Ρεπορτάζ από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με την ομιλία του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη στα πλαίσια της εκδήλωσης PhD DNA του ΙΝΓΚ
- Για την πρόοδο της εμβρυϊκής ιατρικής μίλησε ο Καθ. Κύπρος Νικολαΐδης στο ΙΝΓΚ

Για την εμβρυϊκή ιατρική και την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, μίλησε ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος ήταν ο επίτιμος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για την παγκόσμια ημέρα DNA και στους διδακτορικούς φοιτητές του.

Ο γεννημένος στην Πάφο Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King's College του Λονδίνου και διευθυντής του Harris Birthright Research Center for Fetal Medicine στο νοσοκομείο King's College στο Λονδίνο, είπε ότι όταν αποφοίτησε από την ιατρική σχολή και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, δεν υπήρχε ο τομέας της εμβρυϊκής ιατρικής και έτσι κάθε έρευνα που έκανε στον τομέα ήταν μια ανακάλυψη. 

«Καθώς αρχίσαμε να περιγράφουμε πώς μεγαλώνουν τα έμβρυα, ξεκινήσαμε σταδιακά να διαγιγνώσκουμε μια σειρά από κρυμμένες ανωμαλίες και μετά αρχίσαμε να δανειζόμαστε ιδέες από τη μεταγεννητική ιατρική, τη μεταγεννητική χειρουργική και υιοθετήσαμε αυτές τις τεχνικές στις εμβρυϊκές παρεμβάσεις», είπε ο Καθηγητής ο οποίος ίδρυσε το 1995 το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής (Fetal Medicine Foundation, FMF) στο Λονδίνο.

Εξήγησε πώς άλλαξαν τα δεδομένα από τη δεκαετία του 1970 και μίλησε για τη διάγνωση των εμβρυϊκών ανωμαλιών με  υπερήχους, τον έλεγχο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες που ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη της έρευνας στο πεδίο τις τελευταίες δεκαετίες και για τον έλεγχο και την πρόληψη της προεκλαμψίας, που είναι η κύρια αιτία θανάτου για μητέρες και βρέφη σε όλο τον κόσμο.

Στη διαδικτυακή του ομιλία, τόνισε ότι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας δεν έχει καμία σχέση με το σύνδρομο Down ή με τα πάμπολλα γενετικά προβλήματα. Ο Καθηγητής μίλησε για τον έλεγχο και την πρόληψη του πρόωρου τοκετού, που είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στα βρέφη. Τα έμβρυα, είπε, είναι φυσιολογικά, αλλά γεννιούνται πρόωρα και ως συνέπεια μπορεί τα βρέφη να πεθάνουν ή να υποστούν εγκεφαλική ή πνευμονική βλάβη επειδή ήταν τόσο πρόωρα.

Ο Καθηγητής Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι το ερώτημα ήταν πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τις γυναίκες που κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Είπε ότι από το 1998 ξεκίνησαν μελέτες και ανακάλυψαν ότι όσο πιο μικρός ήταν ο τράχηλος της μητέρας τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα η γυναίκα να γεννήσει πρόωρα.

Κάναμε, είπε, σημαντικές μελέτες και δείξαμε πριν από χρόνια ότι η προγεστερόνη είναι ασφαλής και εξαιρετικά φθηνή και μπορεί να μειώσει δραματικά το ποσοστό πρόωρων τοκετών. Αυτή η μέθοδος, πρόσθεσε, δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως και αναρωτήθηκε γιατί. "Δεν μας μένουν αρκετά χρήματα αφού ξοδέψαμε τα χρήματά μας για την αγορά των Leopard II ή των πιο εξελιγμένων πυραύλων patriot. Δεν μένουν αρκετά χρήματα για την ιατρική. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα", επεσήμανε.

Ο Καθηγητής ανέπτυξε και μια πρότασή του για την πυραμίδα της προγεννητικής φροντίδας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κινδύνου για τις περισσότερες από τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης που επηρεάζουν τη μητέρα και το αγέννητο παιδί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νοσοκομείο στην 11-13η εβδομάδα κύησης και, βάσει αυτών των κινδύνων, να παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα για τη μείωση μιας δυσμενούς έκβασης της εγκυμοσύνης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό. Κληθείς από διδακτορική φοιτήτρια να δώσει κάποιες συμβουλές στους φοιτητές, είπε, "η συμβουλή μου είναι πολύ απλή. Να κάνουν αυτό που αγαπούν. Αν δεν αφιερώσουν τη ζωή τους σε αυτό που αγαπούν, τότε δεν θα μπορούν να είναι επιτυχημένοι».

Χαρακτήρισε το διδακτορικό στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ως «την αφρόκρεμα στην Κύπρο» και είπε στους φοιτητές ότι βρίσκονται ήδη "στο καλύτερο ινστιτούτο που έχει η Κύπρος. Και από μόνο του αυτό αποδεικνύει ότι βρήκαν τον δρόμο τους".

Να έχετε ένα γενικό όραμα για το πού βαδίζετε και να βλέπετε τις σωστές διαστάσεις, την επιστημονική πλευρά της δουλειάς σας με τις πολιτικές προεκτάσεις, για την οικογένεια και ολόκληρη την κοινωνία, συμβούλεψε τους φοιτητές.

Το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής που ίδρυσε ο Καθηγητής έχει δωρίσει περισσότερα από 45 εκατομμύρια βρετανικές λίρες για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης γιατρών από όλο τον κόσμο και τη διεξαγωγή σημαντικών ερευνητικών μελετών στην εμβρυϊκή ιατρική. Το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής διοργανώνει επίσης το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής στο οποίο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 2000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Ο καθηγητής Νικολαΐδης έχει συγγράψει πάνω από 1500 άρθρα και περισσότερα από 30 βιβλία. Έχει παράσχει εκπαίδευση στην Εμβρυϊκή Ιατρική σε περισσότερους από 1000 γιατρούς από περισσότερες από 50 χώρες.

 


(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)
Κωδικός: 4865316  ΚΥΠΕ-Αθηνά Αρσαλίδου 

Τοποθεσία: 
Λευκωσία, Κύπρος
Θέματα: 
Υγεία
Πνευματικά δικαιώματα: 
© 2023 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Related Articles
winner