ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Λ. ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Η έρευνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς

Πώς αποτιμάτε τον τομέα της έρευνας στην Κύπρο και πόσο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια;
Παρόλο ότι είχε καθυστερήσει η εξέλιξη της έρευνας στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Η θεσμοθέτηση της έρευνας μέσα από τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής συνέβαλε αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι ερευνητικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια κάτι που σαφώς θα αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια.  

Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη που παρέχει η πολιτεία στους Κύπριους ερευνητές και τι θα μπορούσε να προσφέρει ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθειά τους;  
Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, πιστεύω όμως πως η πολιτεία παρέχει στήριξη προς τους ερευνητές. Είναι αυτονόητο ότι αν διατεθούν με το σωστό τρόπο και προς τη σωστή κατεύθυνση περισσότερα κονδύλια προς την έρευνα, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο προς τους στόχους των ερευνητών. Ως αποτέλεσμα αυτού θα υπάρξει και μεγαλύτερος αντίκτυπος οφέλους για τη χώρα μας.  

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον δικό σας ερευνητικό τομέα, ποια είναι σήμερα η συνολική εικόνα στη χώρα μας και πού βρίσκεται σε σχέση με τους αντίστοιχους τομείς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; 
Θεωρώ ότι αντικειμενικά ο δικός μας ερευνητικός τομέας που σχετίζεται με τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών βρίσκεται, παγκοσμίως, σε ένα κρίσιμο σημείο. Η τεχνολογία και η έρευνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές, ιδιαίτερα στην εξεύρεση φαρμάκων για ριζική θεραπεία ασθενειών υπάρχει φως στη σήραγγα. Ο τομέας αυτός εξελίσσεται ραγδαία και στη χώρα μας και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλήστε μας, εν συντομία, για το δικό σας ερευνητικό έργο και ποια θεωρείτε ως την σημαντικότερη συνεισφορά σας στο επιστημονικό πεδίο όπου δραστηριοποιείστε. 
Τα ερευνητικά μας ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στις κληρονομικές παθήσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας μας καταπιάνεται με την εξεύρεση δεικτών στο αίμα που να μπορούν να  χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την παρακολούθηση της εξέλιξης των ασθενειών. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια από την ομάδα μας για δημιουργία νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως και για τη διασαφήνιση του μηχανισμού εκδήλωσης συγκεκριμένων ασθενειών. Μια σημαντική συνεισφορά της ομάδας μας είναι η ανακάλυψη για πρώτη φορά γενετικών μορίων που βρίσκονται σε φυσικά «οχήματα» στο αίμα ασθενών με Μυοτονική Δυστροφία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμεύσουν στο μέλλον ως εργαλεία παρακολούθησης της πορείας της ασθένειας. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την διάκρισή σας στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2023, τι ήταν εκείνο που πιστεύετε πως σας έκανε να ξεχωρίσετε και πόσο σημαντική είναι  αυτή η διάκριση; 
Στην Κύπρο υπάρχουν αξιόλογοι ερευνητές που εργάζονται ακατάπαυστα έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους τους που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής μας. Η δική μας ερευνητική εργασία ασχολείται ακριβώς με το στόχο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Το Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή ανήκει σε όλη την ομάδα, επιστήμονες και φοιτητές και είναι μια αναγνώριση για το μέχρι στιγμής έργο μας. Παράλληλα, το βραβείο αυτό δημιουργεί μια υποχρέωση να συνεχίσουμε την εργασία μας για περισσότερα επιτεύγματα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στην επιστημονική κοινότητα της Κύπρου; 
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, κεφάλαιο στην Κύπρο μας. Υπάρχουν σπουδαίοι καταξιωμένοι ερευνητές και πολλοί ανερχόμενοι στους οποίους θα ήθελα να απευθυνθώ και να τους μεταφέρω ότι πρέπει πάντα να κυνηγούν τα όνειρά τους, ως ερευνητές, χωρίς περιορισμούς και όρια στο πού μπορούν να φτάσουν.   

 

 

Καθηγητής Λεωνίδας Α. Φυλακτού
Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής, 
Διευθυντής του Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας 
Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IN BUSINESS  στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Related Articles
winner