Εμπειρίες Αποφοίτων ΣΜΙΚ, Γνώσεις, εμπειρίες και δεσμοί ζωής

Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο του Surrey (ΒSc Biomedical Sciences) το 2012 πήρα την απόφαση να συνεχίσω τις σπουδές μου στη νεοσύστατη τότε Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) στο πρόγραμμα MSc Molecular Medicine. Είχα την τύχη να επιλέξω, αλλά και να επιλεγώ από τον Καθηγητή Μάριο Καριόλου, επικεφαλής του τμήματος Γενετικής της Καρδιοαγγειολογίας  και Δικανικής Γενετικής, για να εκπονήσω τη μεταπτυχιακή μου διατριβή με τίτλο ‘Shedding of Epithelial Cells on Touched Objects’ υπό την καθοδήγησή του. Τόσο τα άτομα που απαρτίζουν τη ΣΜΙΚ αλλά κυρίως τα άτομα του τμήματος του Καθ. Μάριου Καριόλου με αγκάλιασαν και με έκαναν να νιώσω μέρος αυτής της ομάδας. Πέρασα ένα πολύ όμορφο και εποικοδομητικό χρόνο, απέκτησα σημαντικές εμπειρίες αλλά και φιλίες που θα κρατήσω για μια ζωή.

Από τον Ιούνιο του 2018 εργάζομαι στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ως Επιστημονικός Λειτουργός στη Μονάδα Προώθησης και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, η οποία είναι αρμόδια για την παροχή πληροφόρησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στο κοινό, αναφορικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.  Η Μονάδα είναι υπεύθυνη για την προώθηση της συμμετοχής της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και για τη λειτουργία του Enterprise Europe Network Cyprus. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται επίσης και η προώθηση της κουλτούρας έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, η οργάνωση και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, η διαχείριση των χορηγιών που προσφέρει το ΙΠΕ, καθώς και η προώθηση και προβολή του Ιδρύματος.

Μετά την αποφοίτηση μου από τη ΣΜΙΚ εργάστηκα για ένα χρόνο στο Γενικό Χημείο του Κράτους στο Τμήμα της Μικροβιολογίας Τροφίμων και έπειτα επέστρεψα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Λειτουργίας και Θεραπείας του Καθηγητή Λεωνίδα Φυλακτού. Εργάστηκα 2 και πλέον χρόνια σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη Μυοτονική Δυστροφία Τύπου 1, επιχορηγημένο από το AFM Telethon της Γαλλίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας κατέδειξαν ότι, τα επίπεδα τεσσάρων μικρών μορίων RNA (miRNAs) είναι αυξημένα στον ορό των ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1 σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες και είναι επίσης αυξημένα στο αίμα των ασθενών με προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας σε σύγκριση με τους σταθερούς ασθενείς. Επιπλέον, χαρακτηρισμός της φύσης αυτών των τεσσάρων μυϊκών miRNAs στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1 έδειξε ότι βρίσκονται εντός εξωσωματίων που απομονώθηκαν από την κυκλοφορία του αίματος των ασθενών. 

Πιστεύω πως το σημαντικότερο εφόδιο που έλαβα τόσο από τη ΣΜΙΚ όσο και από το ΙΝΓΚ είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισα από τη συνεργασία, όσο και γενικά από τη συναναστροφή μου με τα πρόσωπα που τα στελεχώνουν. Εξάλλου όσες ώρες μελέτης και να αφιερώσεις, όσα επιστημονικά άρθρα και αν διαβάσεις, αυτά δεν συγκρίνονται με τις γνώσεις που αποκτάς με την πρακτική εξάσκηση. Επισκέπτομαι συχνά το ΙΝΓΚ λόγω της φιλίας που με δένει με αρκετά μέλη του προσωπικού του, αλλά και λόγω επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μας επαγγελματικά! Στη ζωή μου έχω μάθει να χτίζω με γερά θεμέλια το σήμερα για να μπορώ να οραματίζομαι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο! Με ότι και αν ασχολούμαι τα επόμενα χρόνια, θα ήθελα να είμαι επιτυχημένος στον επαγγελματικό μου τομέα, αλλά και ευτυχισμένος στον προσωπικό μου τομέα.

Η σπουδή η οποία επιλέξαμε είναι αρκετά δύσκολη και δυστυχώς δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που της αρμόζει στον τόπο μας, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα εξειδίκευσης μας να είναι περιορισμένες. Το τι θα συμβούλευα τους επίδοξους φοιτητές της Σχολής είναι να αγαπούν αυτό που κάνουν, να έχουν υπομονή και να είναι πάντα έτοιμοι να αξιοποιήσουν την όποια ευκαιρία τους δοθεί! 

 

Μαρίνος Φωτιάδης
Επιστημονικός Λειτουργός, Μονάδα Προώθησης και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
'Ιδρυμα Προώθησης ‘Ερευνας

Related Articles
winner