ΒΡΑΒΕΙΑ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΓΚ, Πρωτοπόρο και στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Tο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) εξασφάλισε πρόσφατα πιστοποίηση του προτύπου ISO 50001:2018 που αφορά την ολιστική διαχείριση της ενέργειας από όλο το ανθρώπινο δυναμικό του. Μέσω της προσπάθειας αυτής, η ενεργειακή διαχείριση θα διεξάγεται κατά τρόπο δομημένο από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή του προσωπικού, των φοιτητών, τους ασθενείς, τους προμηθευτές, τους εξωτερικούς συνεργάτες και άλλους. 

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, το ΙΝΓΚ κατάφερε να σκιαγραφήσει το ενεργειακό αποτύπωμά του, να υλοποιήσει διάφορα μέτρα και ακολούθως να προχωρήσει σε σειρά εξωτερικών αξιολογήσεων από εδραιωμένους οργανισμούς διαπίστευσης προτύπων. 

Με την πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 50001:2018, το ΙΝΓΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει και να βελτιώσει την ενεργειακή του απόδοση, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό κόστος, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε βάθος χρόνου, τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ενέργειας θα διαφανούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη λειτουργικότητα του Ινστιτούτου, κάτι που συνάδει με την υπεύθυνη κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που μια τέτοια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Ινστιτούτου. «Το Ινστιτούτο προσπαθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα και να εφαρμόζει τις πρακτικές εκείνες που σκοπό έχουν, πρωτίστως την προστασία του περιβάλλοντος, και κατά δεύτερο τη βελτίωση της ενεργειακής του επίδοσης, με όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν με την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης ενέργειας», κατέληξε.

 


Περιβαλλοντική διάκριση
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, διακρίθηκε με το βραβείο «Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για το 2021, του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Το Βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή & Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Kαθ. Λεωνίδα Φυλακτού, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Ιανουαρίου 2023. 

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Λειτουργό Ασφάλειας, Υγείας και Ποιότητας, παρουσίασαν τις καλές πρακτικές και πολιτικές του ΙΝΓΚ που διαχρονικά έχουν δημιουργηθεί και υιοθετηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όπως προσωπικό, φοιτητές, ασθενείς, προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες κ.α.  Τα Παγκύπρια Βραβεία για το Περιβάλλον για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη και επιβράβευση των Οργανισμών/Επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υιοθετήσει, αναπτύξει και εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. 

«Μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους ως Ινστιτούτο, το γεγονός ότι οι πρακτικές που ακολουθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, αναγνωρίζονται και διακρίνονται. Η έγνοια μας, πέραν από τους ίδιους τους ασθενείς μας, είναι και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε και για αυτό παράλληλο μέλημα μας είναι η προστασία του, προστατεύοντας έτσι την ίδια τη ζωή μας», δήλωσε ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού.

 


Εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19
Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, και την ουσιώδη συμβολή του προσωπικού του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επέδωσε τιμητική πλακέτα την οποία παρέλαβε εκ μέρους της Διευθύντριας του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου, ο Δρ Jan Richer, Επιστήμονας του Τμήματος.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.


 

 

 

Ανανέωση συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου
Στην ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου προχώρησε το Ινστιτούτο στις 30 Ιανουαρίου 2023. Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο  Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, Καθηγητής Λεωνίδας Α. Φυλακτού. 

Κατά την υπογραφή, ο Καθ. Τάσος Χριστοφίδης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία την οποία αποδίδει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, σημειώνοντας ότι ευελπιστεί αυτή να είναι η αρχή για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο Μερών. 

Ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αμφίδρομη συνεργασία, ειδικά μέσα από τη φιλοξενία και εκπαίδευση φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Προβαίνοντας μάλιστα σε μια σύντομη αναδρομή, ο Καθ. Φυλακτού ανέφερε ότι το Ινστιτούτο φιλοξένησε τα πρώτα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 

 


Επίσκεψη Βρετανού Ύπατου Αρμοστή
Στις 7 Φεβρουαρίου, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας, κος Irfan Siddiq πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ινστιτούτο, έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή και Ιατρικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, καθ. Λεωνίδα Φυλακτού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Βρετανού διπλωμάτη για τις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ, και κατ’ επέκταση η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και συνεργασιών με ινστιτούτα και οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
 

Other News
winner