ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, «Να θυμάσαι τον λόγο που ξεκίνησες»

Το ενδιαφέρον μου ήταν πάντοτε εστιασμένο γύρω από τους τομείς της ιατρικής και της βιολογίας του ανθρώπου. Ως απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τα έτη 2016-2020, απέκτησα εκτενή γνώση στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της βιολογίας, καθώς εξειδικεύτηκα στον τομέα των βιο-μοριακών επιστημών και βιοτεχνολογίας. Κατά την διάρκεια του προπτυχιακού κύκλου μαθημάτων, πληθώρα ερωτημάτων και αναζήτηση απαντήσεων, επιβεβαίωσαν την επιθυμία μου για περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών ανάπτυξης και καταπολέμησης ανθρώπινων νοσημάτων, καθώς και την εισαγωγή μου στον ερευνητικό τομέα. Η εκάστοτε ερευνητική μου δραστηριότητα δεν αποτέλεσε κομμάτι βασικής έρευνας αλλά εφαρμοσμένης έρευνας με απώτερο σκοπό την κλινική πράξη. Στα πλαίσια εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, εντάχθηκα στο εργαστήριο ανοσολογίας υπο την επίβλεψη της κ. Αθανασάκη Ειρήνης, όπου έμαθα βασικές τεχνικές μεθόδους, αλλά και μεθόδους με κύρια εφαρμογή στην παθολογοανατομία συνεισφέροντας στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας εξατομικευμένου, εμφυτεύσιμου εμβολίου κατά του καρκίνου.

Με το πέρας τον σπουδών, επέλεξα να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής της μεταπτυχιακής σχολής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), διακεκριμένης στην παροχή υψηλού επιπέδου θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στην ιατρική έρευνα. Οφείλω να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου σχετικά με την δράση του προγράμματος, στην σύγκλιση μεταξύ της κλινικής και βασικής βιοϊατρικής επιστήμης και έρευνας, μέσα από την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κλινικών ιατρών και επιστημόνων, δίνοντας την ευκαιρία κατανόησης τον τρέχων προβλημάτων στην διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. 

Το έτος 2020-2021, ήταν αναπάντεχο και για εμάς, τους φοιτητές, οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας, κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε σε πολυάριθμες δυσκολίες στην φοίτηση, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα π.χ. ο εγκλεισμός, η επιβαρυμένη ψυχολογική πίεση και τα προβλήματα υγείας στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Κατά την δύσκολη αυτή περίοδο, το ΙΝΓΚ δεν έχει απλά ανταποκριθεί αλλά έχει ξεπεράσει τις πιο ευοίωνες προσδοκίες μου, υπερπηδώντας τα εμπόδια και εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων αλλά και ερευνητικών δραστηριοτήτων. 

Έτσι, σε συνεργασία με την ομάδα γονιδιακής επεξεργασίας και θεραπείας, του Τμήματος Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (ΤΜΓΘ) και την πολύτιμη καθοδήγηση του Ερευνητικού μου Συμβούλου, Dr. Carsten Werner Lederer, ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή μου διατριβή με τίτλο «CRISPR/Cas-based targeted mutagenesis for gene therapy development», με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και αξιολόγηση πιθανών γονιδιακών θεραπειών για αιματολογικές ασθένειες π.χ. β-θαλασσαιμία και ορισμένοι τύποι συγγενούς δυσερυθροποιητικής αναιμίας (CDA). 

Επιτυγχάνοντας σημαντικές διακρίσεις καθ’ όλη την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, τον Σεπτέμβριο του 2021, ολοκλήρωσα με άριστα το πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής και επέλεξα να στελεχώσω άμεσα την γραμμή άμυνας ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊου (COVID-19). Πέντε μήνες μετά, εξακολουθώ να προσφέρω τις γνώσεις μου στην διάγνωση, καταπολέμηση και εξάλειψη του SARS-CoV-2 με την προσδοκία ότι διανύουμε πλέον μια αισιόδοξη πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Στο άμεσο μέλλον, δεν θα μπορούσα παρά να καλύψω την επιθυμία μου να συνεχίσω να εργάζομαι στον ερευνητικό τομέα προς την εξεύρεση νέων, καινοτόμων θεραπειών  για μονογονιδιακές ή/και πιο σύνθετες, πολύπλοκες ασθένειες. Πιστεύω ακράδαντα πως η ένταξη μου στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΙΝΓΚ, μου έχει προσκομίσει δεξιότητες που θα μου δώσουν την καλύτερη, δυνατή ευκαιρία να πετύχω στα μελλοντικά μου σχέδια, καθώς, πέρα από την ποιοτική εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους, διακεκριμένους επιστήμονες, η φοίτηση μου στο ΙΝΓΚ με έχει εξελίξει σε ατομικό και ερευνητικό επίπεδο.

Μερικές συμβουλές για τους νέους φοιτητές του ΙΝΓΚ

  • Η περιέργεια αποτελεί την βάση της δημιουργίας νέων ερωτημάτων, οι απαντήσεις των οποίων πιθανών να απασχολούν το ευρύτερο κοινό. Να μη φοβάσαι να θέσεις ερωτήματα και να εκφράζεις την άποψη σου ελεύθερα.
  • Χρειάζεται να θυσιάσεις ένα μεγάλο μέρος από τον χρόνο και την ενέργεια σου για να επιτύχεις τους στόχους σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. 
  • Να θυμάσαι πάντοτε τον λόγο που ξεκίνησες. 

 

Για εμένα, ήταν ένα βήμα προς την υλοποίηση μιας μεγαλύτερης φιλοδοξίας, την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης καριέρας και στελέχωση της ερευνητικής κοινότητας, η οποία ξεκίνησε με δάκρυα χαράς όταν έγινα αποδεκτή ως μέλος της οικογένειας του ΙΝΓΚ.

 

Χαρούλα Λάρδου
Απόφοιτος προγράμματος MSc Molecular Medicine, 2020-2021


 

Related Articles
winner