Τεχνητή Νοημοσύνη: Σεμινάρια στο προσωπικό του ΙΝΓΚ για παροχή ακόμη καλύτερων, εξειδικευμένων υπηρεσιών

Αναγνωρίζοντας τη σημασία και την έκταση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και πως αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στον τρόπο λειτουργίας κάθε δραστηριότητας σε κάθε τομέα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), άρχισε μια σειρά σεμιναρίων του προσωπικού του γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η προσπάθεια αυτή γίνεται  στο πλαίσιο παροχής καλύτερων, αποδοτικότερων, ακόμη πιο έγκαιρων και με ακρίβεια  υπηρεσιών του ΙΝΓΚ κάτω από τους τρεις πυλώνες δραστηριοποίησής του – έρευνα, υπηρεσίες, εκπαίδευση, εναρμονισμένο  παράλληλα με τις εξελίξεις της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η ενέργεια αυτή ξεκίνησε με τη στενή συνεργασία του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, κ. Δημήτρη Σκουρίδη, ο οποίος καλεσμένος στην εναρκτήρια σειρά σεμιναρίων, ανέφερε:  « βαδίζουμε σε ένα μονοπάτι με ευκαιρίες και δυνατότητες που μπορούν να φέρουν επαναστατικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και ειδικά της νευρολογίας και της γενετικής, με βασικό εργαλείο μας την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία και βεβαίως την τεχνολογία». Σημείωσε ότι «το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αφού ήδη αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε ερευνητικές δραστηριότητες για τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης και εκτίμησης κινδύνου σε σχέση με διάφορες ασθένειες, διαμορφώνοντας το μέλλον της επιστημονικής αριστείας στις κλινικές υπηρεσίες, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες». Κάνοντας αναφορά στα δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΙΝΓΚ, AI-PROGNOSIS και GenoMed4All, τα οποία χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Σκουρίδης συνεχάρη το προσωπικό του ΙΝΓΚ για το αξιέπαινο έργο που παράγει , διαβεβαιώνοντας, εκ μέρους της πολιτείας, ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό σας για ενίσχυση του σπουδαίου έργου που ήδη υλοποιείτε. Ο τομέας της ιατρικής είναι άλλωστε ζωτικής σημασίας, για την Κύπρο που θέλουμε να χτίσουμε. Με προοπτικές, ευκαιρίες και τους πολίτες στο επίκεντρό της».

Το πρώτο σεμινάριο αφορούσε την εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα διαθέσιμα εργαλεία και τη χρήση τους από ένα οργανισμό όπως το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Ομιλητές ήταν από το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, ο  Σάββας Χατζηχριστοφής, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης και Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής, ο Ζάχος Ανθής, Λέκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων και ο Σωκράτης Γκέλιος, Ερευνητής.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, ευχαρίστησε τον κ. Σκουρίδη για την παρουσία του και τη βοήθειά του στη διοργάνωση του σεμιναρίου, και επανέλαβε ότι «ως Ινστιτούτο, συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις στον τομέα μας αλλά και τις εξελίξεις σε τομείς οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από αυτούς, αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη που προκύπτουν. Για το λόγο αυτό ενεργήσαμε προνοητικά θέτοντας ως στρατηγικό στόχο την ενίσχυση και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από την εισαγωγή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά σε όλους τους τομείς μας. Όντας ένα κέντρο αριστείας που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, εκπαιδεύει τη νέα γενιά επιστημόνων, διενεργεί καινοτόμο εφαρμοσμένη έρευνα, και το οποίο με τη δημιουργία του νέου κτηρίου στοχεύει στην ενσωμάτωση νέων ομάδων σε τομείς αιχμής, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τις εξελίξεις, οι οποίες μόνο όφελος μπορούν να επιφέρουν, στους ασθενείς, τους πολίτες και την κοινωνία μας γενικότερα», ανέφερε κλείνοντας, ευχαριστώντας τον Καθ.  Χατζηχριστοφή, τους Δρ. Ανθή και Γκέλιο για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκαν με το προσωπικό του ΙΝΓΚ.


Λευκωσία, 16 Μαΐου 2024 

   
Related Articles
winner