ΔΙΑΚΡΙΣΗ, Στον Σωτήρη Κυριάκου το βραβείο «Πάνος Ιωάννου»

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην μνήμη του Πάνου Ιωάννου, διοργάνωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απονομή του βραβείου «Πάνος Ιωάννου», το οποίο δίδεται, έπειτα από επιστημονική αξιολόγηση, σε έναν νέο επιστήμονα του Ινστιτούτου, όπου μέσα από την έρευνα του έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη στους τομείς που δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο. 

Από το 2006, χρονιά που θεσπίστηκε το βραβείο, μέχρι σήμερα, έχουν βραβευθεί 15 νέοι επιστήμονες, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος της νέας γενιάς να προσφέρει μέσα από την έρευνά τους.

Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον Σωτήρη Κυριάκου, Εργαστηριακό Επιστημονικό Λειτουργό του Τμήματος Γενετικής και Θεραπευτικής Καρκίνου & Υπερδομικής Παθολογίας. Ο Σωτήρης ήρθε στο Ινστιτούτο το 2020 και από τότε δραστηριοποιείται στον τομέα της αναλυτικής και οργανικής χημείας. Επίσης, ως affiliated faculty member της Σχολής δίδει διαλέξεις και επιβλέπει μεταπτυχιακούς φοιτητές Μάστερ και Διδακτορικού για την ολοκλήρωση των διατριβών τους.

Η έρευνα για την  οποία βραβεύτηκε έχει να κάνει με τον εντοπισμό και τη σύνθεση χημικών δομικών μονάδων φυσικής προέλευσης με θεραπευτική δυνατότητα για την αντιμετώπιση δερματολογικών καρκίνων και συγκεκριμένα του κακοήθους μελανώματος. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, και συμπεριλαμβάνουν οκτώ επιστημονικά άρθρα, τα τελευταία δύο χρόνια, έξι εκ των οποίων είναι πρώτος συγγραφέας και με μέσο όρο συντελεστή απήχησης 4,7.

Όπως κάθε χρόνο, την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία της η αδερφή του αξέχαστου Πάνου, Σωτηρία, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο Πάνος ήταν πάντα χαμογελαστός, ακόμα και μετά τη διάγνωση της ασθένειάς του. Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία του που κοσμεί κάθε χρόνο τη λιτή μας εκδήλωση.

Ποιος ήταν ο Πάνος
Ο Πάνος Ιωάννου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπως και για την μετέπειτα εξέλιξή του. Τότε, στην δεκαετία του 1980, όπου η επιστήμη  στη χώρα μας βρισκόταν στα πολύ αρχικά στάδια ακόμα, ο Πάνος επέστρεψε από τις σπουδές του στο Λονδίνο, ξεκινώντας την καριέρα του στον τομέα της θαλασσαιμίας, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στο πρόγραμμα πρόληψης της θαλασσαιμίας με την εισαγωγή νέων τεχνικών. Με τη  δημιουργία του Ινστιτούτου το 1990, ο Πάνος δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο μοριακής γενετικής με έμφαση στην ανάπτυξη υπηρεσιών μοριακής διάγνωσης για τη θαλασσαιμία και στην ανάπτυξη έρευνας για τη θαλασσαιμία. Ο Πάνος εργάστηκε στο Ινστιτούτο ως Ανώτερος Επιστήμονας μέχρι το 1997, όπου και μετακόμισε στην Αυστραλία για να εργαστεί στο Murdoch Research Institute στη Μελβούρνη. Εκεί ίδρυσε μια νέα ερευνητική ομάδα για την ανάπτυξη θεραπειών για τη θαλασσαιμία καθώς και για άλλες ασθένειες. Ο Πάνος έφυγε στα 54 μόλις χρόνια, τον Απρίλιο του 2005, από την επάρατη νόσο. Η απώλειά του ήταν πληγή για όλους μας, γιατί είχε πολλά ακόμη να δώσει. Όλοι όσοι έζησαν τον Πάνο, θυμούνται το έντονο πάθος και την αφοσίωση που είχε προς την επιστήμη και την έρευνα.

Ο Πάνος καταγόταν από το χωριό Καλογρέα, στην περιοχή Κερύνεια.
 

   
Other News
winner