ΙΝΓΚ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Κέντρο αριστείας στην υπηρεσία της κοινωνίας και της πολιτείας

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για 33 και πλέον χρόνια συνεχίζει να προσφέρει τις ποικιλόμορφες υπηρεσίες του, μέσα από τους τρεις πυλώνες (έρευνα, ιατρικές υπηρεσίες, εκπαίδευση) που δραστηριοποιείται έχοντας ως κύριο μέλημά του την συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και κυρίως των ασθενών. 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του Ινστιτούτου αφορούν τη διάγνωση μεγάλου εύρους σοβαρών παθήσεων, προσφέροντας πρωτοποριακές διαγνωστικές υπηρεσίες μοριακής γενετικής, βιοχημικής γενετικής, κυτταρογενετικής, μοριακής παθολογίας, ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και μοριακής ιολογίας, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.  Ενδεικτικά, μερικές από τις κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες εξειδικεύονται τα Εργαστήρια του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις, αιμοσφαιρινοπάθειες, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, μεταβολικές ανωμαλίες, καρδιακά προβλήματα, ενδοκρινολογικές παθήσεις, μολυσματικές μεταδιδόμενες ασθένειες, και διάφορους τύπους καρκίνους.

Το Ινστιτούτο, παρέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών υπηρεσιών, προσφέροντας διάγνωση ασθενειών που εντοπίζονται στην κυπριακή κοινότητα και τις χώρες της γύρω περιοχής. Για το σκοπό αυτό και λαμβάνοντας υπόψη το νέο μεταρρυθμιστικό σύστημα υγείας, το Ινστιτούτο δημιούργησε τα κέντρα αριστείας και αναφοράς για νευρολογικές και γενετικές παθήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών: Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων, Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Συναφών Παθήσεων, Κέντρο Κινητικών Διαταραχών, Κέντρο Άνοιας, Κέντρο Επιληψίας καθώς και Κέντρο Ιατρικής Γενετικής. Η δημιουργία των κλινικών αυτών κέντρων βασίζοται στην εξειδίκευση και τεχνογνωσία που έχει καθιερωθεί στο ΙΝΓΚ.  Τα κέντρα αυτά προσφέρουν υπηρεσίες για παθήσεις όπως η Μυϊκή Δυστροφία, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Επιληψία, Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), Huntington, Αταξία. Πέραν από αυτά τα κέντρα, στο Ινστιτούτο στεγάζεται νευρολογικός Θάλαμος ασθενών για να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς του, ενώ η Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας, η οποία βρίσκεται εντός του Θαλάμου, δέχεται ασθενείς για την ολιγόωρη θεραπεία τους. Η Μονάδα Φυσιοθεραπείας, το Φαρμακείο και το Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ολοκληρώνουν την παροχή φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών μας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Ινστιτούτο, λειτουργεί επίσης μια Πολυθεματική Ομάδα Ιατρών αναβαθμίζοντας έτσι την ιατρική περίθαλψη που πιθανόν να χρειάζονται οι ασθενείς του ΙΝΓΚ με την παροχή υπηρεσιών στις ειδικότητες στην Πνευμονολογία, Καρδιολογία, Ψυχολογία και Διαιτολόγια, για την καλύτερη και ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας τους. Τέλος, το  Ινστιτούτο είναι σε θέση πλέον να προσφέρει στους ασθενείς του υπηρεσίες τις οποίες δεν προσέφερε μέχρι σήμερα και αυτά αφορούν την ειδικότητα του Νευροψυχολόγου και Αιματολόγου. 

«Αποστολή μας είναι να είμαστε κοντά στους ασθενείς μας και να τους προσφέρουμε υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Συνεχής προσπάθεια μας είναι η καλυτέρευση, η ενίσχυση και η ανάπτυξη των υπηρεσιών μας για παροχή πιο  ολοκληρωμένης φροντίδας και περίθαλψης», αναφέρει ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού. Υπογραμμίζει επίσης ότι με την αποπεράτωση του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου, όπως και με την δημιουργία του κτιρίου της Φυσιοθεραπείας θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες. «Βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, συνεχίζουμε δυναμικά και προσπαθούμε πάντοτε για το καλό του κοινωνικού συνόλου», καταλήγει ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού. 


Απολογισμός 2022
Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που συνεχίστηκαν και το 2022, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου συνέχισε το έργο του διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προσφερόμενων υπηρεσιών στους χιλιάδες ασθενείς του και στην πολιτεία, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως κέντρου αριστείας.

Κατά το 2022 εξυπηρετήθηκαν από το Κλινικό Τμήμα περίπου 6,000 άτομα (από τους 14,000 ασθενείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ινστιτούτου) λαμβάνοντας περίπου 32,000 υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς διαγνώστηκαν περίπου 800 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.

Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περίπου 20,000 εξετάσεις από τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια, μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, κάτι που συνέβαλε στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 8,000 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά αλλά και προγεννητικές εξετάσεις. Επίσης, διενεργήθηκαν πάνω από 60,000 εξετάσεις για τον κορωνοϊό, και παρασχέθηκαν γύρω στις 23,000 υπηρεσίες δικανικής γενετικής.

Other News
winner