ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Αξιολόγηση από διεθνείς επιστήμονες

Tο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου πέρασε πρόσφατα από εξωτερική αξιολόγηση, από μια ομάδα ειδικών, διεθνώς αναγνωρισμένων στην ειδικότητά τους. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι μια πρακτική την οποία ακολουθεί το ΙΝΓΚ, ως εργαλείο αποτίμησης της πορείας και της προόδου που σημειώνει. 

Η Ομάδα Εξωτερικής Αξιολόγησης που διενεργεί την αξιολόγηση του Ινστιτούτου, απαρτίζεται από αναγνωρισμένους Καθηγητές και επιστήμονες, μέλη της Διεθνούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΝΓΚ. Στην Ομάδα συμμετέχει και εκπρόσωπος από το κράτος, διορισμένο από κοινού από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. 

Στις 23 και 24 Μάϊου 2022, η Ομάδα Εξωτερικής Αξιολόγησης επισκέφτηκε το ΙΝΓΚ, ξεναγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του στους τρεις πυλώνες που δραστηριοποιείται, δηλαδή τις υπηρεσίες, την έρευνα και την εκπαίδευση. Συναντήθηκαν επίσης με το Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού και τους Διευθυντές όλων των Τμημάτων. 

Η Ομάδα ήταν πολύ ικανοποιημένη από την ανάπτυξη, πορεία και  πρόοδο του Ινστιτούτου τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την τελευταία αντίστοιχη αξιολόγησή του το 2016, σημειώνοντας ότι η αφοσίωση, ο ενθουσιασμός και η σκληρή δουλειά όλων όλα αυτά τα χρόνια, συνέτισαν στο να αναπτυχθεί ακόμη πιο πολύ το ΙΝΓΚ. Σημείωσε δε ότι αρκετές από τις εισηγήσεις της  προηγούμενης αξιολόγησης υλοποιήθηκαν, αναγνωρίζοντας την υπόσταση, τη δράση και το αντίκτυπο που έχει το ΙΝΓΚ τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Για άλλη μια φορά, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους γιατί αναγνωρίζεται η δουλειά που διενεργείται και μας παρακινεί να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά με τον ίδιο ζήλο και πάθος.

Η Ομάδα Εξωτερικής Αξιολόγησης αποτελείτο από τους Καθηγητές Virginia Kimonis, Λεωνίδας Στεφανής,  John Porter, Henry Houlden, Rolf Apweiler και την Ανδρούλα Ευστρατίου (εκ μέρους  των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών).


Διαπίστευση Μεταπτυχιακής Σχολής από χώρες της Μέσης Ανατολής

Η μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διαδικασίες διαπίστευσης για την αναγνώριση των μεταπτυχιακών της προγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας του Βασιλείου του Μπαχρέιν και απο το Υπουργείο Παιδείας του Κράτους της Παλαιστίνης. 

Οι αναγνωρίσεις έρχονται να ενισχύσουν το πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, το οποίο υπεγράφη στις 9 Φεβρουαρίου 2021, μέσα από το οποίο θεσμοθετείτε η συνεργασία για την υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος στοχευμένων δράσεων μεταξύ του ΙΝΓΚ και της Σχολής με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται στους κλάδους Ιατρικής Γενετικής (MSc και PhD), Μοριακής Ιατρικής (MSc και PhD), Νευροεπιστήμης (MSc και PhD) και Βιοϊατρικής Έρευνας (MSc).

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ είναι κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοιατρικής, χημείας και άλλων συναφών κλαδών, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε Μεταπτυχιακό η Διδακτορικό επίπεδο. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ είναι επικεντρωμένα στους τομείς ειδίκευσης του Ινστιτούτου. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι προσφέρονται υποτροφίες στα προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικού. Αιτήσεις για τα προγράμματα Μάστερ (MSc) θα γίνονται δεκτές μέχρι την Πέμπτη 30η Ιουνίου 2022.

Οι αιτήσεις για τα Διδακτορικά προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί.


Νοσηλευτές, οι σύγχρονοι ήρωες 

Η 12η Μαΐου είναι η ημέρα που καθιερώθηκε για να μας προσφέρει την ευκαιρία να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγείας και είναι οι φύλακες άγγελοι της δημόσιας υγείας, όπως φάνηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας. 

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών από το 1965 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, ως ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο. Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ το 1820,  της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας, η οποία  ίδρυσε, εξέλιξε και καθιέρωσε τη Νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας και τους Νοσηλευτές ως επιστήμονες και προασπιστές της Δημόσιας Υγείας.

Οι Νοσηλευτές δεν αποτελούν ούτε τη ραχοκοκαλιά, ούτε την καρδιά ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Οι Νοσηλευτές είναι οι ήρωες της καθημερινής ζωής δίνοντας μάχη κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό, όλες τις μέρες του χρόνου όπου η υγεία ενός ανθρώπου απειλείται.  Οι Νοσηλευτές είναι αυτοί που θα βιώσουν πρώτοι απώλειες, ψυχοσωματική εξάντληση, απομόνωση από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον καθώς και διχασμένες συμπεριφορές ατόμων. 

Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, πέραν από τις ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες που προσφέρει, φιλοξενεί Νευρολογικό Θάλαμο Ασθενών καθώς και Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας  για την παροχή των υπηρεσιών προς τους ασθενείς του Ινστιτούτου οι οποίοι πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις. Δεκαέξι νοσοκόμες και νοσοκόμοι, υπό την καθοδήγηση της Sister, Δήμητρας Χαραλάμπους και της Συντονίστριας του Κλινικού Τμήματος Δρας Ελένης Ζαμπά-Παπανικολάου, φροντίζουν καθημερινά να βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, σε κάθε τους ανάγκη σε κάθε τους θέλημα προσπαθώντας να τους απαλύνουν τον πόνο. Οι νοσηλευτές λειτουργούν ως δεύτερη οικογένεια για τους ασθενείς. 
   
Εκφράζουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Νοσηλευτικό μας προσωπικό, οποίοι ξεχωρίζουν  για το ήθος και την ανιδιοτέλειά τους, για τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν, προάγουν και προασπίζονται καθημερινά.
 

   
Other News
winner