Neuroepidemiology Department

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, Διάγνωση νευρο-μυϊκών παθήσεων

Το Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, (ΙΝΓΚ) απαρτίζεται από μια κλινική ομάδα, η οποία διαθέτει ευρεία τεχνογνωσία και      παρέχει      εξειδικευμένη φροντίδα στους ασθενείς. Επιπρόσθετα από τη νευρολογία, παρέχονται και υπηρεσίες πνευμονολογίας, καρδιολογίας, γαστρεντερολογίας, φυσιοθεραπείας, θεραπείας κατάποσης λόγου, νευροψυχολογίας, κοινωνικής υποστήριξης, διατροφικής συμβουλευτικής και νοσηλευτικής.

Το Κέντρο εφαρμόζει νέες και εξειδικευμένες θεραπείες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα και προσφέρει πολυθεματική φροντίδα. Επίσης, το Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων τροφοδοτεί πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν σε κλινική και βασική έρευνα ενώ      παρέχει εκπαίδευση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.  Το  Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων έγινε αποδεκτό σαν συνδεόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για νευρομυϊκές παθήσεις (ERN-Neuromuscular) που εδρεύει στο Παρίσι και στο οποίο συμμετέχουν  κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη. 

Το ΙΝΓΚ απαρτίζεται επιπλέον από τα Εργαστήρια Ηλεκτρομυογραφίας (EMG, ΗΜΓ) και Νευροπαθολογίας, τα οποία λειτουργούν ως εργαστήρια αναφοράς και παρέχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες βοηθούν στη διάγνωση μυικών και νευρικών παθήσεων. To ΙΝΓΚ πρωτοστατεί τα τελευταία 35 χρόνια στη διάγνωση, στην αντιμετώπιση και στην πολυθεματική φροντίδα των ασθενών με μυοπάθειες και μυϊκές δυστροφίες, νόσο του κινητικού νευρώνα, μυασθένεια και      περιφερικές νευροπάθειες, ενώ υποστηρίζεται από μοναδικά στην Κύπρο εξειδικευμένα Εργαστήρια ηλεκτρομυογραφήματος, νευροπαθολογίας, νευρογενετικής, βιοχημείας      και άλλα. 

Συγκεκριμένα, οι διαγνωστικές υπηρεσίες που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο ΗΜΓ αξιολογούν την ακεραιότητα και τη λειτουργία του περιφερικού νευρικού συστήματος (π.χ. κρανιακά νεύρα, νωτιαίες ρίζες, πλέγμα, νεύρα), της νευρομυϊκής σύναψης και των μυών. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν Μελέτες αγωγιμότητας νεύρων (NCS, Mixed NCS, Inching), καθυστερημένες απαντήσεις (F-waves, H waves), Repetitive Nerve Stimulation (RNS), Brainstem Reflex studies (Blink, Jaw Jerk, Masseter Inhibitory), Ηλεκτρομυογραφία (EMG), Quantitative, Single fiber) και δοκιμές αυτονόμου νευρικού συστήματος (Sympathetic Skin Response (SSR).

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο EMG μετρούν την χρονική διάρκεια, το μέγεθος και το σχήμα των αποκρίσεων περιφερικών νεύρων που καταγράφονται, είτε από έναν μυ, είτε από το ίδιο το νεύρο, με τη βοήθεια μικρών καλωδίων τα οποία      συνδέονται με το δέρμα, ως απόκριση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα (ηλεκτρικό, μηχανικό, Ελιγμός Valsalva, κ.λπ.), και υπό ορισμένες προϋποθέσεις (ήσυχη ανάπαυση ή μετά από άσκηση). Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με φυσιολογικές τιμές με βάση την ηλικία, το ύψος και τη θερμοκρασία των άκρων.

Επιπρόσθετα, οι εξετάσεις ηλεκτρομυογραφίας (EMG) χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια-βελόνες μιας χρήσης για να καταγράψουν με οπτική και ηχητική μετάδοση και τελικά να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα οποιουδήποτε εξεταζόμενου μυός σε ηρεμία, κατά τη διάρκεια της εθελοντικής δραστηριότητας ή/και ως απόκριση σε ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό ερέθισμα. Τα αποτελέσματα του ΗΜΓ περιγράφουν τη δραστηριότητα, το μέγεθος και το σχήμα των δυναμικών λειτουργικών μονάδων του μυός (ή των «κινητικών μονάδων») σε σύγκριση με δεδομένα αναφοράς με βάση την ηλικία, το φύλο και τους μύες. 

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου EMG βοηθούν τους παραπέμποντες γιατρούς να προσδιορίσουν κατα πόσο ένας ασθενής έχει πράγματι μια νευρομυϊκή διαταραχή, όπως για παράδειγμα νευροπάθεια, νόσο του κινητικού νευρώνα, ριζοπάθεια, πλεγματοπάθεια, μυοπάθεια, διαταραχή νευρομυϊκής σύναψης. Βοηθούν  επίσης στην  τακτική παρακολούθηση  της ήδη διαγνωσμένης νευρομυϊκής κατάστασής του.

Για λόγους ασφάλειας, τα ραντεβού κλείνονται αποκλειστικά μέσω γραπτής παραπεμπτικής επιστολής από γιατρό (για να εξαιρούνται εκ των προτέρων ιατρικές καταστάσεις που δεν ενδείκνυνται, φάρμακα και συσκευές). Οι γραπτές παραπομπές θα πρέπει να αποστέλλονται στο fax 22-392786 ή στο [email protected] με σαφή στοιχεία επικοινωνίας με τον ασθενή.

 

Ερευνητικά προγράμματα 
Στο Κέντρο διεξάγονται Κλινικές μελέτες για τη θεραπεία Νευρομυϊκών Παθήσεων, καθώς και μεταφραστική και βασική έρευνα με επίκεντρο τη διάγνωση και θεραπεία νευρομυϊκών ασθενειών. Βρίσκονται, σήμερα, σε εξέλιξη τρεις κλινικές μελέτες νέων θεραπευτικών φαρμάκων για οικογενή αμυλοειδική πολυνευροπάθεια (ATTR) και αυτοάνοση μυοπάθεια. 

 

 


Χριστιάνα Χριστοδούλου, Associate scientist, Τμήμα Νευροεπιδημιολογίας 
Michele Galganski Cleanthous, Senior Laboratory Scientific Officer & Quality Manager, Κλινικό Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας και Ηλεκτρομυογραφίας 


 

Related Articles
winner