ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΙΝΓΚ: Νέος επικεφαλή Γενετικής ο Δρ Γ. Ταντελές

 

Ο Δρ Γεώργιος Ταντελές προσελήφθη ως Κλινικός Γενετιστής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) το Σεπτέμβριο του 2011 και από τον Ιανουάριο του 2017 είναι Επικεφαλής της Κλινικής Γενετικής. 

 

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αρχικά, εξειδικεύτηκε στην Παιδιατρική, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αθήνας και του Μάντσεστερ (Membership of the Royal College of Paediatrics and Child Health-MRCPCH). Ακολούθως, εξειδικεύτηκε στην Κλινική Γενετική στο Ηνωμένο Βασίλειο (Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Νιούκαστλ και Νότινγκχαμ) όπου και απέκτησε τον τίτλο του Κλινικού Γενετιστή το 2010 (CCT-UK). Κατά την ίδια περίοδο, συμπλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ με τίτλο «Γενετική βάση ασυνήθιστης ακτινοευαισθησίας μετά από ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού». Προτού επιστρέψει στην Κύπρο, εργαζόταν ως Κλινικός Γενετιστής (Consultant Clinical Geneticist) σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ (Leicester Royal Infirmary). 

 

Η Κλινική Γενετικής ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1994 από τη Δρ Βιολέττα Χριστοφίδου-Αναστασιάδου. Σήμερα, η Κλινική στελεχώνεται από Παιδίατρους-Κλινικούς Γενετιστές και λειτουργεί ως ενιαία ομάδα μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ. Αποτελεί κλινική αναφοράς γενετικών και κληρονομικών παθήσεων για όλη την Κύπρο. 

 

Στην Κλινική Γενετική του ΙΝΓΚ παραπέμπονται ασθενείς από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, σπάνια γενετικά σύνδρομα και ποικίλες κληρονομικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων οικογενών μορφών καρκίνου. Επίσης, παραπέμπονται ζευγάρια που κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ζητούν γενετική συμβουλευτική επειδή αντιμετωπίζουν διλήμματα που αφορούν μεταξύ άλλων την ανεύρεση συγγενών ανωμαλιών ή τον κίνδυνο κληρονομούμενων νοσημάτων στο έμβρυο. 

 

Παράλληλα προς το κλινικό κομμάτι, η Κλινική Γενετικής παράγει ερευνητικό έργο που αφορά μεταξύ άλλων την ανεύρεση γενετικών μεταλλάξεων που ευθύνονται για διάφορες σπάνιες ασθένειες χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους αλληλούχισης DNA (Sanger) καθώς και νεότερες μεθόδους όπως next-generation sequencing πάντα σε στενή συνεργασία με επιστήμονες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 
 
 
 
Related Articles
winner