ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Οδηγός κατά φοιτητικού άγχους

5 tips για να αξιοποιήσεις σωστά το χρόνο σου

ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οδηγός κατά φοιτητικού άγχους

 
 

Είσαι Φοιτητής;  Μην αγχώνεσαι!

5 tips για να αξιοποιήσεις σωστά το χρόνο σου

 

1) Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα!                                                                                                                 

Το μεταπτυχιακό και κυρίως το διδακτορικό απαιτούν επιμονή,  υπομονή και προσπάθεια. Όταν τα βλέπεις όλα βουνό μπροστά σου τότε σίγουρα θα πανικοβληθείς. Βάλε μικρότερους στόχους για κάθε δίμηνο, συγκέντρωσε τις προσπάθειές σου στο κάθε μάθημα σαν ένα ξεχωριστό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια. Στη ΣΜΙΚ, δουλέψαμε εμείς για σένα ούτως ώστε αποφοιτώντας από τη Σχολή, να έχεις ήδη χτίσει και την εργασιακή εμπειρία που ζητούν όλοι οι εργοδότες και που εσύ σκέφτεσαι «αφού δε μου δίνει κάποιος μια πρώτη ευκαιρία πως θα αποκτήσω και εμπειρία;». Μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας των τμημάτων του ΙΝΓΚ ως εργοδότες, τέθηκαν οι εργασιακοί στόχοι (employment objectives) της κάθε διάλεξης του κάθε μαθήματος. Αυτό ακριβώς ψάχνει ένας μελλοντικός εργοδότης ανάμεσα στα τόσα CVs.  Ως απόφοιτος της ΣΜΙΚ θα έχεις ήδη ανέβει το πρώτο και σημαντικό σκαλοπάτι, αυτό της εργασιακής εμπειρίας. Σου δώσαμε τις βάσεις για να χτίσεις τη Ρώμη σου. Tick the box. Το έχεις.


2) Προτεραιότητες                                                                                                                                                       

Κάνε μια λίστα κάθε εβδομάδα με όλα όσα πρέπει να ολοκληρώσεις. Από αυτή τη λίστα, κάθε πρωί θέσε τα 1-2 σημαντικότερα σαν τους στόχους της μέρας. Έτσι θα έχεις μια παραγωγική μέρα και δε θα καταναλώσεις χρόνο άδικα (εξαιρείται λίγος χρόνος στο Instagram για λόγους ξεκούρασης και έρευνας φυσικά).

 

3) Ο χρόνος πετάει. Από σένα εξαρτάται να είσαι ο πιλότος                                                                             

Για να πετύχεις τα δύο πιο πάνω σημεία, θα πρέπει να γίνεις ο καλύτερος πιλότος του χρόνου σου. Για κάθε στόχο, προτεραιότητα, εργασία, έξοδο για καφέ – στο κάθε τι που έχεις να κάνεις, αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο μέρος του χρόνου σου. Ρεαλιστικά όμως. Όχι  30 λεπτά προετοιμασία για την παρουσίαση που έχεις να κάνεις στο μάθημα της Κυτταρογενετικής ενώ ξέρεις ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον ενάμιση ώρα, συν χρόνο για practice μπροστά στον καθρέφτη/γάτο/σκύλο/γονείς/anyone who will listen.  Και μη ξεπεράσεις  το χρόνο σου. Στο τέλος της μέρας όταν θα ξανακοιτάξεις τη λίστα και θα δεις ότι κατάφερες τους 2-3 στόχους που έθεσες, θα νιώσεις ικανοποίηση και θα πάρεις και αυτό το “boost”, το κίνητρο σου για αύριο, μεθαύριο. Η «πτήση» σου θα έχει φτάσει στην ώρα της χωρίς καθυστέρηση, θα είσαι ένας expert πιλότος του χρόνου και μετά ποιος σε πιάνει!

 

4) Βρήκες το OSM σου;                                                                                                                               

 Όχι, το OSM σου δεν είναι κάποιο μοριακό-βιολογικό-τέτοιο που δεν το πήρες είδηση στο μάθημα της Βιοχημείας. Είναι απλά το Optimum Study Method σου. Όπως ξέρεις πολύ καλά, ο κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και είμαστε παραγωγικοί κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Το Optimum Study Method σου είναι ακριβώς οι συνθήκες που σε κάνουν να είσαι η σούπερ εκδοχή του εαυτού σου. Δηλαδή, σαν να έχεις πιεί ένα από αυτά τα trendy smoothies με όλα τα super nutrients. Είσαι επιστήμονας, ξέρεις εσύ. Κάποιοι είμαστε στο Optimum μας όταν μελετάμε μόνοι στο σπίτι με απόλυτη ησυχία, άλλοι μπορεί να θέλουμε group study με όλη την παρέα. Βρες λοιπόν το OSM σου και αξιοποίησε το. Yes you can!

 

5) Τέλος, σημείωσε και αυτό                                                                                                                           

Οι σημειώσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμπεδώσεις όλα όσα ακούς και βλέπεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος, του workshop και της συζήτησης. Γράψε, σχεδίασε, κάνε brain maps, doodles, whatever it takes για να περάσουν στο μυαλό σου, στο υποσυνείδητο σου, οι πληροφορίες που σου δίνουν οι Καθηγητές σου. Μην πανικοβάλλεσαι από τον όγκο των πληροφοριών, είναι τόσα χρόνια επιστήμονες, ξέρουν πολλά και θέλουν να τα μάθεις και εσύ. Κάποιοι είναι από τους πρώτους υπαλλήλους του ΙΝΓΚ, με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας συν άλλα χρόνια σε ανάλογα ιδρύματα του εξωτερικού. Έχουν πάρα πολλά να σου δώσουν, γίνε σφουγγάρι και μάζεψε τα!

Γίνε expert στα πιο πάνω και σίγουρα, σύντομα θα έχεις το πολυπόθητο MSc, PhD, ‘Ologist’ δίπλα από το όνομα σου. Keep calm, you can do it. It’s in your DNA!

Other News
winner