Cancer Genetics, Therapeutics & Ultrastructural Pathology Department

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, Διαγνώσεις με διεθνή αναγνώριση

Σήμερα, το Τμήμα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τις διαγνωστικές του υπηρεσίες καθώς και για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο στους τομείς της μοριακής γενετικής και πειραματικής θεραπευτικής του καρκίνου καθώς και του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. 


Τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας

Διευθυντής: Καθηγητής Μιχάλης Παναγιωτίδης, PhD
Τηλ. 22 358600 


Από ιδρύσεώς του, το Τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου / Μοριακής Παθολογίας (ΗΜ/ΜΠ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής έχει ως στόχο την παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών, τη διεξαγωγή ερευνητικών μελετών και την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και επαγγελματίες υγείας. Σήμερα, το Τμήμα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τις διαγνωστικές του υπηρεσίες καθώς και για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο στους τομείς της μοριακής γενετικής και πειραματικής θεραπευτικής του καρκίνου καθώς και του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. 

Το τμήμα παρέχει μια πληθώρα από διαγνωστικές υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται σε δύο κύριους τομείς: την ιστοπαθολογία και τη μοριακή γενετική του καρκίνου. Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, χρησιμοποιείται για την εξέταση βιοψιών και τη διάγνωση νευρομυϊκών, νεφρολογικών και άλλων παθήσεων. Η εμπειρία του Τμήματος στον τομέα της μοριακής γενετικής του καρκίνου επικεντρώνεται σε αναλύσεις γενετικού προφίλ των ασθενών και των οικογενειών τους με στόχο την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης (καρκίνος μαστού, παχέος εντέρου, στομάχου, δέρματος και άλλων) και στη γενετική ανάλυση του όγκου των ασθενών με στόχο τον εντοπισμό μεταλλάξεων που θα προσδιορίσουν την ανταπόκριση τους σε στοχευμένες θεραπείες. Για τη διεκπεραίωση των πιο πάνω αναλύσεων χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης και της τεχνολογίας αλληλούχισης νέας γενιάς (Next Generation Sequencing-NGS). Οι διαγνωστικές υπηρεσίες του Τμήματος είναι διαπιστευμένες από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας  σύμφωνα με το πρότυπο διαπίστευσης ISO 15189:2012. Επίσης, συμμετέχει με επιτυχία σε ευρωπαϊκά προγράμματα διασφάλισης ποιότητας όπως το UKNEQAS, το EMQN και το GenQA. Τέλος, το Τμήμα εξυπηρετεί πέραν των 1000 ασθενών ετησίως μέσω των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρει.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του Τμήματος εστιάζονται στην μελέτη και την πειραματική θεραπεία του καρκίνου συμπεριλαμβανομένου και των μηχανισμών της καρκινογένεσης. Διεξάγονται μελέτες με επίκεντρο την επιδημιολογία, τη γενετική, τη φαρμακογενετική, την ανακάλυψη διαγνωστικών βιοδεικτών καθώς και τη πειραματική θεραπεία (συμπεριλαμβανομένου και της πρόληψης μέσω διατροφικών στοιχείων) διαφόρων καρκίνων. Η έρευνα των μελών του Τμήματος αξιοποιεί σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνολογίες αιχμής, όπως  η αλληλούχιση νέας γενιάς και η πρωτεομική, καθώς και οργανισμούς - μοντέλα νοσημάτων του ανθρώπου. Τέλος ένας άλλος τομέας αιχμής στον οποίο δραστηριοποιείται ερευνητικά το Τμήμα είναι ο χαρακτηρισμός της δομής και των μορφολογικών χαρακτηριστικών κυτταρικών οργανιδίων με τη χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Η αξιόλογη ερευνητική δουλειά που επιτελείται στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Mικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας, οδήγησε σε πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή  επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης συμπεριλαμβανομένων των Nature, Nature Genetics, Lancet και Lancet Oncology.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Τμήμα συντονίζει το μάθημα «Μοριακή βάση πολυπαραγοντικών ασθενειών» του μεταπτυχιακού προγράμματος Μοριακής Ιατρικής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Επίσης φιλοξενεί φοιτητές στο πλαίσιο της εκπόνησης πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών καθώς και μέσω των προγραμμάτων Erasmus και πρακτικής εξάσκησης φοιτητών. Επίσης, προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση επιστημόνων σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού. 

Μέλη και φοιτητές του Τμήματος έχουν βραβευτεί με σημαντικά βραβεία και έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις για το ερευνητικό τους έργο συμπεριλαμβανομένων των: «Κυπριακού Βραβείου Έρευνας - Νέος Ερευνητής» από το ΙδΕΚ, βραβείου Νέου Επιστήμονα «Πάνος Ιωάννου» και AACR-AstraZeneca International Scholar-in-Training Award.

Το Τμήμα είναι μέλος 2 Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς ERN και συνεργάζεται με πολυάριθμα ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού για τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων. Επίσης συνεργάζεται με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τα Ογκολογικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού καθώς και με άλλα Ογκολογικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα για την παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών σε σχέση με τον καρκίνο και όλα τα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια για την παροχή υπηρεσιών με βάση το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.


Το προσωπικό που απαρτίζεται το εν λόγω Τμήμα (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών) είναι:
Μιχάλης Παναγιωτίδης, PhD
Ανδρέας Χατζησάββας, PhD
Μαρία Λοϊζίδου, PhD
Ιωάννης Ανεστόπουλος, PhD
Σωτήρης Κυριακού, PhD
Ορθοδοξία Νικολάου, PhD
Χριστίνα Μαχάττου, MSc
Λουίζα Ποταμίτη, MSc
Φιλιώ Πατσαλοσαββή, MSc
Μύρια Ζαχαρίου, BSc 
Ορθοδοξία Νικολάου, PhD candidate
Μαρία Ζαντή, PhD candidate
Κρίστια Γιάγκου, PhD candidate
Denise Omahony, PhD candidate
Βενετία Τράγκολα, PhD candidate

Ο Καθ. Κυριάκος Κυριάκου, κατέχει τον τίτλο “Emeritus Senior Scientist and Founder of the Electron Microscopy/Molecular Pathology Department”.

 

Σύντομη παρουσίαση του Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου / Μοριακής Παθολογίας (ΗΜ/ΜΠ)

Από την 1 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Μιχαήλ Παναγιωτίδης είναι ο νέος Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας (ΗΜ/ΜΠ) καθώς και Καθηγητής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Αποφοίτησε από το University of Aberdeen, Scotland, UK το 1992 (με το πτυχίο Batchelor of Sciences), το 1993 (με το πτυχίο Postgraduate Diploma στην Ιατρική και Μοριακή Γενετική), το 1994 (με το πτυχίο Postgraduate Diploma στην Ανθρώπινη Διατροφή και Μεταβολισμό) και το 1996 (με το πτυχίο Master of Sciences by Research). Στη συνέχεια με υποτροφία του University of Colorado, Denver, USA πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Department of Pharmaceutical Sciences, School of Pharmacy του ιδίου Πανεπιστημίου και έλαβε τον τίτλο Διδάκτωρ Τοξικολογίας το 2004. Από το 2004 ως το 2006, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Laboratory of Signal Transduction του National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS/NIH), North Carolina, USA. Στην συνέχεια, μεταξύ άλλων, διορίστηκε, το 2006 ως Research Assistant Professor στο Department of Nutrition, School of Public Health, University of North Carolina-Chapel Hill, USA; το 2007 ως Assistant Professor στο School of Community Health Sciences, University of Nevada, Reno, Nevada, USA; το 2012 ως Assistant Professor στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα; το 2013 ως Professor Διατροφής & Τοξικολογίας στο School of Life Sciences, Heriot Watt University, Edinburgh, Scotland, UK και το 2016 ως Professor  Κυτταρικών & Μοριακών Επιστημών στο Department of Applied Sciences του Northumbria University, Newcastle, UK.

Ο κ. Παναγιωτίδης, έχει εξειδικευθεί στο πεδίο της βιολογίας καρκίνου-μηχανισμών καρκινογένεσης καθώς και σε πειραματικές προσεγγίσεις στην θεραπεία διαφορετικών ειδών καρκίνου. Η έρευνά του εστιάζεται στο πεδίο της γονιδιακής απορρύθμισης του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου ενώ μεγάλο μέρος αυτής εστιάζεται στους μηχανισμούς αντι-νεοπλασματικών και αντικαρκινικών δράσεων βιο-ενεργών διατροφικών ουσιών με έμφαση στον ρόλο τους σε επιγενετικούς μηχανισμούς ρύθμισης/απορρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από διάφορα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα στα οποία έχει συμμετάσχει/συμμετέχει είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος είτε ως συν-υπεύθυνος. Έχει υπηρετήσει/υπηρετεί ως αξιολογητής σε εθνικούς και διεθνείς φορείς χρηματοδότησης έργων αλλά και ως αξιολογητής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών. Υπηρετεί ως μέλος σε επιτροπές σύνταξης περιοδικών και συμμετείχε/συμμετέχει σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά συνέδρια είτε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είτε ως προσκεκλημένος ομιλητής. Τέλος του έχουν απονεμηθεί υποτροφίες όπως αυτές των Marie Curie, American Institute for Cancer Research & World Cancer Research Fund και Nutricia Research Foundation.

Ο κ. Παναγιωτίδης, κατά την διάρκεια των θητειών του σε διάφορα Ανώτατα Εκπεδευτικά Ιδρύματα διαφορετικών χωρών, έχει διδάξει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και έχει αναπτύξει αυτοδύναμο διδακτικό έργο τόσο στο γνωστικό του αντικείμενο όσο και σε συγγενή πεδία καλύπτοντας διδακτικές ανάγκες του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών διαφορετικών Τμημάτων των προαναφερόμενων Ιδρυμάτων. Τέλος, έχει επιβλέψει έναν μεγάλο αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών (επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού) ενώ επίσης έχει επιβλέψει/επιβλέπει και εργασίες σε μεταδιδακτορικό επίπεδο.

Related Articles
winner