EARMA 2019, Βιώσιμο μέλλον για την έρευνα

Το EARMA  (European Association of Research Managers and Administrators) είναι ο επαγγελματικός οργανισμός διευθυντών και λειτουργών ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1994 και αντιπροσωπεύει την κοινότητα ερευνητικών διευθυντών και διαχειριστών έρευνας (RMAs- Research Managers and Administrators) στην Ευρώπη. Τα μέλη του EARMA εργάζονται στη βιομηχανία, στον ακαδημαϊκό χώρο, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επίσης και με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης. Το EARMA παρέχει ένα φόρουμ δικτύωσης, μια πλατφόρμα μάθησης και ένα μέρος για να μοιραστούν τα μέλη του εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές τόσο μεταξύ τους, καθώς επίσης και στην ευρύτερη κοινότητα RMA. Τα μέλη του οργανισμού εργάζονται στο προσκήνιο για την οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ενώ ο οργανισμός αποτελεί σημείο διεπαφής μεταξύ των φορέων χρηματοδότησης της έρευνας και της επιστημονικής κοινότητας, γεφυρώνοντας τις πολιτιστικές και νομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και μεταξύ ακαδημαϊκών και βιομηχανικών κλάδων, συμβάλλοντας στις διαβουλεύσεις πολιτικής και στην εκτέλεση ερευνητικών σχεδίων.

Κάθε χρόνο ο οργανισμός διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο του. Αυτό αποτελεί το κορυφαίο συνέδριο διαχείρισης της έρευνας στην Ευρώπη, παρέχοντας μια ασύγκριτη ευκαιρία για διευθυντές και διαχειριστές της έρευνας να συναντηθούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, και να ανταλλάξουν γνώσεις μέσα στην κοινότητα RMA. 

Φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις  27 έως τις 29 Μαρτίου 2019 στη Μπολόνια, Ιταλία. Με περισσότερα από 3000 μέλη σε περισσότερες από 40 χώρες, η επιτυχία του συνεδρίου εξαρτάται από το περιεχόμενο του προγράμματος. Το θέμα για αυτή τη χρονιά ήταν «η υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για την έρευνα». Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο έγκαιρο και επίκαιρο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για το Horizon Europe, το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία της Ε.Ε. Κάθε χρόνο το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη. Αυτή τη χρονιά, με τη παρουσία σχεδόν 1000 συμμετεχόντων, επιβεβαιώθηκε σαφώς η τάση των τελευταίων ετών μιας συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας των συνέδριων του EARMA μεταξύ των διεθνών επαγγελματιών διαχείρισης της έρευνας. Εκτός από τη συνηθισμένη υψηλή εστίαση στα θέματα χρηματοδότησης και ειδικότερα στη χρηματοδότηση και τη διοίκηση της Ε.Ε, το φετινό συνέδριο συνέβαλε σημαντικά στο θέμα των επιπτώσεων της έρευνας, με ιδιαίτερη προσοχή στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου ως ο μόνος οργανισμός από την Κύπρο. Εκπροσωπήθηκε από την κα. Άντρη Χαραλάμπους από το Γραφείο Έρευνας ως μέλος του EARMA. Παρακολουθώντας το συνέδριο μπορεί κανείς να αποκτήσει  νέες πρακτικές δεξιότητες και ευκαιρίες, καθώς επίσης και να μάθει για τις αποδεδειγμένες μεθόδους που οδηγούν στην ταχεία επιτυχία. Ταυτόχρονα, η μάθηση από πραγματικές ιστορίες επιτυχίας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες καθώς αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.  Τέλος, ένα τέτοιο συνέδριο αποτελεί πρόκληση για τον τρέχοντα τρόπο σκέψης των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα τους προσφέρει χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες. Οι ομιλητές προτρέπουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν κριτικά τη δουλειά τους, παρέχοντας τους επίσης ενέργειες και συμβουλές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμέσως. Το ετήσιο συνέδριο αποτελεί επίσης μια αξιοσημείωτη ευκαιρία δικτύωσης που κανείς στο τομέα διαχείρισης της έρευνας δε πρέπει να χάσει. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, πάντοτε υπάρχουν εμπειρογνώμονες της Ευρώπης στον τομέα της απόδοσης και της συνεργασίας. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αλληλεπιδράσουν με τους ηγέτες στον τομέα τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια καθημερινά προβλήματα με αυτούς.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το δικό μας Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TN1302 COST BESTPRAC, το οποίο μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να φέρει μαζί πολλούς διαχειριστές της έρευνας, να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τον επαγγελματισμό και την καλύτερη απόδοση στο επάγγελμά τους. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ανταλλαγή γνώσεων είναι η βάση αυτής της δράσης COST και ενθαρρύνεται από ομάδες εργασίας, σχολές επιμόρφωσης (Training Schools) και βραχυπρόθεσμες επιστημονικές αποστολές (STSMs). Παρέχει παράλληλα μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες που προέρχονται από τις inclusiveness countries, κάτι το οποίο το EARMA δεν μπορεί να προσφέρει τη παρούσα στιγμή. Ένα από τα διδάγματα που άντλησα από το EARMA2019 είναι ότι σίγουρα είναι μια πρόκληση να αναλάβουμε τη δέσμευση να φέρουμε μαζί  τους διευθυντές και λειτουργούς των ερευνητικών προγραμμάτων μαζί με τις κοινότητες και τους φορείς που παρέχουν  πληροφορίες για την έρευνα, και το BESTPRAC μπορεί να  διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό.

 

Άντρη Χαραλάμπους
Γραφείο Έρευνας

Related Articles
winner