ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Γνωρίζοντας άγνωστες δεξιότητες

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιες μικρές, καθημερινές πράξεις θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στις σπουδές σου; Πέραν των καθιερωμένων συμβουλών που έχεις ακούσει τόσες φορές για τη σωστή διαχείριση του χρόνου, την οργάνωση, τη συστηματική μελέτη και την καθημερινή επανάληψη. Σε αυτή την γκάμα δεξιοτήτων, έχουν πλέον προστεθεί οι όροι “innovation” και “think outside the box” ως δεδομένο για τον κάθε φοιτητή και ειδικά για όσους φοιτούν σε κλάδους έρευνας. Μήπως αυτή η δεξιότητα δεν είναι παρά μόνο η ικανότητα να παίρνεις το καθημερινό και να το βλέπεις από μια νέα οπτική; Πιο κάτω σου παρουσιάζουμε δυο καθημερινές πράξεις οι οποίες αν τις δεις αλλιώς, innovatively και outside the box,  θα αναπτύξεις σημαντικές δεξιότητες για τη φοιτητική σου πορεία και παραπέρα. Αυτές είναι οι δεξιότητες που δεν πίστευες ποτέ ότι θα σε βοηθούσαν στις σπουδές σου!
 
Skill 1: Image Re-touching στα Social Media ή αλλιώς Επεξεργασία Εικόνων στο Photoshop
Η καθημερινή χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (social media) και κυρίως του Instagram με τα αμέτρητα φίλτρα (filters) και εργαλεία επεξεργασίας (editing tools) έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην επεξεργασία εικόνων, κάτι σημαντικό και χρήσιμο για τους επιστήμονες, αφού κατά τη διάρκεια του πειράματος σου βγάζεις διάφορες φωτογραφίες απεικονίζοντας το κάθε στάδιο με απώτερο σκοπό να εμπλουτίσεις τη διατριβή ή τη δημοσίευση σου με αυτές. Αλλά, μια εικόνα δεν αξίζει χίλιες λέξεις εάν είναι κακής ποιότητας, χαμηλής ευκρίνειας (low resolution), με τα pixels να βγάζουν μάτι! Εδώ είναι που θα χρειαστείς κάποιες βασικές δεξιότητες για το Photoshop. Την έχεις αυτή τη δεξιότητα από καιρό, δε διαφέρει και πολύ από το retouching των photos στο Instagram.
 
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να βεβαιωθείς ότι οι ρυθμίσεις στο μικροσκόπιο είναι κατάλληλες για σκοπούς φωτογράφησης. Έπειτα θα είναι πολύ εύκολο να επεξεργαστείς την εικόνα με τη βοήθεια των Adjustments του Photoshop όπως είναι το Brightness/Contrast, Exposure και Vibrance για την εντονότερη εμφάνιση των χρωμάτων. Παράλληλα, το Dodge Tool σε βοηθά να εστιάσεις σε συγκεκριμένο σημείο που πιθανόν να χρειαστεί επεξεργασία στη φωτεινότητα για να φανεί καλύτερα το αποτέλεσμα του πειράματος.
 
Το Rectangular Marquee Tool σου προσφέρει τη δυνατότητα να απομονώσεις ένα μέρος της εικόνας το οποίο απεικονίζει το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι, ενώ το Ruler Tool βοηθά στην ομοιόμορφη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των γραφικών, των εικόνων, του legend και όλων των στοιχείων που υπάρχουν στη σελίδα σου για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Επίσης η δημιουργία των Templates χρησιμοποιώντας τα διάφορα Shape Tools θα σου προσφέρει ένα γρήγορο και συγυρισμένο αποτέλεσμα αφού θα μπορείς με ευκολία να εισάγεις τις εικόνες μέσα στο κείμενο και να τις τοποθετείς στο κατάλληλο σημείο. 
 
Τέλος, αφού έχεις ολοκληρώσει την επεξεργασία, μη ξεχάσεις να φυλάξεις την εικόνα σε μορφή TIFF ή PSD για να μπορείς να κάνεις οποιεσδήποτε αλλαγές μετέπειτα, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβεις την όλη διαδικασία της επεξεργασίας.
 
Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο σκοπός της επεξεργασίας της εικόνας είναι για να την αναδείξεις και ΟΧΙ για να την αλλοιώσεις! Αυτό ισχύει για τις εικόνες για επιστημονικούς σκοπούς αλλά και για σκοπούς social media. Keep it real! 
 
Skill 2: Εξηγώντας σε φίλους και συγγενείς το θέμα της διατριβής σου ή αλλιώς Science Communication
Σίγουρα έχεις ακούσει για το Science Communication το οποίο έχει εξελιχτεί από ένα trendy buzzword σε ολόκληρη οντότητα στον επιστημονικό κόσμο. Στην ουσία, το Science Communication είναι η δυνατότητα να μπορείς να επικοινωνήσεις κάποια βασικά και σημαντικά στοιχεία για την έρευνα σου σε ένα μη-επιστημονικό κοινό, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό από αυτούς. Δε χρειάζονται πολλές πληροφορίες ούτε τεχνικοί όροι, γιατί εκεί ακριβώς θα χάσεις την προσοχή του κοινού σου, οι οποίοι θα πελαγώσουν στα RNA και στα PCR τα οποία εσύ θα παίρνεις δεδομένο ότι γνωρίζουν. Ο πιο απλός τρόπος να κατακτήσεις τον κόσμο του Science Communication κάθε φορά που θα βρεθείς μπροστά σε ένα μη-επιστημονικό κοινό είναι να εξηγείς το θέμα σου με τον ίδιο τρόπο που θα το εξηγούσες στο οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, στα ξαδέρφια, στους συγγενείς που σε ρωτάνε στα οικογενειακά gatherings (Covid-μέτρων επιτρέποντος) με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα. Μόλις τους πεις για τις σπουδές σου στη Σχολή του Ινστιτούτου, τους βλέπεις να ενθουσιάζονται και τους γονείς σου να στέκουν περήφανα να σε ακούν, εκεί ακριβώς σε αυτή τη στιγμή έχεις την προσοχή τους, μην τους χάσεις! Άλλοι πάλι ειδικοί στον τομέα αυτό, παρέχουν περισσότερη λεπτομέρεια στα πορίσματα τους σημειώνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξηγήσεις το θέμα σου σε μη-επιστημονικό κοινό του τομέα σου, είναι η επιτυχία σου στο λεγόμενο «τεστ της γιαγιάς» (!) δηλαδή το να μπορείς να εξηγήσεις το θέμα σου απλά σε μια γιαγιά! 
 
Σε κάθε περίπτωση, τα τρία βασικότερα σημεία της επικοινωνίας του επιστημονικού σου έργου είναι απλά και καταγράφονται συνοπτικά ως ακολούθως: 
  1. Σε γενικές γραμμές σε ποιο ερευνητικό τομέα δραστηριοποιείται η ερευνητική ομάδα του ΙΝΓΚ της οποίας είσαι μέλος;
  2. Σε ποιο θέμα εστιάζει η δική σου έρευνα/μελέτη;
  3. Σε ποιο πρόβλημα/θέμα μπορεί να προσφέρει λύσεις η μελέτη σου και πως το αποτέλεσμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κοινωνικό σύνολο; Εδώ είναι η ευκαιρία σου να αναδείξεις τη σημασία της μελέτης σου για κάποιες ομάδες ασθενών, η σε μετέπειτα γενιές (εάν πρόκειται για κληρονομική ασθένεια) για σκοπούς ανίχνευσης/πρόληψης κτλ. 
Τα τρία αυτά σημεία είναι η ουσία της όλα συζήτησης, δε θα χρειαστείς κάτι περισσότερο. Μην τους κουράσεις, μην τους συγχύσεις, μην τους χάσεις!
 
Η δυνατότητα σου να επικοινωνήσεις το ερευνητικό σου θέμα με κατανοητό τρόπο ίσως καταλήξει μελλοντικά να είναι και ο καθοριστικός παράγοντας στη διεκδίκηση σου για κάποιο grant ή ακόμη και για να πείσεις κάποιους επενδυτές να πιστέψουν στην προσπάθεια σου και να σε στηρίξουν οικονομικά. Οπότε, κάθε φορά που θα σου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσεις για την έρευνα σου, κάν’το και δες το αλλιώς, outside the box. Δε μιλάς μόνο στη θεία, στα ξαδέρφια, στους συγγενείς, αλλά σε μια ενημερωτική εκπομπή ή ακόμη και σε ένα πάνελ επενδυτών για να διεκδικήσεις αυτά που αξίζουν στη δουλειά σου και στην έρευνα σου!
 
Σκέψου το καθημερινό αλλιώς. Το κάθε τι που κάνεις μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις σημαντικές δεξιότητες. Innovation, one of the 5 values of the CING, is simply outside the box!
 
Related Articles
winner