Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Συνδυασμός σπουδών και έρευνας

Στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) ακολούθησα το πρόγραμμα της Μοριακής Ιατρικής από το 2013 μέχρι και το 2017. Η διδακτορική μου διατριβή εκπονήθηκε στο τμήμα Νευροπαθολογίας του ΙΝΓΚ. Η έρευνα κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου επικεντρώθηκε στη μελέτη θεραπειών της οικογενούς αμυλοείδωσης, μιας σπάνιας νευρομυϊκής ασθένειας. Η  αμυλοείδωση χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση ινιδίων σε διάφορα όργανα όπως στον νεφρό και στα νευρομυικά κύτταρα προκαλώντας δυσλειτουργεία και πολλαπλά συμπτώματα στους ασθενείς. Στη διάρκεια της  μελέτης, χορηγήθηκαν αγωνιστές του υποδοχέα του συμπληρώματος C5a, μιάς βασικής πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, σε μοντέλα ποντικών της συγκεκριμένης ασθένειας. Η χορήγηση αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση των αμυλοειδικών πλακών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση της ασθένειας. 

Τα  αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, διότι ανοίγουν την προοπτική για την εφαρμογή νέων και  καινοτόμων θεραπειών. 

Μετά το τέλος του διδακτορικού μου αποφάσισα να συνεχίσω την επαγγελματική μου πορεία στο εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 εργάστηκα σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα μεταδοτικών ασθενειών (Infectious diseases) στο Kings College (Guy’s Hospital) του Λονδίνου. Το εργαστήριο στο οποίο και εργάστηκα ασχολείται με την έρευνα και την παραγωγή Adeno-associated ιού (AAV), ο οποίος είναι ο πιο ευρέως διαδεδομένος ιός που χρησιμοποιείται σε γονιδιακές θεραπείες. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία και χρηματοδοτήθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ήταν η  ανακάλυψη κυτταρικών πρωτεϊνών που αλληλοεπιδρούν με τον κύκλο ζωής του ιού, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη παραγωγή του.

Το διδακτορικό πρόγραμμα της ΣΜΙΚ μου παρείχε την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση που απαιτείται, ώστε εύκολα να εργοδοτηθώ σε μεγάλο ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού. Τα εφόδια τα οποία αποκόμισα από τη ΣΜΙΚ μπορούν να με οδηγήσουν αρκετά μακριά στο χώρο της ερευνάς, κάτι που είναι και ο απώτερος μελλοντικός μου στόχος. Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν την έρευνά τους κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας, εφόσον συνδυάζεται ο ερευνητικός και ο διαγνωστικός τομέας. Αφού ολοκλήρωσα τον κύκλο εργασίας μου στο εξωτερικό, επέστρεψα πίσω στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου και εργάζομαι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής για δύο χρόνια πάνω σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ασχολείται με την εξεύρεση θεραπείας για τη νόσο του Alzheimer’s. 

Η συμβουλή μου προς τους νέους φοιτητές και όσους ασχολούνται με το πεδίο της έρευνας είναι να παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο τους και να έχουν επιμονή, καθώς ο τομέας αυτός είναι απαιτητικός και δύσκολος. Κάτι που προσωπικά μου έδινε δύναμη ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές ήταν η σκέψη ότι μέσα από την έρευνά μου θα γινόταν ένα περεταίρω βήμα όσον αφορά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Στο Ινστιτούτο οι φοιτητές έρχονται σε καθημερινή επαφή με ασθενείς και γνωρίζουν από πρώτο χέρι, την σημασία της έρευνας στην διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας.    Με αυτή τη σκέψη θα πορεύομαι για το υπόλοιπο της ερευνητικής μου σταδιοδρομίας. 

 

Έλενα Φελλά 
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής

Related Articles
winner