ΝΕΑ ΤΟΥ ΙΝΓΚ, Η RCB Bank στηρίζει το ΙΝΓΚ

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 25 χρόνων λειτουργίας της στην Κύπρο, η RCB Bank Ltd είχε παραχωρήσει δωρεά ύψους €25,000 στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Η δωρεά αξιοποιήθηκε για την αγορά εξοπλισμού της Μονάδας Φυσιοθεραπείας, η οποία εξυπηρετεί ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νευρολογικές, νευρομυϊκές και γενετικές παθήσεις. 

Ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή και Ιατρικού Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μονάδα Φυσιοθεραπείας ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της RCB, κ. Μιχάλης Μαραθεύτης, συνοδευόμενος από την Προϊστάμενη Μάρκετινγκ  κ. Olga Dedova και Προϊστάμενη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνιών της τράπεζας, κ. Κατερίνα Νικολάου.

Ο κ. Φυλακτού, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τη RCB Bank για τη σημαντική αυτή χορηγία της και τη συνεχάρη για την πρωτοβουλία της να γιορτάσει με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο τα 25χρονα της. «Το ποσό των 25,000 ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού ο οποίος είναι σημαντικός στην καθημερινότητα των ασθενών του φυσιοθεραπευτηρίου μας. Η χορηγία αυτή όσο και η προηγούμενη,  αυτή των 180,000 ευρώ, που δόθηκε για τη διεκπεραίωση τριετούς ερευνητικού προγράμματος που στόχο είχε τη διάγνωση χρόνιων αδιάγνωστων ασθενών, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των δραστηριοτήτων μας. Όλες οι χορηγίες είναι πολύτιμες και ουσιαστικές και η καθεμία εξυπηρετεί το δικό της σκοπό με τελικό αποδέκτη τον ασθενή και την κοινωνία. Νιώθουμε τιμή και ευγνωμοσύνη που η RCB Bank Ltd αντιλαμβανόμενη το έργο που κάνει το Ινστιτούτο το στηρίζει έμπρακτα βοηθώντας το να προσφέρει ακόμη περισσότερα». 

Σας ευχαριστoύμε εκ βαθέων

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μας ανθρώπους
Σε μια σεμνή εκδήλωση, τηρώντας τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ευχαριστήσαμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους συναδέλφους μας, οι οποίοι στάθηκαν από την αρχή της πανδημίας άξιοι των περιστάσεων, επιτελώντας το καθήκον τους στο έπακρο. Σε μια μάχη άνιση με το χρόνο, το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριάς του Καθ. Χριστίνας Χριστοδούλου δήλωσε παρών, πριν ακόμα η πανδημία κτυπήσει τη χώρα μας. Το Εργαστήριο της Μοριακής Ιολογίας, χωρίς να λογαριάζει ωράρια, αργίες και διακοπές διεκπεραίωνε συνεχώς εργαστηριακές εξετάσεις για το SARS-COV-2. Το Εργαστήριο Ιολογίας του ΙΝΓΚ ήταν και το  εργαστήριο το οποίο πιστοποίησε τα ιδιωτικά εργαστήρια με σκοπό να μπορούν να διεξάγουν και αυτά τις εργαστηριακές εξετάσεις για το SARS-COV-2. Είναι επίσης το εργαστήριο το οποίο, μετά από αίτημα του του Υπουργείου Υγείας, εντόπισε με επιτυχία την παρουσία νέων μεταλλάξεων του SARS-COV-2 στην Κύπρο.

Από το Φεβρουάριο του 2020, το Εργαστήριο της Μοριακής Ιολογίας  είχε αναφερθεί από το Υπουργείο Υγείας ως το εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Κύπρου, αφού από την αρχή είχε προβεί σε όλες τις διαδικασίες, ετοίμασε τα απαραίτητα πρωτόκολλα και κατέστη το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο που είχε τη δυνατότητα, τεχνογνωσία, υποδομή και εμπειρία να διεκπεραιώσει μοριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόσφατα, έχει επισήμως οριστεί ως το Εργαστήριο Αναφοράς για τον ιό SARS-COV-2 για τους σκοπούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του ECDC. 

Σε αυτό το λειτούργημα δεν ήταν μόνοι τους. Συνάδελφοι από άλλα Τμήματα του Ινστιτούτου, ακόμη και φοιτητές βοήθησαν σε αυτή τη μεγάλη και εθνικής σημασίας προσπάθεια. 

 

Εμείς τους ευχαριστούμε για την όλη δουλειά που έκαναν, τότε στον πρώτο δύσκολο καιρό, αλλά και που ακόμα εξακολουθούν να κάνουν, εφόσον τα κρούσματα βρίσκονται σε έξαρση. Μα περισσότερο τους ευχαριστούμε για το ήθος, ζήλος, επιμονή και υπομονή που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα γιατί έχουν στερηθεί πολλά, ιδιαίτερα στιγμές χαλάρωσης μα πιο πολύ τους δικούς τους ανθρώπους.

Ως ένδειξη της απεριόριστης εκτίμησής μας τους απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και βραβεία αναγνώρισης για τη συνεισφορά τους στο μεγαλύτερο μέχρι τώρα αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορωνοϊό. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, κ. Ιωάννης Μάτσης.

 

 

Αποχωρήσεις και αφυπηρετήσεις από παλιά…
Στην ίδια εκδήλωση ευχαριστήσαμε και δυο συναδέλφους, που λόγω και των περιστάσεων δεν μπορούσαμε να το πράξουμε νωρίτερα. Ο ένας συνάδελφος έχει αφυπηρετήσει τον Οκτώβριο του 2020 και μια συνάδελφος έχει φύγει από το Ινστιτούτο το Σεπτέμβριο του 2016, όμως και με τους δύο συνεχίζουμε μέχρι σήμερα τη συνεργασία μας. 

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Καθ. Σαββας Παπακώστας, Ανώτερος Νευρολόγος αφυπηρέτησε μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στο Ινστιτούτο. Ο καθ. Παπακώστας ίδρυσε το Τμήμα Νευροβιολόγιας και το υπηρέτησε ως ο Διευθυντής του Τμήματος μέχρι την αφυπηρέτησή του. Το Τμήμα Νευροβιολογίας, και ο Καθ. Παπακώστας δραστηριοποιείται στον τομέα της επιληψίας, άνοιας και γνωστικών διαταραχών τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Ο Καθ. Σάββας Παπακώστας συνεχίζει ως Συνεργάτης Ανώτερος Νευρολόγος στο Τμήμα Νευροβιολογίας. Ο Καθ. Παπακώστας κατέχει τον τίτλο Επίτιμος Ανώτερος Νευρολόγος και Ιδρυτής του Τμήματος Νευροβιολογίας καθώς επίσης και τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή (Emeritus Professor) στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

 

Έπειτα από 26 χρόνια, η Καθ. Βιολέτα Χριστοφίδου-Αναστασιάδου, Ανώτερη Κλινική Γενετίστρια, το Σεπτέμβριο του 2016, αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΙΝΓΚ και από τη θέση της Διευθύντριας του Τμήματος Κλινικής Γενετικής και Γονιδιωματικής για να αφοσιωθεί πλήρως στα αυξημένα καθήκοντά της ως Υπεύθυνη της Κλινικής Γενετικής στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ. Η κ. Αναστασιάδου ίδρυσε το Τμήμα Κλινικής Γενετικής και Γονιδιωματικής στο ΙΝΓΚ τον Ιούλιο του 1994, το οποίο λειτουργεί, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Κλινικής Γενετικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, ως διεθνές κέντρο αναφοράς για τα σπάνια γενετικά και κληρονομικά νοσήματα. Η Καθ. Βιολέττα Αναστασιάδου κατέχει τον τίτλο Επίτιμη Ανώτερη Κλινική Γενετίστρια και Ιδρύτρια του Τμήματος Κλινικής Γενετικής και Γονιδιωματικής, καθώς επίσης και τον τίτλο Επίτιμης  Επίκουρης Καθηγήτριας (Emeritus Assistant Professor) στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.


 

Other News
winner