ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Φοίτηση εν μέσω πανδημίας στο ΙΝΓΚ

Εμπειρίες ζωής βίωσαν οι φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας στην Κύπρο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), στις προσπάθειες διάγνωσης της νόσου. 

Το βέβαιο είναι ότι οι φοιτητές μας ένιωσαν υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Ινστιτούτο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι σκέψεις όλων μας κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού ήταν στραμμένες στους καθηγητές μας, ειδικά στους συναδέλφους μας, στους διδακτορικούς μας φοιτητές και στους απόφοιτους μας οι οποίοι στελέχωναν το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες για τη διάγνωση του COVID-19 επί 24-ωρου βάσεως για να ανταπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς, κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο.  

Η εμπειρία αυτή μέσα στο εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας για τους διδακτορικούς μας φοιτητές και τους απόφοιτούς μας, μπορεί να περιγραφεί με μια μόνο λέξη, «μοναδική». Υπήρξαν μέλη της ομάδας η οποία ασχολήθηκε με ένα πρωτοφανή ιό που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Προσόν ανεκτίμητης αξίας για ένα νεαρό επιστήμονα στη μικρή Κύπρο, μια χώρα όπου συνηθίζουμε να λέμε και να ακούμε ότι οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες και ότι οι «μεγάλες» ευκαιρίες βρίσκονται στα γνωστά ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.  Εμείς το διαψεύδουμε! Οι ευκαιρίες υπάρχουν εκεί όπου έχει γίνει σκληρή δουλειά 30 χρόνων και όπου το Κράτος εμπιστεύεται τη γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του έμπειρου προσωπικού του. Αυτή η εμπειρία και η γνώση τροφοδοτούν τη Σχολή του Ινστιτούτου και τη νέα γενιά επιστημόνων, η οποία αναπτύσσεται από το 2012 με την ίδρυση της Σχολής.

Στη Σχολή του Ινστιτούτου δεν υπάρχουν τεχνητά εργαστήρια στημένα για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Υπάρχει η πραγματικότητα των ασθενειών με τις οποίες ασχολείται εδώ και τρεις δεκαετίες το ΙΝΓΚ. Οι φοιτητές μας έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινή πραγματικότητα των ασθενειών τις οποίες μελετούν στις έρευνές τους, βλέπουν τους ασθενείς να εισέρχονται στο ΙΝΓΚ για τα ραντεβού τους στις κλινικές, για να παραλάβουν φάρμακα, για την περίθαλψή τους στο θάλαμο, για τη φυσιοθεραπεία τους. Κάποιες έρευνες διδακτορικών φοιτητών χρησιμοποιούν δεδομένα τα οποία μαζεύει ο ίδιος ο φοιτητής από τον ασθενή, πάντα με τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στην έρευνα. Έτσι ακριβώς και με την εμφάνιση του ιού COVID-19 στην Κύπρο, οι φοιτητές της ΣΜΙΚ βίωσαν την πραγματικότητα της κατάστασης στο δικό τους Ινστιτούτο, στο δικό τους χώρο εκμάθησης και εμπειρίας. 

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
Η ΣΜΙΚ είναι μια μικρή μεταπτυχιακή σχολή και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει τις προκλήσεις σαν μια ευκαιρία εξέλιξης, αφού μπορούν να εφαρμοστούν αλλαγές άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και διαδικαστικές καθυστερήσεις οι οποίες ίσως να υπάρχουν σε μεγαλύτερα ιδρύματα. Οι λειτουργικές αλλαγές στην καθημερινότητα των φοιτητών, που έχουν γίνει ως αποτέλεσμα των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19, βασίζονται στη χρήση της τεχνολογίας και στην εξεύρεση καινοτόμων μεθόδων εκμάθησης. Η Σχολή έχει επενδύσει σε συστήματα διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας ούτως ώστε φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τις οποίες θα λάμβαναν και εντός των εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ, κατά τη διάρκεια του lockdown. Τα μαθήματα συνεχίστηκαν διαδικτυακά καθημερινώς, κάποιες εξετάσεις των μαθημάτων διεκπεραιώθηκαν επίσης διαδικτυακά,  ενώ μια σειρά σεμιναρίων επαγγελματικού περιεχομένου έχουν τροχοδρομηθεί για να λάβουν μέρος διαδικτυακά.

Εκεί και όπου ήταν αναγκαίο, (για κάποιους διδακτορικούς φοιτητές) συνεχίστηκε με προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, η ερευνητική εργασία εντός του εργαστηρίου. Για τους φοιτητές Μάστερ, ενώ συνέχισαν τη μελέτη για το θεωρητικό μέρος της διατριβής τους, μπήκε μια άνω τελεία στο εργαστηριακό μέρος μέχρι την άρση των μέτρων και ομολογούμε ότι η μεγαλύτερη τους έγνοια ήταν πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στο εργαστήριο! Η αφοσίωση του Επιστήμονα-Ερευνητή δεν παύει και αυτό ισχύει για τους φοιτητές της ΣΜΙΚ σε μεγάλο βαθμό, αφού ίσως το πιο σημαντικό μέρος της φοιτητικής τους πορείας στη Σχολή είναι η πολυπόθητη στιγμή εισόδου στο εργαστήριο. Εκεί θα εργαστούν και για μια περίοδο κάποιων μηνών, θα ενσωματωθούν στην ερευνητική ομάδα και θα παρακολουθούν, θα μάθουν και θα πειραματιστούν στη δική τους ερευνητική πορεία, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων Καθηγητών και Επιστημόνων του Ινστιτούτου. Ουσιαστικά εργάζονται σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον,  όπου αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και γίνονται πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21
Η ΣΜΙΚ προσφέρει προγράμματα Μάστερ (MSc) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη και Βιοϊατρική Έρευνα και Διδακτορικά προγράμματα (PhD) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμη. Συνεχίζονται η αιτήσεις καθώς και οι συνεντεύξεις αξιολόγησης των αιτητών διαδικτυακά. 


Υποτροφίες
Η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους διδακτορικούς φοιτητές στα χρόνια 2, 3 και 4. Yποτροφίες παρέχονται και σε φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ. 

Διαγωνισμός Έκθεσης Genovation
Η ΣΜΙΚ έχει προκηρύξει το διαγωνισμό έκθεσης Genovation. Στον πρώτο νικητή θα παραχωρηθεί μια υποτροφία αξίας €500 σε περίπτωση που αιτηθεί, πετύχει εισδοχή και εγγραφεί επιτυχώς σε ένα από τα επτά μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές (προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς) και απόφοιτους κλάδων που άπτονται των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.
Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα φοίτησης, την υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, υποτροφίες καθώς και για το διαγωνισμό έκθεσης Genovation: 

www.cing.ac.cy/csmm/ 
[email protected]
Γραφείο Εκπαίδευσης 22 392840

Other News
winner