ΣΧΟΛΗ ΙΝΓΚ, Και εγένετο Σύλλογος Αποφοίτων

Το όραμα του Δρ. Λεύκου Μίτλεττον για ένα κέντρο αριστείας που στεγάζει ιατρικές υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση,  ολοκληρώθηκε με την ίδρυση της μεταπτυχιακής Σχολής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου το 2011. Μετά από αρκετή δουλειά και κόπο αρκετών εμπλεκομένων, η Σχολή δέχτηκε τους πρώτους μεταπτυχιακούς της φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2012. 

Σκοπός της Σχολής δεν είναι η μαζική εκπαίδευση φοιτητών αλλά η ποιοτική και πιο στοχευμένη εκπαίδευση ενός μικρού αριθμού μελλοντικών επιστημόνων και ερευνητών. Η Σχολή που στεγάζεται στο κτήριο του ΙΝΓΚ δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να εμπλακούν στα καθημερινά δρώμενα του Ινστιτούτου, να ενταχθούν στις Τμηματικές ομάδες και να αντιληφθούν τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες καθώς και την καθημερινότητα ενός επιστήμονα. Αισίως, 10 χρόνια μετά την πρώτη διάλεξη, η Σχολή έχει μέχρι σήμερα περισσότερους από 200 απόφοιτους. Στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης της Σχολής αποφασίστηκε η δημιουργία του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής του ΙΝΓΚ (CING Alumni Association), ο οποίος πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Μάρτιο με τη σύσταση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ). Το νεοσύστατο ΔΣ αποτελείται από απόφοιτους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών τους. Μέλη του Συλλόγου θεωρούνται όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών τους σε επίπεδο MSc ή/και PhD.

Σκοπός του Συλλόγου Αποφοίτων είναι η δημιουργία ενός δυνατού συνόλου αποφοίτων. Μιας ομάδας όπου ο κάθε απόφοιτος θα μπορεί να αποταθεί για προβολή του εργασιακού του χώρου, αποτελεσμάτων ερευνητικής του δουλειάς και για προβληματισμούς που ίσως να υπάρχουν στον περιορισμένο εργασιακό κύκλο της Κύπρου. 

Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων είναι μεταξύ άλλων:

  • Να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής και του ΙΝΓΚ.
  • Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Σχολής και του ΙΝΓΚ.
  • Η οργάνωση και διεξαγωγή τριμηνιαίων συνεδριάσεων μεταξύ των μελών του ΔΣ.
  • Η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης της Σχολής και του Τμήματος Διοίκησης του ΙΝΓΚ, της ετήσιας συνέλευσης αποφοίτων.
  • Η προσφορά εθελοντικής υποστήριξης στο TELETHON Κύπρου όπως και σε άλλες φιλανθρωπικές ενέργειες.
  • Ο πρόεδρος του ΔΣ μπορεί να συμμετέχει σε συνελεύσεις της Σχολής και του ΙΝΓΚ όπου χρειάζεται.   
  • Μέλη του Συλλόγου, μπορούν να παρευρίσκονται σε διάφορες εκδηλώσεις της Σχολής αλλά και του ΙΝΓΚ και μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια, όπου αυτή χρειαστεί, από πλευράς ενημέρωσης και προώθησης της Σχολής σε προπτυχιακούς φοιτητές.
  • Η δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους απόφοιτους.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής του ΙΝΓΚ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Γραφείο Εκπαίδευσης της Σχολής του ΙΝΓΚ για την εμπιστοσύνη και υποστήριξή του στη δημιουργία του Συλλόγου αυτού. Είναι με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνουμε το έργο αυτό και είναι τιμή μας να εκπροσωπούμε όλους τους αποφοίτους της Σχολής του ΙΝΓΚ. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΙΝΓΚ για την παραχώρηση χώρων και την βοήθεια που μας παρέχει για την καλύτερη οργάνωση των συνελεύσεων του ΔΣ.


Όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]. Επίσης, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην καινούργια μας σελίδα στο Facebook @CING Alumni. Η καινούργια μας σελίδα είναι ανοικτή για όλους, και είναι συνδεδεμένη με ένα κλειστό γκρουπ που στελεχώνεται μόνο με απόφοιτους της Σχολής. Αναμένουμε την υποστήριξή σας καθώς και τις ιδέες/σκέψεις σας για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου.
Τέλος, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου και την ομόφωνη απόφασή τους όπως με εκλέξουν πρόεδρο του ΔΣ. Όλοι μαζί θα βάλουμε το λιθαράκι μας για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των αποφοίτων της Σχολής μας.

 

Συγγραφή Άρθρου
Παναγιώτης Μυριανθόπουλος
Εργαστηριακός Επιστημονικός Λειτουργός II
Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής
Πρόεδρος CING Alumni Association

 


ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Πρόεδρος: Παναγιώτης Μυριανθόπουλος
Ο Παναγιώτης Μυριανθόπουλος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Reading (ΗΒ) από όπου απέκτησε πτυχίο (BSc) στις Βιολογικές Επιστήμες το 2012. Ακολούθως φοίτησε στη Σχολή του ΙΝΓΚ, στο μεταπτυχιακό (MSc) πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής, από το οποίο αποφοίτησε το 2013. Ήταν από τους πρώτους φοιτητές που επέλεξε την νεοσύστατη τότε Σχολή. Από τον Ιούνιο του 2014 εργάζεται στο Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής του ΙΝΓΚ ως Εργαστηριακός Επιστημονικός Λειτουργός. Ειδικεύεται στην προγεννητική και μεταγεννητική διάγνωση συγγενών ανωμαλιών, παθήσεων σχετιζόμενων με αναπτυξιακή και πνευματική καθυστέρηση και πολλών άλλων γενετικών νοσημάτων. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η διερεύνηση των γενετικών αιτιολογιών στις επιπλοκές γονιμότητας μεταξύ ζευγαριών.

 

Γραμματέας: Στυλιανή Θεοφάνους
Η Στυλιανή Θεοφάνους είναι διδακτορική φοιτήτρια Νευροεπιστήμης της Σχολής του ΙΝΓΚ. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Surrey (ΗΒ) και μεταπτυχιακού στην Βιοϊατρική Έρευνα από τη Σχολή του ΙΝΓΚ, όπου έχει επίσης εργαστεί και ως Βοηθός Έρευνας στο τμήμα Νευροεπιστημών του ΙΝΓΚ.

 

 

 

 

Ταμίας: Μαρίνος Φωτιάδης
Ο Μαρίνος Φωτιάδης είναι κάτοχος πτυχίου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Surrey (ΗΒ) και μεταπτυχιακού Μοριακής Ιατρικής της Σχολής του ΙΝΓΚ. Εργάζεται από το 2018 στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ως Επιστημονικός Λειτουργός. Είναι Εθνικό Σημείο Επαφής καθώς και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κύπρου στις θεματικές «Health», «Widening Participation and Strengthening the ERA», καθώς και «European Innovation Council»  του προγράμματος  «Ορίζοντας Ευρώπη». Στο παρελθόν εργάστηκε στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας του ΙΝΓΚ καθώς και στο Τμήμα Μικροβιολογίας Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους.

 

 

 

Μέλος: Δρ. Σαβάννα Ανδρέου
Η Σαβάννα Ανδρέου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΝΓΚ. Το 2014 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου της απονεμήθηκε το BSc (Hons) στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. Αμέσως μετά εντάχθηκε στη Σχολή του ΙΝΓΚ όπου το 2015 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc στη Μοριακή Ιατρική. Συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο PhD στη Μοριακή Ιατρική. Πραγματοποίησε την ερευνητική της διατριβή στο Τμήμα Νευροπαθολογίας/Νευρολογικής Κλινικής Α του ΙΝΓΚ και χρηματοδοτήθηκε από το TELETHON Cy και την Pfizer Inc. Το 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και εντάχθηκε στο δυναμικό του Τμήματος Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του ΙΝΓΚ. Το τρέχον ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην ηπατική ίνωση σε ασθενείς με β-θαλασσαιμία και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

 

 

Μέλος: Δρ. Ανθή Δημητριάδου
Η Ανθή Δημητριάδου είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) Βιολογίας και μεταπτυχιακού (MSc) στη Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2012, εντάχθηκε στο πρόγραμμα διδακτορικού (PhD) στη Μοριακή Ιατρική της Σχολής του ΙΝΓΚ. Η διδακτορική της διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Βιοχημικής Γενετικής του ΙΝΓΚ και χρηματοδοτήθηκε από το TELETHON. Το 2018 και λίγο μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών της σπουδών, εντάχθηκε στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του ΙΝΓΚ όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Tο ερευνητικό της έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, επικεντρώνεται στη χρήση τεχνικών σάρωσης CRISPR/Cas9 για την εύρεση νέων καταστολέων γ-σφαιρίνης για τη θεραπεία της β-θαλασσαιμίας.

 

 

Μέλος: Άντρη Φλωρεντία Ρωμανού
Η Άντρη Φλωρεντία Ρωμανού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου της απονεμήθηκε το πτυχίο (BSc) Βιολογίας στην κατεύθυνση Βιομοριακών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελλάς (ΙΤΕ), για την εκπόνηση της προπτυχιακής της εργασίας. Το 2021 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc) στην Ιατρική Γενετική στη Σχολή του ΙΝΓΚ. Η μεταπτυχιακή της εργασία πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του ΙΝΓΚ. Η Φλωρεντία συνεχίζει τις σπουδές της σε επίπεδο διδακτορικού στη Σχολή του ΙΝΓΚ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου για μονογονιδιακές ασθένειες.

 

 

Μέλος: Μικαέλλα Μιχαήλ
Η Μικαέλλα είναι απόφοιτος της Σχολής του ΙΝΓΚ. Η μεταπτυχιακή της εργασία εξέτασε τον ρόλο των αστρογλοιακών συνδέσμων σε διαγονιδιακά ποντίκια που εκφράζαν μεταλλάξεις της οικογενούς νόσου του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας και εργαζόταν για 4 χρόνια βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και στις γνωστικές ικανότητες. Αυτή την περίοδο εκπαιδεύεται στο Neurolinguistic Programming (NLP) Coaching. 


 

 

 

Μέλος: Akhil Garg 
Ο Akhil είναι κάτοχος πτυχίου Επιστημών Υπολογιστή (Btech) από το Πανεπιστήμιο Jaypee University of Engineering and Technology, Guna (JUET, India) και κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) Νευροεπιστημών από την Σχολή του ΙΝΓΚ. Από το 2020 μέχρι το 2022 εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας στην Ισπανία στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής. Τώρα, εργάζεται σαν ερευνητής (ESR Researcher) στο πρόγραμμα DohART-NET στην εταιρεία IVIRMA στην Βαλένθια με έμφαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.                             
 

Other News
winner