ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ DNA, Το Genius Genetics Quiz επιστρέφει εορταστικά 

Για 9η χρονιά το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) διοργανώνει τον διαγωνισμό γνώσεων CING Genius Genetics Quiz υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Ο πολυαγαπημένος διαγωνισμός μαθητών και καθηγητών, επιστρέφει δυναμικά στις 25 Απριλίου 2024, μια συμβολική ημερομηνία για το ΙΝΓΚ, αφού πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα DNA. Ο διαγωνισμός ο οποίος έχει φιλοξενήσει πέραν των 1,220 συμμετοχών απο το 2013, επιστρέφει μετά απο διακοπή τα τελευταία χρόνια λόγω των μέτρων προφύλαξης από την εξάπλωση της πανδημίας. Την ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητιμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου. Η Υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σχετικά με τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας DNA και τη συμβολή των νέων, μαθητών και φοιτητών στην εξέλιξη της επιστήμης. Ακολούθως, θα απονείμει τα βραβεία στις τρείς πρώτες ομάδες, καθώς και το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία "Αλέξης Μπάιτελμαν", εις μνήμη του Βιολόγου Αλέξη Μπάιτελμαν, ο οποίος είχε ειδίκευση στην κλινική έρευνα.

Δικαίωμα συμμετοχής, στον Διαγωνισμό CING Genius Genetics Quiz έχουν μαθητές/τριες Λυκείου, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (Β’ και Γ’ Λυκείου, AS Level και A’ Level). Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με μία, δύο ή τρεις ομάδες των 2-3 μαθητών/τριών, με ενδιαφέρον στη Βιολογία. Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από τελειόφοιτους/ες ή/και από νεότερους/ες μαθητές/τριες Λυκείου, οι οποίοι/ες θα διαγωνισθούν με το όνομα του σχολείου τους, απαντώντας 30 ερωτήσεις σε 30 λεπτά. 

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο Quiz, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 11η Απριλίου 2024. Οι ομάδες-αντιπρόσωποι του κάθε σχολείου θα πρέπει να παρευρεθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα DNA (προσέλευση ομάδων απο τις 2μ.μ. Διεξαγωγή διαγωνισμού 3.00μ.μ.-4:30μ.μ.), στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, συνοδευόμενοι από αντιπρόσωπο του σχολείου (π.χ. καθηγητή/τρια Βιολογίας, Διευθυντή/Διευθύντρια Σχολείου). 

Στα μέλη της ομάδας με την υψηλότερη βαθμολογία θα προσφερθεί η μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διάγνωσης και μελέτης κληρονομικών ασθενειών, πλάι στους διακεκριμένους επιστήμονες του ΙΝΓΚ, ένα αποκλειστικό προνόμιο των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του ΙΝΓΚ. Στους νικητές της ομάδας με την υψηλότερη βαθμολογία θα απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία "Αλέξης Μπάιτελμαν", εις μνήμη του Βιολόγου Αλέξη Μπάιτελμαν, ο οποίος είχε ειδίκευση στην κλινική έρευνα. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ και σχετικό τιμητικό πιστοποιητικό.  Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και τη διαδικασία συμμετοχής θα βρείτε στο έντυπο του διαγωνισμού, καθώς και στην ιστοσελίδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

 

Εκπαίδευση για τη νέα γενιά επιστημόνων στο ΙΝΓΚ
Ιδιαίτερη χαρά μας προκαλεί το γεγονός ότι απο τον διαγωνισμό αυτό, παιδιά έχουν αγαπήσει τη βιολογία και κάποια χρόνια μετά την επίσκεψη τους στο ΙΝΓΚ, για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, επιστρέφουν στο ΙΝΓΚ ως μεταπτυχιακοί φοιτητές πλέον σε κάποιο απο τα 8 προγράμματα που προσφέρονται στο Ινστιτούτο. Μέλημά μας μέσα απο θεσμούς όπως τον Διαγωνισμό Γνώσεων CING Genius Genetics Quiz είναι να ανοίξουμε νέους ορίζουντες αναζήτησης για τη νέα γενιά επιστημόνων, πάντοτε με τη στήριξη της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με συνοδοιπόρους τους Καθηγητές Βιολόγους οι οποίοι θα εμφυτεύσουν πρώτοι τον ενθουσιασμό της επιστήμης στους μαθητές.

Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε και πάλι στο Ινστιτούτο μας για μια διπλή γιορτή, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, για την Παγκόσμια Ημέρα DNA και τη διεξαγωγή του CING Genius Genetics Quiz!

Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ (εισδοχή Σεπτέμβριος 2024) γίνονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://www.cing.ac.cy/education όπου είναι και διαθέσιμος ο οδηγός σπουδών καθώς και όλα τα θέματα για τις αιτήσεις των Διδακτορικών θέσεων.    

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ για πληροφορίες ή και για διευθέτηση ραντεβού για εξατομικευμένη ενημέρωση.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ προσφέρονται στους κλάδους της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης, Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοτεχνολογίας.

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας Γραφείου Εκπαίδευσης:
Tηλέφωνο +357 22392840/841/844    
Email [email protected]
Ιστοσελίδα https://www.cing.ac.cy/education
  

Related Articles
winner