Neuroepidemiology Department

EΡΕΥΝΑ: Επιδημιολογική Μελέτη της Αμυατροφικής Πλαγίας Σκλήρυνσης

Επιδημιολογική Μελέτη της Αμυατροφικής Πλαγίας Σκλήρυνσης: Η Κυπριακή πραγματικότητα τα τελευταία 25 χρόνια

Αυξήθηκαν τα κρούσματα ALS στην Κύπρο

Η αμυατροφική πλαγία σκλήρυνση, γνωστή και ως ALS, είναι μια σπάνια, ταχέως προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου του κινητικού νευρώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια των ανώτερων και κατώτερων κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου, του εγκεφαλικού στελέχους και του νωτιαίου μυελού [1]. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ALS είναι σποραδικές και είναι φαινοτυπικά πανομοιότυπες με το 5-10% των περιπτώσεων που ταξινομούνται ως οικογενειακές/γενετικές [1]. Το ALS είναι θανατηφόρο συνήθως εντός τριών έως πέντε ετών από την έναρξη συμπτωμάτων, αφού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αποτελεσματική θεραπεία [2].

Η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας (επίπτωση) παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα παγκόσμια, αλλά παρατηρείται μια σχεδόν καθολική αύξηση της επίπτωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση επίπτωσης τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της μελέτης, την οποία χρηματοδότησε η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, ήταν η διεξαγωγή λεπτομερούς επιδημιολογικής έρευνας για την νόσο ALS στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Τη μελέτη διενήργησε ομάδα αποτελούμενη από τους εξής: Χριστιάνα Α. Δημητρίου, Πέτρος Μ. Χατζηβασιλείου, Κλεόπας Α. Κλεόπα, Γιολάντα Π. Χρίστου, Ελένη Λεονίδου, Θεόδωρος Κυριακίδης, Ελένη Ζαμπά-Παπανικολάου.
 

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν όλοι οι Ελληνοκύπριοι ασθενείς με ALS, οι οποίοι είχαν παρακολουθηθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής, από τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Τα δημογραφικά και ιατρικά στοιχεία των ασθενών εξήχθησαν από τα κλινικά αρχεία των ασθενών.

Η μελέτη εντόπισε 179 ασθενείς με ALS, επτά από τους οποίους είχαν θετικό οικογενειακό ιστορικό. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου ήταν τα 58.6 χρόνια, αρκετά νεότερη από την μέση ηλικία εμφάνισης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες [3]. Η μέση ετήσια επίπτωση της νόσου τα τελευταία 25 χρόνια ήταν 1,26 νέα περιστατικά ανά 100,000 ανθρωποέτη παρακολούθησης και στις αρχές του 2015, η συχνότητα της νόσου ήταν 7.9 ασθενείς ανά 100,000 άτομα στο πληθυσμό. Και τα δύο στατιστικά ήταν ελαφρώς υψηλότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τόσο η εμφάνιση όσο και η συχνότητα της νόσου εμφάνισαν μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία 25 χρόνια, ακόμη και μετά την προτύπωση των στοιχείων κατά ηλικία.
 
Συμπερασματικά, η επίπτωση, η συχνότητα και τα κύρια δημογραφικά χαρακτηριστικά της νόσου ALS στην Κύπρο είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς ιδιαίτερη γεωγραφική κατανομή της νόσου. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε μια αυξητική τάση στην επίπτωση και συχνότητα της ασθένειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, παρατηρήσεις όπως η υψηλότερη επίπτωση στους άνδρες και η νεότερη μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.
 
 

Βιβλιογραφία:

[1] Renton AE, Chiò A, Traynor BJ: State of play in amyotrophic lateral sclerosis genetics. Nat Neurosci 2014 Jan;17:17–23. 

[2] Traxinger K, Kelly C, Johnson BA, Lyles RH, Glass JD: Prognosis and epidemiology of amyotrophic lateral sclerosis. Neurol Clin Pract 2013 Aug;3:313–320.

[3] Chiò A, Logroscino G, Traynor BJ, Collins J, Simeone JC, Goldstein LA, et al.: Global epidemiology of amyotrophic lateral sclerosis: a systematic review of the published literature. Neuroepidemiology 2013;41:118–130.

 
 

Δρ Χριστιάνα Α. Δημητρίου
Επιδημιολόγος
Νευρολογική Κλινική Δ

 
Related Articles
winner