Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή 2023 στον Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού

Το  «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής» στη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής έλαβε ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής και Διευθυντής Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. 

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας 2023 της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2023 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ένας θεσμός που έχει στόχο να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες επιστημόνων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, «το βραβείο απονέμεται σε έναν εξαιρετικό επιστήμονα και ερευνητή στον τομέα της μοριακής γενετικής και της γονιδιακής θεραπείας, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στις μυϊκές δυστροφίες και στον εντοπισμό διαγνωστικών βιοδεικτών. Το έργο του, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, έχει συμβάλει στη διάγνωση ασθενών με κληρονομικά νοσήματα και τον έχει τοποθετήσει ως πρωτοπόρο στην επιδίωξη της επιστημονικής αριστείας και καινοτόμων λύσεων για σπάνιες και πολύπλοκες ιατρικές παθήσεις. Το εργαστήριο του Καθηγητή Φυλακτού ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας για τη Μυοτονική Δυστροφία και ήταν το πρώτο παγκοσμίως που ανακάλυψε τον τρόπο που μεταφέρονται συγκεκριμένα γενετικά μόρια στο αίμα των ασθενών. Η σημαντικότητα των ερευνών της ομάδας του Καθηγητή Φυλακτού αποδεικνύεται και από την απορρόφηση διεθνών ανταγωνιστικών χορηγιών, όπως οι χρηματοδοτήσεις από το Telethon της Γαλλίας. Η ενεργός συμμετοχή του στην έρευνα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του να αναθρέψει την επόμενη γενιά επιστημόνων. Με τις ισχυρές του ηγετικές ικανότητες και ποιότητα των δραστηριοτήτων του που αντικατοπτρίζεται από το εξαιρετικό ιστορικό των επιτευγμάτων του, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κοινωνικού αντίκτυπου των προσπαθειών του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο Καθηγητής διαθέτει ένα πλούσιο έργο που περιλαμβάνει συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας και δημοσιεύσεις εξαιρετικής ποιότητας σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Συμμετέχει επίσης σε Συντακτικές Επιτροπές διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών».

Ο κ. Φυλακτού, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Επικεφαλής Επιστήμονα, κ. Δημήτρη Σκουρίδη, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων. Συνεχάρη τους συνυποψήφιους του και τους άλλους υποψήφιους και βραβευθέντες. Ο κ. Φυλακτού, ευχαρίστησε επίσης, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου για την επιστημονική στέγη τα τελευταία 25 χρόνια και την ομάδα των επιστημόνων που τον πλαισιώνουν, τους φοιτητές και συνεργάτες του που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν στην έρευνα, καθώς και την οικογένειά του για την στήριξη. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «αυτό το βραβείο αποτελεί αναγνώριση στην δουλειά μας, αλλά συνάμα δημιουργεί την  υποχρέωση για περαιτέρω επιτυχίες στο μέλλον».
 

Related Articles
winner