ΑΡΘΡΟ, Παρουσίαση έρευνας για την επιληψία

Εμπειρίες από ένα ευρωπαϊκό συνέδριο


Στέφανη Στεφανή
Υποψήφια Διδάκτωρ Νευροεπιστημών


Ως διδακτορική φοιτήτρια στη Νευρολογική Κλινική Β’ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, η έρευνα μου επικεντρώνεται στην επιληψία, μια νευρολογική  πάθηση του ανθρώπινου κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα στη διδακτορική μου διατριβή ερευνώ το νευροφυσιολογικό υπόστρωμα σε ασθενείς με Νεανική Μυοκλονική Επιληψία και την γενετική τους ταυτοποίηση.  Μέχρι τώρα στην έρευνά μου χρησιμοποιήσαμε δύο νευροφυσιολογικές τεχνικές, τα Προκλητά Δυναμικά (ΠΔ) και το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), εξετάσεις αρκετά διαδεδομένες στη Νευρολογία για την ανίχνευση, αλλά και κατηγοριοποίηση νευρολογικών παθήσεων, όπως επιληψία, κατά πλάκας σκλήρυνση, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση κ.ά. Το ΗΕΓ είναι μια μέθοδος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Τα ΠΔ είναι μια μέθοδος που αξιολογεί την ακεραιότητα του ΚΝΣ και την εμφάνιση σήματος (φάση/πολυφασία) ως απάντηση του δυναμικού φάσης μετά από ένα ερέθισμα.  Η εμφάνιση πολυφασίας θεωρείται ως μια ένδειξη δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος (βλ. Εικόνα 1). 


Εικόνα 1:
Στην εικόνα (Α) βλέπουμε μια φυσιολογική απάντηση του δυναμικού φάσης ενώ στην εικόνα (Β) παρουσιάζεται μια πολυφασική απάντηση.

 

Η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, φιλοξένησε φέτος το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 30 Αυγούστου  μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2017. Ένα συνέδριο στο οποίο είχα την τύχη να παρευρεθώ, αφού μέρος της μελέτης μου έγινε δεκτό για παρουσίαση σε πόστερ. Η συμμετοχή μου χρηματοδοτήθηκε με υποτροφία μετά από ένα διαγωνισμό μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν και είχαν αποστείλει την ερευνητική τους μελέτη. 


Στο συνέδριο, παρουσίασα τα δεδομένα που απέκτησα μετά από ανάλυση που έχει γίνει σε μια ομάδα που αποτελείτο από 30 υγιή άτομα. Αυτά τα άτομα εξετάσθηκαν με την τεχνική των Προκλητών Δυναμικών προκειμένου να αξιολογηθεί η πιθανότητα εμφάνισης πολυφασίας κατά τη διάρκεια τόσο της συστολής των μυών όσο και της χαλάρωσης, αφού προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η εθελοντική συστολή των μυών αυξάνει την εμφάνιση πολυφασίας. Οι εθελοντές μελετήθηκαν σε δύο διαφορετικά στάδια∙ συστολής και  χαλάρωσης. Οι μύες που εξετάστηκαν ήταν ο απαγωγός του μικρού δακτύλου και ο πρόσθιος κνημιαίος. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, μόνο τέσσερα άτομα παρουσίασαν πολυφασία κατά τη διάρκεια της σύσπασης στα άνω άκρα και δύο επιπλέον άτομα κατά τη συστολή της πρόσθιας κνήμης. Δεν διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εθελοντικής συστολής των μυών στόχων και της εμφάνισης πολυφασίας. Τα ευρήματά μας έρχονται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αντίληψη ότι η εθελοντική συστολή των μυών αυξάνει την εμφάνιση πολυφασίας.

Η παρουσία μου σε ένα τόσο μεγάλο συνέδριο μού έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον τομέα αυτό, αλλά και να γνωρίσω επιστήμονες από διάφορες χώρες, εφόδια που θα είναι χρήσιμα για την έρευνα μου. Επίσης, ήμουν τυχερή να δω από κοντά σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της νευροφυσιολογιάς και να παρακολουθήσω τις διαλέξεις τους. Οι πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες που άκουσα μού έδωσαν διάφορα ερεθίσματα για να εξελιχθώ περισσότερο και να συμβάλω στην εξέλιξη της έρευνας σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.   

 

 

Related Articles
winner