ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, Στο πλευρό του Ινστιτούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Eξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την επιστημονική δουλειά που γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΣ του Ινστιτούτου, κ. Ιωάννη Μάτση.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε συγκεκριμένα ότι ενημερώθηκε για την εξαιρετικά σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται όσον αφορά τα θέματα κορωνοϊού και τα θέματα που αφορούν τον εντοπισμό των μεταλλάξεων. Είπε πως ενημερώθηκε ακόμη για τη σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται στην έρευνα και ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι η επίσκεψή της ήταν πολύ εποικοδομητική και πως από την αρχή της πανδημίας και αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης στη δημόσια υγεία, από τον Φεβρουάριο του 2020, είχαν επικοινωνία με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας &Γενετικής Κύπρου, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού, για τα θέματα του κορωνοϊού.

Συνεχάρη όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και όχι μόνο προσωπικού του Ινστιτούτου για το σημαντικό έργο που επιτελούν σε πάρα πολλούς τομείς της υγείας, την πανδημία, τον καρκίνο, τις μυοπάθειες και άλλες νευρολογικές και σπάνιες παθήσεις.

Διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δίπλα στο Ινστιτούτο και στηρίζει το σημαντικό επιστημονικό, ακαδημαϊκό και πολύπλευρο έργο του.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε την κ. Κυριακίδου για την βοήθεια που προσφέρει στην Κύπρο, που είναι, όπως είπε, σημαντική για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όλα τα ζητήματα και όλα τα προβλήματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής και είπε πως ενημερώθηκε πως οι ιολόγοι στο Ινστιτούτο ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στο Ινστιτούτο και θα βρουν τρόπους να το αναβαθμίσουν σημαντικά ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το σημαντικό έργο του.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, ανέφερε πως είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και πως ενημέρωσαν την κ. Κυριακίδου για τις εργασίες που γίνονται στο εργαστήριο για τον κορωνοϊό τόσο τις διαγνωστικές αλλά και τις ερευνητικές.

Είπε πως η κ. Κυριακίδου τους ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα της πανδημίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και για τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στους τομείς της υγείας για το μέλλον. Σημείωσε πως τα σχέδια αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση περιέγραψαν τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, τις κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες που προσφέρονται, τα ερευνητικά προγράμματα, που έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και την εκπαίδευση που προσφέρεται στη μεταπτυχιακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου.

 

 

Στήριξη και από το ΑΚΕΛ

 

Επίσκεψη στο Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου πραγματοποίησε πρόσφατα και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Στεφάνου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Υγείας, Νίκος Κέττηρος, Μαρίνα Νικολάου και Χρίστος Χριστόφιας καθώς και ο Υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, Ηλίας Δημητρίου.

Κατά την επίσκεψη η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ινστιτούτου, Ιωάννη Μάτση και τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού.

Κατά την επίσκεψη, έγινε παρουσίαση του πολυδιάστατου ρόλου και έργου του Ινστιτούτου στον τομέα της ιατρικής και έρευνας, της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης αλλά και της προοπτικής επέκτασης του καθώς και της σταδιακής περαιτέρω ένταξης υπηρεσιών του στο ΓεΣΥ. Σημειώθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα του δικοινοτικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου καθώς και η συμβολή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε διάφορα Τμήματα του Ινστιτούτου.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ εκφράστηκε η σημασία που δίνεται από πλευράς του κόμματος για το έργο του Ινστιτούτου καθώς και η δέσμευση ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των σχετικών θεμάτων με στόχο τη  στήριξη σε όλες τις προκλήσεις και την προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών του στο εγγύς μέλλον.


 

   
Other News
winner