ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Διετής συνεργασία με ΥΠΕΞ

Συνεργασία σε θέματα παροχής υποτροφιών για φοίτηση στο ΙΝΓΚ, τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, και την ανταλλαγή ερευνητών από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής, προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για τη διετία 2023 και 2024. 

Το Μνημόνιο υπέγραψαν στις 21 Δεκεμβρίου 2022 ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθηγητής κ. Λεωνίδας Φυλακτού. 

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Κασουλίδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών στη συνεργασία με ένα κυπριακό ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους όπως το ΙΝΓΚ και εξήρε την αγαστή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ του Υπουργείου και του Ινστιτούτου.

Ο κ. Φυλακτού, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη στενή συνεργασία και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα αυτής της θεσμικής πλέον σχέσης καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της.

Από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας το 2021 μέχρι σήμερα, φοίτησαν ή φοιτούν στο ΙΝΓΚ με υποτροφίες του Υπουργείου Εξωτερικών φοιτητές από το Ομάν, το Μπαχρέιν και την Ινδία.  

Το Μνημόνιο έχει ως σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΙΝΓΚ στους τομείς της νευρολογίας, της γενετικής, της ιατρικής και άλλων βιοϊατρικών επιστημών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών θα προσφέρει υποτροφίες σε μεταπτυχιακά προγράμματα (MSc) του ΙΝΓΚ, στα μεταπτυχιακά προγράμματα Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης και Βιοτεχνολογίας. Οι υποτροφίες θα προσφέρονται σε άτομα που προέρχονται από χώρες που θα υποδεικνύει το Υπουργείο Εξωτερικών και η χορήγηση τους θα αποφασίζεται βάσει των ακαδημαϊκών προσόντων των αιτητών για χορήγηση υποτροφίας. 

Επίσης, το Μνημόνιο προνοεί ανάμεσα σε άλλα, όπως τα δύο μέρη  θα μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΝΓΚ με χώρες που θα υποδεικνύει το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και για την προώθηση και ενίσχυση επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΙΝΓΚ και χωρών που επίσης θα υποδεικνύει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Όπως επίσης, την αποδοχή από μέρους του ΙΝΓΚ ιατρών, επιστημόνων και φοιτητών, προερχόμενοι από χώρες που θα υποδεικνύει το Υπουργείο Εξωτερικών, για βραχυπρόθεσμή ή/και μακροπρόθεσμη εκπαίδευση.
 

Other News
winner