ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ, Συγκριτικό πλεονέκτημα του ΙΝΓΚ

Ο συνδυασμός εκπαίδευσης, έρευνας και ιατρικών υπηρεσιών είναι το χαρακτηριστικό, το οποίο δίνει στο ΙΝΓΚ ένα ξεχωριστό  κύρος στο χώρο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Αυτός ο συνδυασμός, που αποφέρει απτά αποτελέσματα για τον ασθενή, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΙΝΓΚ. Στον ίδιο χώρο διεξάγεται η ιατρική παρακολούθηση του ασθενή, η καταγραφή των δεδομένων μέσω αναλύσεων και η επεξεργασία δειγμάτων και όγκου δεδομένων στα εργαστήρια. Αυτός ο κύκλος ανατροφοδότησης Υπηρεσίες-Έρευνα-Εκπαίδευση, αποτελεί τη φόρμουλα της επιτυχίας του εκπαιδευτικού μοντέλου που προσφέρει το ΙΝΓΚ με 7 μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό (MSc / PhD). Οι φοιτητές οι οποίοι εντάσσονται στα εργαστήρια του ΙΝΓΚ βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της ερευνητικής δραστηριότητας. Κινούνται απο την πρώτη μέρα φοίτησής τους, σε ένα χώρο που τους προσφέρει τις ευκαιρίες, τις εμπειρίες και τα βιώματα του ερευνητή, έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και σκοπό τους την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.   

 

Στον απολογισμό του ΙΝΓΚ για τη χρονιά 2021 ανάμεσα σε άλλα πραγματοποιήθηκαν:

 • 500 διαγνωστικές υπηρεσίες
 • 34,000 εξετάσεις από το Κλινικό Τμήμα του ΙΝΓΚ 
 • Εξυπηρετήθηκαν περίπου 6.500 άτομα
 • Διαγνώστηκαν περίπου 1.000 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων
 • 20.000 εξετάσεις από τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του ΙΝΓΚ μετά από παραπομπές ειδικών ιατρών, συμβάλλοντας στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 7,300 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά και προγεννητικές εξετάσεις

 

Οι κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες οι οποίες αναφέρονται πιο πάνω, κατά κύριο λόγο, αφορούν 

 • νευρογενετικές και νευρομυϊκές παθήσεις
 • γενετικές ασθένειες και σύνδρομα
 • εξετάσεις θαλασσαιμίας
 • εξετάσεις για σπάνια και συχνά νοσήματα
 • ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις
 • διάφορους τύπους κληρονομικού καρκίνου
 • καρδιοπάθειες
 • μεταβολικά νοσήματα
 • κυτταρογενετικά σύνδρομα

 

Τα στατιστικά αυτά αποδεικνύουν το ευρύ φάσμα των ερευνητικών πεδίων και τον όγκο των στοιχείων, δεδομένων και δειγμάτων, τα οποία έχουν να επεξεργαστούν οι επιστήμονες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΙΝΓΚ, με ένα και μοναδικό σκοπό, την εξεύρεση θεραπειών και λύσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Πέραν των ασθενών, οι οποίοι παρακολουθούνται από τους Γιατρούς  του ΙΝΓΚ, τα ερευνητικά τμήματα του Ινστιτούτου συνδράμουν και στην παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια για την θεραπεία σπάνιων παθήσεων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιτυχία  του Τμήματος Νευροεπιστημών, όπου, υπό την καθοδήγηση του Καθ. Κλεόπα Κλεόπα, η μετα-διδακτορική ερευνήτρια Μαρίνα Σταύρου και μια ομάδα εξέχουσων επιστημόνων, εξέλιξαν μια καινοτόμα μέθοδο για την θεραπεία της ασθένειας Charcot Marie Tooth. Η έρευνα χορηγήθηκε από το CMT Research Foundation, που εδρεύει στην Αμερική, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation (συγγραφείς στο άρθρο του JCI: Marina Stavrou, Alexia Kagiava, Sarah G. Choudury, Matthew J. Jennings, Lindsay M. Wallace, Allison M. Fowler, Amanda Heslegrave, Jan Richter, Christina Tryfonos, Christina Christodoulou, Henrik Zetterberg, Rita Horvath, Scott Q. Harper, and Kleopas A. Kleopa) και προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (PCT/US21/61177; Εφευρέτες:  Scott Q. Harper, Κλεόπας Κλεόπα, Μαρίνα Σταύρου).

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου αναπτύσσεται συνεχώς στον ευρύτερο τομέα της υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την επακόλουθη ανάπτυξη και εξέλιξη της εκπαίδευσης που παρέχει μέσα απο τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, εφόσον είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Μένουμε πάντα προσηλωμένοι στο στόχο μας, στην παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας η οποία συνδράμει θετικά και αισθητά στους ασθενείς μας και στην κοινωνία. Αυτή είναι η πρώτιστη αξία και αρχή την οποία μεταφέρουμε στους φοιτητές μας. 

 

 

Για πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ στους κλάδους (MSc / PhD) Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη, (MSc) Βιοιατρική Έρευνα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cing.ac.cy/education

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας Γραφείου Εκπαίδευσης ΙΝΓΚ: 22392840/841/844
Email: [email protected]

Related Articles
winner