ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - Εύσημα από ένα επιστήμονα παγκόσμιας εμβέλειας

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η 4η Διάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ), με κεντρικό ομιλητή τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής  2001, Βρετανό επιστήμονα Sir Paul Nurse, η οποία συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Ινστιτούτου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. 

Ενώπιον πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων καθώς και εκπροσώπων της επιστημονικής και φοιτητικής κοινότητας, ο διακεκριμένος φιλοξενούμενός Sir Paul Nurse, διευθυντής του Francis Crick Institute, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Royal Society, Chief Executive του Cancer Research UK και Πρόεδρος του Rockefeller University, ανέπτυξε το θέμα “Control of the Cell Cycle”. Ο Sir Paul Nurse κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με την παραστατική του παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε  μια ανασκόπηση των εργασιών που οδήγησαν στην έρευνα που του χάρισε μερίδιο του βραβείου Νόμπελ. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί πολλά ερευνητικά ιδρύματα διεθνώς και ότι το Ινστιτούτο είναι ανάμεσα σε αυτά που τον έχουν εντυπωσιάσει, αφού είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του πρωινού να επισκεφθεί τα τμήματα του Ινστιτούτου, ενώ διέθεσε και χρόνο για να συνομιλήσει με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών  Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήρε την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΝΓΚ που προβάλλει την Κύπρο στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Επεσήμανε τη στήριξη του κράτους προς την έρευνα και την καινοτομία, που αποτελούν βασικούς πυλώνες δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής και Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού στο χαιρετισμό του, εξήγησε τη σημασία του τρίπτυχου μοντέλου του Ινστιτούτου, το οποίο συνδυάζει την έρευνα, τις υπηρεσίες και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Τα οφέλη, συνέχισε, προς την κοινωνία είναι πολλαπλά, αφού άμεσος επωφελούμενος των αποτελεσμάτων του αποδεδειγμένα-πετυχημένου αυτού μοντέλου είναι ο ασθενής και ως εκ τούτου, το κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η ανάπτυξη πρωτοποριακής και καινοτόμου έρευνας στο Ινστιτούτο, αποσκοπεί στη δημιουργία νέας γνώσης για τη διάγνωση και ριζική θεραπεία των ασθενειών. Ολοκληρώνοντας, ο Καθ. Φυλακτού, ευχαρίστησε το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχρονική και έμπρακτη στήριξή του προς το Ινστιτούτο. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας επίσης για τη διαχρονική στήριξη,  προσθέτοντας ότι από την αρχή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το Ινστιτούτο ήταν παρόν για να υπηρετήσει τον ασθενή. Ακολούθως, ευχαρίστησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο υπάρχει συνεργασία για υπηρεσίες δικανικής γενετικής. Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως το Ινστιτούτο γεννήθηκε από το όραμα του Δρ. Λεύκου Μίττλετον, με τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και τη στήριξη της Lady Langley και του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός βίντεο  της 30χρονης πορείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Σ᾽αυτή τη διαδρομή έχουν αναπτυχθεί η εξειδίκευση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία της αυτόνομης Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Σκοπός της ΣΜΙΚ είναι να συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή και διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη του ερευνητικού έργου, μέσα από τις διατριβές των φοιτητών στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Οι Διαλέξεις Ακαδημαϊκής Αριστείας, έχουν ως στόχο να φέρνουν διακεκριμένους ομιλητές, κατόχους βραβείου Νόμπελ στον τομέα των επιστημών, κοντά στο Κυπριακό κοινό. Για τέταρτη φορά, υποστηρικτές ήταν η Eurobank Cyprus Ltd ως χορηγός εκδήλωσης και η Καθημερινή ως χορηγός επικοινωνίας. 

Οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, μπορούν να πληροφορηθούν για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/  καθώς και από το Γραφείο Εκπαίδευσης στο τηλέφωνο 22 392840.

 

   
Other News
winner