Απολογισμός Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου για το 2023

Για άλλη μια χρονιά το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως κέντρο αριστείας στους τομείς δραστηριοποίησής του συνέχισε το έργο του διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προσφερόμενων υπηρεσιών στις χιλιάδες ασθενείς του αλλά και στην πολιτεία.

Το 2023, το Κλινικό Τμήμα του ΙΝΓΚ παρείχε περίπου 30,000 υπηρεσίες σε περίπου 6,000 άτομα (από τους 14.000 ασθενείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ινστιτούτου). Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διαγνώστηκαν περίπου 1,000 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων. 

Το Κλινικό Τμήμα αποτελείται από εξειδικευμένα Νευρολογικά Κέντρα και εργαστήρια (Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων, Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Συναφών Παθήσεων, Κέντρο Κινητικών Διαταραχών, Κέντρο Άνοιας και Κέντρο Επιληψίας) όπως και το Κέντρο Κλινικής Γενετικής τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες για νευρολογικές, νευρομυϊκές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η Μυϊκή Δυστροφία, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Επιληψία, Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), Huntington, Αταξία. Προσφέρονται επίσης, υπηρεσίες νευροψυχολόγου και αιματολογίας, ειδικότητες οι οποίες εντάχθηκαν από την προηγούμενη χρονιά, έχοντας ως στόχο τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ινστιτούτου προς τους ασθενείς. Το Κλινικό Τμήμα, απαρτίζεται επίσης, από νευρολογικό θάλαμο ασθενών και τη Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας η οποία δέχεται ασθενείς (του ΙΝΓΚ) για την ολιγόωρη θεραπεία τους. Υπάρχει επίσης, Μονάδα Φυσιοθεραπείας, Φαρμακείο και Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τέλος, το Κλινικό Τμήμα υποστηρίζεται και από μια πολυθεματική ομάδα γιατρών, συνεργάτες του Ινστιτούτου, ενδυναμώνοντας και συμπληρώνοντας την ιατρική περίθαλψη που πιθανόν να χρειάζονται οι ασθενείς του ΙΝΓΚ με ειδικότητες στην Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Ψυχολογία και Διαιτολογίας.

Τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του ΙΝΓΚ, το 2023, πραγματοποίησαν περίπου 21,000 εξετάσεις μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για σχεδόν 10,000 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά αλλά και προγεννητικές εξετάσεις. 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του Ινστιτούτου αφορούν τη διάγνωση μεγάλου εύρους σοβαρών παθήσεων, προσφέροντας πρωτοποριακές διαγνωστικές υπηρεσίες μοριακής γενετικής, βιοχημικής γενετικής, κυτταρογενετικής, μοριακής παθολογίας, μοριακής ιολογίας κ.α., οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.  Ενδεικτικά, μερικές από τις κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες εξειδικεύονται τα Εργαστήρια του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις, αιμοσφαιρινοπάθειες, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, μεταβολικές ανωμαλίες, καρδιακά προβλήματα, ενδοκρινολογικές παθήσεις, μολυσματικές μεταδιδόμενες ασθένειες, καρκίνους κ.α. 

Παράλληλα, το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του ΙΝΓΚ προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Αστυνομία Κύπρου συμβάλλοντας έτσι στην μελέτη σημαντικών τεκμηρίων στο επίπεδο του DNA.  Για το 2023, έχουν προσφερθεί περίπου 23,000 υπηρεσίες δικανικής γενετικής.

Συνεχίζοντας στον ερευνητικό τομέα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου διεκπεραιώνουν ερευνητικά προγράμματα στις θεματικές δραστηριοποίησης του ΙΝΓΚ, λαμβάνοντας ανταγωνιστική χρηματοδότηση από χρηματοδοτικούς οργανισμούς της ΕΕ, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ καθώς και της Κύπρου. Η επιτυχής διεκπεραίωση των ερευνητικών προγραμμάτων διαφαίνεται από τον αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.  Για το 2023, οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία ανήλθαν στις 95.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το ΙΝΓΚ προσφέρει 8 μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο Μάστερ (MSc) και Διδακτορικό (PhD), μετά και την έναρξη του MSc στη Βιοτεχνολογία, τον Σεπτέμβριο του 2023, με συνεργασίες με διάφορες εταιρίες του βιομηχανικού τομέα. Τα άλλα προγράμματα αφορούν τους εξειδικευμένους τομείς της Ιατρικής Γενετικής, της Μοριακής Ιατρικής, της Νευροεπιστήμης και της Βιοϊατρικής Έρευνας. Όλα τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το  Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 έχουν εγγραφεί 36 φοιτητές Μάστερ και 7 φοιτητές Διδακτορικού. 

«Η μοναδικότητα του Ινστιτούτου να λειτουργεί σε τρεις πυλώνες που αφορούν τον τομέα της υγείας είναι εξέχουσας σημασίας. Βλέπουμε πως η έρευνα που διενεργείται σε συνδυασμό με την εκπαίδευση που παρέχεται, που επίσης αφορά το ερευνητικό πεδίο, και η παράλληλη εκπαίδευση  της νέας γενιάς επιστημόνων, συμβάλλουν στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και την κοινωνία, και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου της χώρας μας. Τρεις πυλώνες που άμεσα συνδέονται μεταξύ τους με κοινό όφελος προς τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μας» ανέφερε σε δήλωση του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού.

 

 

 

3 Απριλίου 2024
Λευκωσία
 

Related Articles
winner