Πληροφορίες για άτομα με επιληψία σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος σχετικά με τα εμβόλια κατά του SARS CoV-2, ιδιαίτερα ως προς την καταλληλότητά τους για άτομα που ταλαιπωρούνται από διάφορες νόσους, όπως η επιληψία, το Κέντρο Επιληψίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, παραθέτει μια σειρά από πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τους ασθενείς, τον ιατρικό κόσμο και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Παρατίθενται πιο κάτω κάποιες πληροφορίες με βάση τα σημερινά διεθνή δεδομένα καθώς επίσης και εισηγήσεις άλλων ειδικών.
 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το να πάσχει κανείς από επιληψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι του COVID-19. Για τα άτομα με επιληψία, ο κίνδυνος της λοίμωξης από COVID-19 και των πιθανών επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο των παρενεργειών από ένα εμβόλιο έναντι του  COVID-19. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός μετά τον εμβολιασμό για COVID-19. Σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων. Λήψη αντιπυρετικών (πχ παρακεταμόλης) τακτικά για 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό (ή για όσο κρατάει ο πυρετός) θα περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιληψίας ή σε εγκεφαλική βλάβη.
 
Πριν χορηγηθεί ένα εμβόλιο έναντι του COVID-19, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν ότι πάσχουν από επιληψία και να δώσουν κάθε άλλη σημαντική ιατρική πληροφορία, όπως:
  • ιστορικό αλλεργιών, ειδικά στα συστατικά του εμβολίου
  • αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενα εμβόλια (για παράδειγμα στο εμβόλιο της γρίπης)
  • αν είχαν πυρετό ή λοίμωξη τις προηγούμενες ημέρες
  • ενημέρωση για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ειδικά αν παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή αντιπηκτικά,
  • ενημέρωση σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. 
 
Όπως με κάθε εμβόλιο, δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του. Δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση.
 
Όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο έναντι του COVID-19, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις. Τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 έως και 90%, ανάλογα με το εμβόλιο, αλλά οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ίσως να μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς.  
 
 
 
 
 
 
Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2021
Related Articles
winner