Clinical Sciences

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, Μονάδα ημερήσιας φροντίδας ασθενών

Στον θάλαμο ασθενών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) λειτουργεί μια σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα ημερήσιας φροντίδας ασθενών με χρόνιες νευρολογικές, νευρομυϊκές αλλά και γενετικές παθήσεις. 
Η μονάδα ημερήσιας φροντίδας ασθενών του ΙΝΓΚ, είναι εξοπλισμένη με έξι σύγχρονες ιατρικές καρέκλες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα μετατροπής σε κρεβάτι ή σε πολυθρόνες, καλύπτοντας  τις ανάγκες του κάθε ασθενή. 

Σκοπός της λειτουργίας της μονάδας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών του ΙΝΓΚ, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της  ολιγόωρης παραμονής , που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταλαιπωρίας τους. 

Επίσης, δίπλα από κάθε καρέκλα υπάρχουν εντοιχισμένες παροχές οξυγόνου και συσκευές αναρρόφησης, δίνοντας την ευχέρεια στο νοσηλευτικό προσωπικό ή οποιοδήποτε εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, να παρέμβει άμεσα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τη μονάδα ημερήσιας φροντίδας του ΙΝΓΚ αφορούν τη χορήγηση ενδοφλέβιων θεραπειών ναταλιζουμάμπης και κορτικοστεροειδών, όπως επίσης και ενέσιμες (ενδομυϊκά ή υποδόρια) ιντερφερόνες. Η ουσία ναταλιζουμάμπη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία είτε δεν ελέγχεται επαρκώς με άλλη τροποποιητική της νόσου θεραπεία, είτε επιδεινώνεται γρήγορα. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, κατά την οποία δημιουργείται φλεγμονή και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του προστατευτικού περιβλήματος των νευρικών κυττάρων. 

 

Διαδικασία έναρξης  – Προνοσοκομιακά 
Ο νευρολόγος θα κρίνει αν ένας ασθενής είναι κατάλληλος και αν είναι σε θέση να του χορηγηθεί η συγκεκριμένη θεραπεία. Ακολούθως, ο νευρολόγος θα προβεί στην καθορισμένη διαδικασία ούτως ώστε να γίνει αίτημα στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου υγείας και αφού υπάρξει η σχετική έγκριση, θα προχωρήσει στο στάδιο της προετοιμασίας του ασθενή.

 

Στάδιο  προετοιμασίας του ασθενή
Ο ασθενής προτού παραπεμφθεί στον θάλαμο του ΙΝΓΚ για έναρξη της θεραπείας, χρειάζεται να περάσει από μια σειρά εξετάσεων όπως:

1.    Ακτινογραφία Θώρακος τουλάχιστον δύο μήνες πριν την θεραπεία.
2.    Γενική και βιοχημική εξέταση αίματος και γενική  ανάλυση ούρων  δύο μήνες πριν. 
3.    Ανοσολογικός έλεγχος ( HCV , HBV , HIV ) δύο μήνες πριν.
4.    CD4 και CD8 δύο μήνες πριν.  
5.    Έλεγχος για JC virus δύο μήνες πριν. 
6.    Έλεγχος φυματίωσης (Mantoux test), δύο μήνες πριν.  
7.    Test εγκυμοσύνης μία βδομάδα πριν.

 

Ημέρα εισαγωγής
Αφού έχουν εξασφαλιστεί όλα τα πιο πάνω, ο ασθενής προχωρά στο επόμενο στάδιο της εισαγωγής του στο θάλαμο ασθενών του ΙΝΓΚ. Για την χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας, προαπαιτείται την ίδια ημέρα ο ασθενής να εξεταστεί κλινικά από τον θεράποντα ιατρό του (νευρολόγος του ΙΝΓΚ), να του συντακογραφηθεί το σχετικό φάρμακο και  ο ίδιος να υπογράψει την απαιτούμενη έντυπη συγκατάθεση. Κατά την εισαγωγή του στη μονάδα ημερήσιας φροντίδας, γίνεται αξιολόγηση, καταγραφή συμπτωμάτων και της γενικής κατάστασης του ασθενούς από τους νοσηλευτές. Στη συνέχεια τοποθετείται φλεβοκαθετήρας για την ενδοφλέβια χορήγηση. Σε περίπτωση υποδόριας χορήγησης, η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα είναι απαραίτητη μόνο τις τρεις πρώτες φορές, για προληπτικούς λόγους.    

 

Κοινωνικά προτερήματα του υποδόριου σε σχέση με το ενδοφλέβιο 

Η συγκεκριμένη θεραπεία κατά κανόνα επαναλαμβάνεται μία φορά τον μήνα. Η ενδοφλέβια χορήγηση είναι σαφώς πιο χρονοβόρα, αφού οι πρώτες τρείς χορηγήσεις είναι τετράωρες και με μια ώρα επιπλέον παρακολούθησης, για τυχόν παρενέργειες (σύνολο πέντε ώρες). Μετά τις τρείς πρώτες χορηγήσεις, ο χρόνος παραμονής κυμαίνεται από δύο έως τρείς ώρες την κάθε επίσκεψη στο θάλαμο. Προσθέτοντας το γεγονός ότι χρειάζεται εξασφάλιση ενδοφλέβιας οδού κάνει την διαδικασία πιο χρονοβόρα και πιο επίπονη. 

Από την άλλη πλευρά, η υποδόρια χορήγηση, όπως προαναφέραμε, χρειάζεται εξασφάλιση ενδοφλέβιας οδού μόνο τις τρείς πρώτες φορές, ενώ ο χρόνος παραμονής ενδονοσοκομιακά κυμαίνεται από μία μέχρι ενάμιση ώρα.

Ως εκ τούτου, οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη αγωγή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενή. Το υποδόριο υπερτερεί του ενδοφλέβιου αφού είναι λιγότερο παρεμβατικό και διαρκεί πολύ λιγότερο σε χρόνο.  

 


Κυριάκος Χατζημιχαήλ 
BSc RN Nurse

Related Articles
winner