ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Στην πρώτη γραμμή για τον COVID19

Με ένα ανθρώπινο μήνυμα για προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και των ηλικιωμένων ο εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού έκανε μια πρώτη αποτίμηση του έργου που επιτελείται με τις αναλύσεις των δειγμάτων. Ο κ. Φυλαχτού στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Τομαρά παρουσιάζει τους ανθρώπους του Ινστιτούτου που καθημερινά επεξεργάζονται δείγματα που αποστέλλονται από το Υπουργείο Υγείας. Αναδεικνύει ταυτόχρονα και την αποστολή του ΙΝΓΚ, που δεν είναι άλλη από την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της δικαιοσύνης, την ανταγωνιστική έρευνα και την εκπαίδευση.


Ένα μήνα από τότε που το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ξεκίνησε τις αναλύσεις δειγμάτων για κορωνοϊό πως αποτιμάτε  το έργο που έχει επιτελεσθεί;
Η αποτίμηση είναι θετική. Το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών, αυτό το αποδεικνύει. Έχουμε καταφέρει να είμαστε οι βασικοί πάροχοι αυτής της υπηρεσίας για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας. Αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των δειγμάτων που αποστέλλεται σε ημερήσια βάση από το Υπουργείο Υγεία θεωρώ πολύ σημαντικό πως  το Ινστιτούτο διεκπεραιώνει αυθημερόν το σύνολο την ανάλυση του συνόλου των δειγμάτων.  


Από την πρώτη μέρα που οι αναλύσεις πραγματοποιούνται εντός Κύπρου το Ινστιτούτο έχει πραγματοποιήσει περίπου 8,000 εξετάσεις. Με τα δεδομένα αυτά και κατ’ αναλογία πληθυσμού είμαστε από τις πιο ψηλές χώρες παγκοσμίως … Ναι πράγματι. Έχουμε διεκπεραιώσει τόσες εξετάσεις έτσι ώστε η Κύπρος να είναι μέσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης είναι αυτό που καθορίζει αν κάποιος έχει τον ιό ή όχι και για αυτόν το λόγο είναι καθοριστικής σημασίας.  Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω την άριστη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας αλλά και ιδιαίτερα με τον Υπουργό Υγείας σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής προσπάθειας για περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού. 


Η αύξηση του όγκου εργασίας που παρατηρείται έχει διαφοροποιήσει το χρόνο που απαιτείται για ολοκλήρωση ανάλυσης του κάθε δείγματος;
Το κάθε δείγμα που έρχεται στο Ινστιτούτου έχει ιδιαιτερότητες για τους ανθρώπους του εργαστηρίου. Χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης και δεν είναι για εμάς, απλά, ένα θετικό ή ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου που έχει επωμιστεί τις αναλύσεις των δειγμάτων είναι εξειδικευμένη στο αντικείμενο με εμπειρία πέραν των 25 χρόνων. Για να απαντήσω την ερώτησή σας, η αύξηση του όγκου εργασίας δεν έχει προκαλέσει αύξηση στο χρόνο διεκπεραίωσης των εξετάσεων αφού έχουμε ενσωματώσει άλλους επιστήμονες και εξοπλισμό του Ινστιτούτου στην ομάδα κατά του κορωνοϊού.  


Εξηγήστε μας την διαδικασία αναλύσεων των δειγμάτων που αποστέλλονται στο Ινστιτούτο.
Τα δείγματα που φθάνουν στο Ινστιτούτο παραλαμβάνονται, καταγράφονται και στη συνέχεια αρχίζει η επεξεργασία τους με την ενδεδειγμένη παγκοσμίως μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει την απομόνωση του γενετικού υλικού και τον πολλαπλασιασμό μέρους του γονιδιώματος του για να μπορεί να εντοπισθεί. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Αξίζει να τονίσουμε ότι τα δείγματα που αποστέλλονται,  άμεσα  προωθούνται στην διαδικασία της επεξεργασίας, χωρίς καθυστέρηση. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και της ανάλυσης τα αποτελέσματα αποστέλνονται επίσης άμεσα στη  Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων που είναι και οι αρμόδιοι για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.


Το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτου έχει και την αθέατη πλευρά του που δεν είναι άλλη από το ανθρώπινο δυναμικό που το φέρει εις πέρας.
Ο άνθρωπος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο προς την επιτυχία. Οι επιστήμονες που δουλεύουν για να καταπολεμήσουν την επιδημία έχουν τεράστια εμπειρία στις μοριακές επιστήμες,  στην ιολογία και σε αρκετές προηγούμενες επιδημίες. Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει όλη την ομάδα κατάλληλη για να ηγηθεί, ως εργαστήριο αναφοράς αυτής της προσπάθειας που άπτεται της εργαστηριακής εξέτασης προς την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα μας. Η επικεφαλής της ομάδας Καθηγήτρια Χριστίνα Χριστοδούλου είναι μια έμπειρη και άριστη επιστήμονας την οποία συγχαίρω μαζί με την ομάδα της για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που επιδεικνύουν έτσι ώστε να βοηθήσουν την πολιτεία να βγάλουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Επιπλέον, η ομάδα αυτή συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τους αναδυόμενους ιούς, όπως επίσης και σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα. 

Πόσο εξοικειωμένο είναι το Ινστιτούτο σε τέτοιες δύσκολες στιγμές;
Αυτό που βιώνουμε έχει μεν προκλήσεις και απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση αλλά ταυτόχρονα είναι μέρος της αποστολής μας. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου έχει δημιουργηθεί για να βοηθά την πολιτεία καθημερινά μέσα από την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της δικαιοσύνης, την ανταγωνιστική έρευνα και την εκπαίδευση. Είμαστε συνηθισμένοι ως οργανισμός να καταπιανόμαστε με δοκιμασίες υψηλού βαθμού δυσκολίας και είμαι σίγουρος ότι θα φέρουμε σε πέρας τη σημερινή μας αποστολή ενάντια στον ιό στο πιο ψηλό δυνατό επίπεδο.     

Θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα;
Η επιδημία αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο χρονικά στάδιο. Πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Είναι φυσιολογικό ότι αρκετοί συνάνθρωποι μας θα βρεθούν αντιμέτωποι μαζί του. Παρόλο ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε οποιονδήποτε πρέπει να έχουμε συνεχώς στην έγνοια μας τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και κυρίως τους ηλικιωμένους. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Ολοκληρώνοντας θα έλεγα ότι η πατρίδα μας είναι συνηθισμένη στις δοκιμασίες και είμαι σίγουρος ότι και αυτήν τη φορά θα τα καταφέρουμε! 

 


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Related Articles
winner