Οδηγίες προς τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σε σχέση με τη προστασία τους έναντι της επιδημίας του νέου κορονοϊού και της νόσου που προκαλεί (COVID19).

Οδηγίες προς τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σε σχέση με τη προστασία τους έναντι της επιδημίας του νέου κορονοϊού και της νόσου που προκαλεί (COVID19).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η νόσος από Κορονοϊό -19 (Coronavirus disease -COVID-19) είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα νέο είδος κορονοϊού. Η νόσος αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 και τους τελευταίους μήνες έχει  διασπαρεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας συνθήκες πανδημίας.

Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας τις τελευταίες δυο εβδομάδες, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση νέων μέτρων από το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων στην κοινότητα και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:

  • Ασθενείς άνω των 60 ετών
  • Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
  • Νευρολογικοί ασθενείς σε χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους. Σε σχέση με τους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων περιλαμβάνονται ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή ως αποτέλεσμα της πρωτοπαθούς νόσου τους, ασθενείς που παρουσιάζουν περιορισμό αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας συνέπεια του νευρολογικού τους νοσήματος.

 

Οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, Μυασθένεια, Μυελίτιδα, αυτοάνοσης αιτιολογίας νευροπάθεια και Μυοσίτιδα οι οποίοι λαμβάνουν νοσοτροποιητική/ανοσοκατασταλτική  αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσους τους ενδεχομένως να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό εφόσον προηγουμένως εκτεθούν σε αυτόν. Ασθενείς με νευρομυϊκά νοσήματα όπως Νόσος Κινητικού Νευρώνα, Μυασθένεια και Μυοπάθειες με περιορισμό της αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας αλλά και χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως π.χ η Νόσος του Πάρκινσον και οι Ανοικές διαταραχές, επίσης ενδεχομένως να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να:

  • Διακόψουν τη θεραπεία τους χωρίς να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.
  • Να παραλείψουν την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων που επιβάλλονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη θεραπεία που λαμβάνουν.

 

Ασχέτως αν οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα ανήκουν ή όχι στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον ιό, όπως αυτές ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό όπως και την τήρηση των κανόνων υγιεινής :

  • Παραμονή κατ’ οίκο με χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή όπου είναι  δυνατόν να εξασκούν εργασία από το σπίτι.
  • Αποφυγή στενής επαφής (τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση)με άλλα άτομα.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι, συστήνεται η χρήση αντισηπτικού χειρών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλης. Τα άτομα που έχουν κινητικές δυσκολίες στα άνω άκρα δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι χρησιμοποιούν τα χέρια τους διαφορετικά από τους άλλους, άρα πρέπει να πλένουν καλά καρπό και βραχίονες.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης
  • Απολύμανση συχνά χρησιμοποιούμενων επιφανειών και αντικειμένων
  • Σε εξαιρετική περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο να βγουν έξω χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων πρέπει να απολυμανθούν οι ρόδες και οι λαβές των φρένων πριν μπουν στο σπίτι, ενώ άτομα που χρησιμοποιούν βοηθήματα πρέπει να απολυμαίνουν τακτικά τις λαβές από τις πατερίτσες, μπαστούνι κτλ.

 

Επιπλέον στην περίπτωση που εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα του αναπνευστικού που να παραπέμπει σε λοίμωξη από κορονοϊό όπως π.χ. βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον προσωπικό τους Ιατρό προς περαιτέρω καθοδήγηση.

Σε σχέση με τη λειτουργία του νευρολογικού τμήματος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι:

  • Όλα α προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπειών έχουν ακυρωθεί. Οι ασθενείς προτρέποντας όπου είναι δυνατόν να  τηρήσουν το πρόγραμμα άσκησης τους, στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των φροντιστών τους. 
  • Οι προγραμματισμένες θεραπείες οι οποίες γίνονται στο θάλαμο, θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την αναγκαιότητα – εξέλιξης της νόσου σε σχέση/ με τον κίνδυνο νόσησης από τον  κορονοϊό. Οι ασθενείς θα ενημερώνονται ανάλογα από το προσωπικό του θαλάμου.
  • Η συνταγογράφηση σκευασμάτων τα οποία χορηγούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία θα πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σε συγκεκριμένες ώρες και μετά από συνεννόηση. Οι συνταγές των υπολοίπων σκευασμάτων θα ανανεώνονται στο σύστημα του ΓΕΣΥ μετά από συνεννόηση.  
  • Συνεχίζεται η παροχή υπηρεσιών από την κοινωνική λειτουργό,  τον ψυχολόγο και τον διαιτολόγο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
  • Υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου με τον  θεράποντα ιατρό ή τον εφημερεύοντα ιατρό σε περιπτώσεις ανάγκης ( επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων) 

 

 

Εκ μέρους του Κλινικού τομέα

Other News
winner