50 τεύχη digital newsletter!, Η ομάδα του digital newsletter

Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου τηρούνται όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας, όπως αυτά ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας. Οι μάσκες αφαιρέθηκαν μόνο για σκοπούς φωτογράφισης. 

Καθώς περνάμε στη ψηφιακή εποχή, εμείς εδώ στο Ινστιτούτο υιοθετήσαμε τη ψηφιακή ενημέρωση από το 2017, μέσω του ενημερωτικού μας δελτίου CINGnews. Ήταν η φυσιολογική εξέλιξη μετά από εννέα χρόνια έντυπης ενημέρωσης. Έτσι, μετατρέψαμε το δωδεκασέλιδο έντυπο ενημερωτικό δελτίο “Newsletter” που κυκλοφορούσε κάθε τρίμηνο, στο ψηφιακής μορφής “CINGnews”, που αποστέλλεται κάθε μήνα. Ήταν μια πετυχημένη κίνηση αφού τα νέα μας πλέον τα βρίσκετε κάθε μήνα ανελλιπώς στο Inbox του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Συμβαδίζοντας με τη ψηφιακή εποχή, βάζουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πρωταρχικό  μας μέλημα ήταν και είναι η ενημέρωση των πολιτών, των ασθενών αλλά και των εταίρων μας για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.  Στόχος μας είναι η  ανάδειξη, έστω ενός μικρού μέρους, του σημαντικού έργου του Ινστιτούτου μέσα από το ενημερωτικό δελτίο, για να μπορέσει να μας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Ινστιτούτο, οι έρευνες που εκπονούνται, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται, αλλά και η ενημέρωση για το φιλανθρωπικό θεσμό Telethon είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τι περιλαμβάνει το ενημερωτικό μας δελτίο. Επίσης, μέσα από το CINGnews προσφέρουμε ένα παράθυρο επικοινωνίας στους ασθενείς μας προς την κοινωνία με ειδικά αφιερώματα και συνεντεύξεις για να πουν τα βιώματά τους και τις δικές τους προσωπικές ιστορίες για τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, και στους φοιτητές μας να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία. 

Για τη δημιουργία του ενημερωτικού δελτίου, εργάζεται μια 8μελής ομάδα, μέλη του προσωπικού του Ινστιτούτου, η οποία με την βοήθεια των συναδέλφων και των φοιτητών της Σχολής μας, προσπαθεί να βρίσκει τα πλέον ενδιαφέροντα και επίκαιρα για τον αναγνώστη θέματα. Κάθε μήνας είναι μια πρόκληση! Η ομάδα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2008 και μέχρι σήμερα συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό το ίδιο δυναμικά. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  50 ψηφιακών τευχών, σας παρουσιάζουμε τη συντακτική ομάδα.

Έλενα Παναγιώτου Worth, Associate Scientist
«Ο ρόλος μου στην ομάδα είναι η εξεύρεση επιστημονικών άρθρων τα οποία δημοσιεύονται από τις ερευνητικές ομάδες του ΙΝΓΚ. Επιλέγονται άρθρα με θέματα τα οποία αφορούν ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών. Το CINGNews προσφέρει ενδελεχή ενημέρωση που αφορά μεταξύ άλλων, στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται στο ΙΝΓΚ και αποσκοπεί στην μελέτη ασθενειών και στην εξεύρεση θεραπειών. Ένα σημαντικό στιγμιότυπο, ήταν η δημοσίευση στο CINGnews του άρθρου της πρώτης διδακτορικής μου φοιτήτριας Ελένης Φελλάς του Τμήματος Νευροπαθολογίας.»

Πάολα Ευαγγελίδου, Scientist, Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής
«Ο ρόλος που διαδραματίζω στην ομάδα είναι η εξεύρεση άρθρων που έχουν να κάνουν με τις υφιστάμενες ή νέες υπηρεσίες που παρέχονται στο ΙΝΓΚ. Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν κάθε μήνα οι αναγνώστες μας μπορούν να ενημερωθούν για κάποια από τις πολλές διαγνωστικές εξετάσεις που παρέχονται προς τους ασθενείς μας.»

Μαρίνα Παύλου, Κοινωνική Λειτουργός
«Στο ενημερωτικό δελτίο ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ενημέρωση για τις νευρολογικές και γενετικές παθήσεις που εξετάζονται στις κλινικές των εξωτερικών ιατρείων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Ο τρόπος που επιλέξαμε να παρουσιάζονται οι ασθένειες είναι μέσα από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σχετικά με την πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή και τα άτομα στο περιβάλλον τους. Μέσα από αυτές τις περιγραφές στοχεύουμε να μεταφέρουμε ελπιδοφόρα μηνύματα και ανθρώπινες ιστορίες για να συνεχιστεί ο αγώνας όλων των ασθενών και των οικογενειών τους που έρχονται αντιμέτωποι με αυτές τις παθήσεις. Επίσης, μέσα από την στήλη των ασθενών προβάλλονται δράσεις και συνεργασίες του Ινστιτούτου που σαν στόχο έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις νευρολογικές παθήσεις  όπως για παράδειγμα η συμμετοχή με την φωταγώγηση του κτιρίου, η συμμετοχή σε συνέδρια και συνεργασία με συνδέσμους ασθενών κτλ.»

Δημήτρης Σωκράτους, Φυσιοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυσιοθεραπείας
«Ως μέλος της της συντακτικής ομάδας του CINGnews και μέσω της ειδικότητας μου, έχω σκοπό να δώσω έμφαση σε θέματα που αφορούν  το κλινικό τμήμα του ΙΝΓΚ.  Μέσα από το CINGnews έχουμε σκοπό την παρουσίαση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχονται από το κλινικό τμήμα, τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται, αλλά επίσης και την ενημέρωση προς τους ασθενείς, πολίτες αλλά και συνεργάτες μας για τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με τις παθήσεις που παρακολουθούνται στο ΙΝΓΚ. Τέλος, με γνώμονα το καλό των ασθενών, έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε και να παρουσιάσουμε μέσω του CINGnews τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την καθημερινότητά τους αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες.»

Κύπρος Καρανίκης, Telethon & PR Manager και Γιώργος Βατυλιώτης, Telethon & PR Officer
«Εργαζόμαστε στο Γραφείο TELETHON & Δημοσίων Σχέσεων του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Κύριο μέρος των καθηκόντων μας, είναι η διοργάνωση του φιλανθρωπικού θεσμού TELETHON. Στόχος του Φιλανθρωπικού μας θεσμού είναι η στήριξη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στο Ινστιτούτο. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνουμε ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, άλλοτε μικρότερων και άλλοτε μεγαλύτερων. Ο ρόλος μας στην ομάδα είναι να ενημερώνουμε και να προωθούμε τις εκδηλώσεις μας, μέσω των άρθρων μας που δημοσιοποιούμε στο CINGnews. Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις μας, είναι σημαντικό για την επιτυχία των εκδηλώσεων μας και γι’αυτό το CINGnews μας προσφέρει αυτή την δυνατότητα. 

Πιστεύουμε ότι το CINGnews, προσφέρει μια ευκαιρία στον κάθε αναγνώστη, να ενημερωθεί όχι μόνο για το TELETHON αλλά και για οτιδήποτε αφορά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  Μέλημα της επιτροπής είναι, όπως όλες οι δημοσιεύσεις να είναι γραμμένες με όσο το δυνατό πιο απλό και επικοινωνιακό τρόπο, ώστε να είναι κατανοητές από το πλατύ κοινό. Κρατάμε τις ανθρώπινες ιστορίες.  Μέσα από την δραστηριότητα του TELETHON, δημιουργήσαμε πολλά φιλμάκια ασθενών (μικρές παραγωγές) για να προβληθούν στον Τηλεμαραθώνιο.  Σε κάποιο τεύχος, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αφορούσε τον μικρό Αντώνη.  Το παιδί αυτό διαγνώστηκε μια πολύ σπάνιου τύπου γενετική πάθηση κα μετά από μια τεράστια κινητοποίηση, η οικογένεια του κατάφερε να μεταβεί στην Αμερική για μια πρωτοποριακή θεραπεία για να σωθεί η ζωή του.  Συναντώντας τον Αντώνη μετά από δύο χρόνια, είδαμε με συγκίνηση την πρόοδο που είχε κάνει χάρις την θεραπεία αυτή.  Μοιραστήκαμε την χαρά των γονιών αυτών, που πάλεψαν τόσο για το παιδί τους και νοιώσαμε περήφανοι φέρνοντας στην δημοσιότητα την ανθρώπινη αυτή ιστορία.»

Άντρια Ιωακείμ, Διοικητικός Λειτουργός
«Συμμετέχω στο ενημερωτικό δελτίο με τα θέματα της μεταπτυχιακής Σχολής του ΙΝΓΚ. Αρθρογραφώ για θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Σχολής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ζητώ από φοιτητές η ακαδημαϊκό προσωπικό να αναπτύξουν κάποιο θέμα το οποίο θεωρώ ότι θα ενδιέφερε το αναγνωστικό κοινό. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Είμαστε μια πολυθεματική ομάδα με συμμετοχή από όλα τα τμήματα του Ινστιτούτου. Οι ιδέες, η ενέργεια, οι λύσεις στις προκλήσεις αλλά και τα απρόοπτα τα οποία καλούμαστε να καλύψουμε μας κρατάνε κάθε μήνα σε εγρήγορση. Τέτοιες ομάδες πρέπει να υπάρχουν γενικά σε έναν οργανισμό αφού δημιουργούν μια αίσθηση κοινού σκοπού και σύσφιξης σχέσεων. Είναι σημαντικό συνάδελφοι από εντελώς διαφορετικά πεδία όπως έχουμε στο ΙΝΓΚ π.χ. Διοικητικό προσωπικό και Επιστημονικό προσωπικό να έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν ο ένας τη δουλειά του άλλου και να ανταλλάζουν απόψεις και πληροφορίες. Το CINGnews υπηρετεί πολλούς και διάφορους σημαντικούς σκοπούς. Αν σκεφτούμε πόσος κόσμος παίρνει το δελτίο στο email του και την πληθώρα των θεμάτων την οποία θα βρει στο δελτίο, από επιστημονικής φύσης άρθρα, μέχρι ιστορίες ασθενών, καταλαβαίνουμε ότι  προσφέρει πραγματικά μια ματιά στον κόσμο του ΙΝΓΚ. 

Τα θέματα τα οποία κρατώ στη μνήμη μου είναι αρκετά, κυρίως πιο πρόσφατα, το άρθρο του συναδέλφου και Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής, Δρ Γιώργου Κρασιά, το οποίο του ζήτησα να ετοιμάσει σχετικά με την τεράστια δουλειά που γίνεται από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ. Οι συνάδελφοι εργάστηκαν χωρίς να τραβήξουν ούτε για μια στιγμή την προσοχή απάνω τους ενώ το θέμα ήταν και παραμένει μεγάλου ενδιαφέροντος από τα ΜΜΕ. Ήταν πραγματικοί επαγγελματίες προσηλωμένοι στο σκοπό του ΙΝΓΚ, να προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους.  Επίσης πιο πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση της μετονομασίας της Σχολής μας η οποία έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν θα είναι πλέον γνωστή με το όνομα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Όλα αυτά συμπίπτουν με τη 10η χρονιά λειτουργίας της Σχολής μας, γεγονός για το οποίο όποτε έχω την ευκαιρία να γράψω, νοιώθω ιδιαίτερη περηφάνεια.»

Μαρία Λοΐζου, Διοικητικός Λειτουργός
«Από την έναρξη της δημιουργίας του ενημερωτικού μας δελτίου, έχω υπό την ευθύνη μου το συντονισμό των άρθρων και της έκδοσης του CINGnews. Επίσης, έχω αναλάβει τα γενικά θέματα του Ινστιτούτου, δηλαδή για κάθε τι νέο που απασχολεί το Ινστιτούτο και προκύπτει μέσα από τις δραστηριότητές του και  αφορά σημαντικές συνεργασίες, αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων, δημοσιογραφικές διασκέψεις, επισκέψεις από συνεργάτες και εταίρους μας, εκδηλώσεις και άλλα πολλά θέματα της επικαιρότητας που πιστεύουμε είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας και αφορούν κυρίως την πορεία και την εξέλιξη του Ινστιτούτου. Σκοπός της δημιουργίας του ενημερωτικού δελτίου από το 2008 ήταν η ενημέρωση για τα θέματα του Ινστιτούτου μας στους τρεις πυλώνες δραστηριοποίησής του, υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση. Είναι το μέσο επικοινωνίας μας με τους ασθενείς, συνεργάτες, εταίρους μας και θέλω να πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει. Βλέπουμε την ανταπόκριση που έχει το CINGnews και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Όλα τα άρθρα προσφέρουν κάτι και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο - από αυτά που αφορούν την εξέλιξη του Ινστιτούτου, το νέο κτήριο, το έργο που γίνεται για την καταπολέμηση της πανδημίας και άλλα πολλά. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο θέμα, θα πρέπει να πω ότι είναι όλα τα άρθρα που φιλοξενούμε από τους ασθενείς μας ή τους συγγενείς των ασθενών. Πάντα με συγκινούν τα άρθρα αυτά γιατί γράφονται μέσα από τη ψυχή τους δίνοντας τη δική τους ιστορία, σε μια προσπάθεια να «δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια». Είναι και ένας τρόπος να εκφράσουν το ευχαριστώ τους προς το Ινστιτούτο που είναι δίπλα τους.»


*Να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει και άλλοι συνάδελφοι, στα αρχικά στάδια της έκδοσης των έντυπων ενημερωτικών δελτίων, που επίσης έχουν συνεισφέρει σημαντικά, και αυτοί είναι η Έλενα Παναγιώτου, ο Λευτέρης Παπαθανασίου και ο Μάριος Φυλακτίδης. 

Other News
winner