Cancer Genetics, Therapeutics & Ultrastructural Pathology Department

EΡΕΥΝΑ, Νέο εργαστήριo κατά καρκίνου

Τμήμα Γενετικής - Θεραπευτικής Καρκίνου & Υπερδομικής Παθολογίας

 

 

 

 

 

 

 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του νεοσύστατου Εργαστηρίου Πειραματικής και Μεταφραστικής Θεραπευτικής του Καρκίνου, του Τμήματος Γενετικής - Θεραπευτικής του Καρκίνου και Υπερδομικής Παθολογίας, εστιάζουν στην:

  1. κατανόηση των μηχανισμών κυτταρικού θανάτου που παρουσιάζονται αποδιοργανωμένοι με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό κατά τη διαδικασία της καρκινογένεσης  
  2. αποσαφήνιση του ρόλου συγκεκριμένων επιγενετικών τροποποιήσεων ή/και μεταλλάξεων του DNA που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των καρκινικών κυττάρων έναντι διαφορετικών θεραπευτικών αγωγών, μέσω τροποποίησης της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων
  3. ανάδειξη καινούργιων πειραματικών θεραπευτικών μέσων, στοχεύοντας τόσο στην βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας ευρέως χρησιμοποιούμενων κλινικών θεραπευτικών αγωγών, όσο και στη μείωση της συχνής κυτταρο-τοξικότητας που παρουσιάζουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε επίπεδο υγιών κυττάρων. 

Στο γενικότερο πλαίσιο της χημειο-πρόληψης (που περιλαμβάνει την πρόληψη ή/και αναστολή της καρκινογένεσης με τη χρήση χημικών ουσιών συνθετικής ή/και φυσικής προέλευσης, η έρευνα του εργαστηρίου επικεντρώνεται στον αντικαρκινικό ρόλο διαφόρων βιοενεργών φυτοχημικών) που υπάρχουν στην διατροφή μας, όπως οι ισοθειοκυανικές ενώσεις της οικογένειας των σταυρανθή λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, κλπ.) στην ενεργοποίηση διαδικασιών του κυτταρικού θανάτου. Η συγκεκριμένη βιολογική δράση έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο τόσο της ομάδας μας όσο και άλλων επιστημονικών ομάδων παγκοσμίως. Ειδικότερα, οι πειραματικές μας προσεγγίσεις εστιάζονται στον ρόλο των παραπάνω ουσιών σε συγκεκριμένες επιγενετικές τροποποιήσεις που συμβάλλουν στην ρύθμιση γονιδίων, υπεύθυνων για την επανενεργοποίηση του καρκινικού κυτταρικού θανάτου. 

Επιπλέον, στο εργαστήριό μας έχουμε την δυνατότητα βελτιστοποίησης και σύνθεσης καινούργιων χημικών ενώσεων, βασιζόμενοι σε ουσίες με αποδεδειγμένη θεραπευτική αντικαρκινική δράση, παρέχοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης της θεραπευτικής τους αποτελεσματικότητας έναντι διαφορετικών ειδών καρκίνου. 

Τέλος, να επισημάνω πως στα ερευνητικά μας ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης  η μελέτη και κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την αντικαρκινική δράση παρόμοιων πειραματικών θεραπευτικών μορίων, με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους σε προ-κλινικές μελέτες, είτε ως μεμονωμένοι αντικαρκινικοί παράγοντες, είτε σε συνδυασμό με ευρέως εφαρμοσμένα κλινικά πρωτόκολλα θεραπείας, σε διαφορετικές κατηγορίες καρκίνου.   

Στην φωτογραφία, τα μέλη της ομάδας μας απαρτίζονται από τους/τις Βενετία Τράγκολα, Ελένη Τζήκα, Ιωάννη Ανεστόπουλο, Σωτήρη Κυριακού και Μιχάλη Παναγιωτίδη (από αριστερά προς δεξιά).

 

Μιχάλης Παναγιωτίδης, PhD
Διευθυντής
Τμήμα Γενετικής - Θεραπευτικής Καρκίνου & 
Υπερδομικής Παθολογίας
Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου
Καθηγητής, Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου


 

Related Articles
winner