Erasmus+: Μία χρήσιμη και ευχάριστη εμπειρία

Ως διδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου στο τμήμα Βιοχημικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ για τρεις μήνες το εργαστήριο της καθηγήτριας Judith E. Sleeman του Πανεπιστημίου St Andrews στη Σκωτία, μέσω του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των Βιολογικών Επιστημών. 

Η διδακτορική μου μελέτη επικεντρώνεται σε μια σπάνια μορφή της ασθένειας Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (Spinal muscular atrophy, SMA) που συνοδεύεται με προοδευτική μυοκλονική επιληψία (SMA-PME). Στο διάστημα παραμονής μου στο St Andrews μπόρεσα να συνεχίσω την πειραματική δουλειά της διδακτορικής μου διατριβής μελετώντας την έκφραση και την κινητικότητα της Όξινης Κεραμιδάσης (Αcid Ceramidase) σε νευρικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας βιντεομικροσκοπία σε πραγματικό χρόνο (time-lapse microscopy). 

Προσωπικά η επίσκεψη αυτή με βοήθησε να αποκτήσω καινούργια τεχνογνωσία σε εξειδικευμένες τεχνικές που δεν μπορούσα να εφαρμόσω στην Κύπρο. Επιπλέον, γνώρισα ανθρώπους πολύ καλούς, δοτικούς, ευγενικούς, διαφορετικής κουλτούρας από τη δική μου, κάτι που διεύρυνε και τους ορίζοντες του χαρακτήρα μου. Γενικά το πρόγραμμα είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος καλύτερα μια άλλη χώρα, αλλά και τον εαυτό του, καθώς μένοντας και δουλεύοντας σε μια ξένη χώρα για το διάστημα των τριών μηνών καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, αλλά και η υπευθυνότητα του φοιτητή. Αν είχα δεύτερη ευκαιρία να συμμετέχω στο ίδιο πρόγραμμα, θα το ξαναέκανα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Κάλια Κυριάκου
διδακτορική φοιτήτρια
Ιατρικής Γενετικής
Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου 

 

 

 

 

 

 

Related Articles
winner