακολουθεί.  

Δρ. Παναγιώτα Παπασάββα
Απόφοιτος Μάστερ της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου 
Υποψήφια Διδάκτορας 
Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Related Articles
winner