EMΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ, Γνώση και εφόδια στη ΣΜΙΚ

Ο 21ος αιώνας είναι αδιαμφισβήτητα αυτός της Βιολογίας, της επιστήμης της ζωής. Η οργάνωση της ύλης για τη δημιουργία μορίων, κυττάρων, ιστών, οργάνων και τελικά ζωντανών οργανισμών αποτελεί ένα εντυπωσιακό και συνάμα απίστευτα πολύπλοκο φαινόμενο. Αν και χρειάστηκαν 20 αιώνες για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος από την επιστημονική κοινότητα, η πρόοδος και η εξέλιξη στον τομέα των βιολογικών επιστημών είναι πλέον ραγδαία, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα ανάπτυξης εξατομικευμένων μορφών θεραπείας. Στόχος όλων των επιστημόνων αποτελεί αναμφίβολα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της εξεύρεσης νέων μεθόδων θεραπείας και πρόληψης. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου μου έδωσε τα εφόδια αλλά και τη δυνατότητα, μέσω της επιστημονικής έρευνας,  βελτίωσης της ζωής των ασθενών. 

Το 2010 αποφοίτησα από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2012 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στη Μοριακή Βάση των Ασθενειών του Ανθρώπου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια επέστρεψα στην Κύπρο και φοίτησα στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, ως διδακτορική φοιτήτρια στο πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής. Η διδακτορική µου διατριβή ολοκληρώθηκε στο Τµήµα Βιοχηµικής Γενετικής µε ∆ιευθύντρια τη ∆ρ Ανθή ∆ρουσιώτου, Επιστηµονικό Σύµβουλο το ∆ρ Πέτρο Π. Πέτρου και χρηματοδοτήθηκε από το Telethon Κύπρου. Η διατριβή  αφορούσε τη μελέτη του μοριακού μηχανισμού μεταφοράς του γλυκογόνου στα λυσοσώματα μέσω της εξιχνίασης του ρόλου της πρωτεΐνης Starch binding domain-containing protein 1 (Stbd1). Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών αντιμετώπισης της νόσου Pompe (Γλυκογονίαση τύπου 2), μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που επηρεάζει το μεταβολισμό του γλυκογόνου. Η νόσος Pompe κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο, προσβάλει κυρίως τους σκελετικούς και αναπνευστικούς μύες και συνοδεύεται από καρδιομεγαλία και ηπατομεγαλία στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου. 

Η ευκαιρία που μου δόθηκε να φοιτήσω ως διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου με βοήθησε να αναπτύξω δεξιότητες και εφόδια απαραίτητα για έναν νέο ερευνητή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε επιστημονικά συνέδρια, να επισκεφτώ το εργαστήριο του Καθηγητή Michael Duchen στο University College London όπου εκπαιδεύτηκα σε νέες μεθόδους και να κάνω δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Θα χαρακτήριζα την εμπειρία μου αυτή ως άκρως παραγωγική και γεμάτη γνώσεις!

Από το Φεβρουάριο 2018 εργάζομαι ως Επιστημονικός Εργαστηριακός Λειτουργός στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με διευθύντρια τη Δρ Μαρίνα Κλεάνθους και Ερευνητή το Δρ Μάριο Φυλακτίδη. Η έρευνά μου επικεντρώνεται στην εύρεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης της εμβρυικής αιμοσφαιρίνης. Απώτερος στόχος η ανακάλυψη πιθανών καινούργιων πρωτεϊνών-στόχων για τη δημιουργία φαρμάκων για τη β-θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Μέσω της εργασίας μου στο Τμήμα είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με νέες πρωτοποριακές μεθόδους και να αναπτύξω τις γνώσεις μου στο επιστημονικό αυτό πεδίο.

Έχοντας αποφοιτήσει πλέον από τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου θα ήθελα να δώσω κάποιες συμβουλές στους φοιτητές που αγαπούν την έρευνα: Να θυμάστε ότι ο δρόμος της έρευνας δεν είναι εύκολος και ότι η επιτυχία έρχεται μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί, αφοσιωμένοι και να αγαπάτε αυτό που κάνετε! 


Δρ Ανθή Δημητριάδου
Απόφοιτος Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου
Επιστημονικός Εργαστηριακός Λειτουργός 
Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας
Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

 

Related Articles
winner