Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

Εξειδικευμένη άσκηση σε ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα

 

Μνημόνιο Συνεργασίας με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και τη γενικότερη ευημερία των ασθενών, υπέγραψαν το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Σκοπός του Μνημονίου είναι η  προαγωγή και η αναβάθμιση της συνεργασίας τους στους τομείς του Αθλητισμού, της Υγείας και της Έρευνας. 

Το ΙΝΓΚ και ο ΚΟΑ, μέσα από το πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους», θα προσφέρουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα οργανωμένης άσκησης στους ασθενείς του ΙΝΓΚ. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη μακροχρόνια άσκηση, με την εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία. Τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται είναι σχεδιασμένα και ομαδοποιημένα βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και αναγκών, αναλόγως της πάθησης και της κλινικής εικόνας των ασθενών, καθώς επίσης και κάτω από την αξιολόγηση και συστηματική επίβλεψη των επαγγελματιών υγείας του ΙΝΓΚ.   

Πέραν από το πρόγραμμα άσκησης, το μνημόνιο προνοεί και δράσεις όπως, τη διοργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια και διαλέξεις, τη διεξαγωγή κοινών ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων, όπως επίσης και τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών, στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή & Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού και τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη στις 16 Ιανουαρίου 2024. Το πρόγραμμα λειτούργησε πιλοτικά τους προηγούμενους τρεις μήνες σε συγκεκριμένο κλινικό πληθυσμό και με την υπογραφή του μνημονίου θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε το Ινστιτούτο για τη συνεργασία, σημειώνοντας τη σημαντική δουλειά που διεκπεραιώνει κι ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήρθαμε σε επαφή με το ΙΝΓΚ και αναπτύξαμε αυτή τη συνεργασία. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι πολύ ευχαριστημένοι και η ανταπόκριση, η ανατροφοδότηση και τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά. Σας ευχαριστούμε για την συμβολή σας ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Εύχομαι κάθε καλό στην προσπάθειά σας και ο ΚΟΑ είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής. Είναι χαρά μας που με το πρόγραμμα αυτό συμβάλλουμε και εμείς στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, κ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, σημείωσε ότι «η άσκηση μπορεί και πρέπει να εντάσσεται στον τρόπο ζωής τόσο υγιών ατόμων,  όσο και σε κλινικούς πληθυσμούς,  γιατί συμβάλλει στο να καταστεί ποιοτικότερη.. Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της συμφωνίας, αφού βλέπουμε τα απτά θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, κ. Μιχάλης Κωμοδρόμος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Μιχαηλίδη, την κ. Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται από τους δύο οργανισμούς, αναφέροντας ότι «με τη σύμπραξη τέτοιων οργανισμών μπορούν να επιτευχθούν πολλά για το καλό των ασθενών. Ενώνοντας δυνάμεις, οι δύο οργανισμοί, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιτύχουν, κάτι που δημιουργεί ισχυρή δυναμική για ανάπτυξη και διαφόρων άλλων δράσεων». 

Ο κ. Φυλακτού, ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΚΟΑ, ο οποίος αναγνωρίζει το έργο του Ινστιτούτου και συμβάλλει μέσα από τις δράσεις του στο δικό μας έργο και αποστολή. Ως Ινστιτούτο, μέσα από το τρίπτυχο των δραστηριοτήτων μας προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μέσω της παροχής ιατρικής περίθαλψης. Γι’ αυτό και υιοθετούμε κάθε δράση που ενισχύει την αποστολή μας και συμβάλλει θετικά στις ζωές των ασθενών μας. Χαιρόμαστε που υπάρχει ανταπόκριση και θετικά αποτελέσματα καθώς και η επιθυμία για ανάπτυξη και ενίσχυση του προγράμματος». 

 Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2024
 

Related Articles
winner