Clinical Sciences

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, Χορός κατά νευρολογικών παθήσεων

Με την σύγχρονη ιατρική έχουν ανακαλυφθεί πολλές νέες νευρολογικές παθήσεις οι οποίες προκαλούν διάφορα σωματικά, κινητικά και ψυχολογικά προβλήματα σε όσους νοσούν. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούνται μεταβολές στην λεπτή και αδρή κινητικότητα, την ομιλία, αλλά και την ψυχοσύνθεσή τους. Με την βοήθεια των θεράποντων ιατρών τους, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτές τις αυξανόμενες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους με φάρμακα και πολλές φορές με συνεδρίες φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας. Ωστόσο, τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, μέσα από επιστημονικές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι στην αντιμετώπιση  αυτών των δυσκολιών παίζει σημαντικό ρόλο η φυσική άσκηση και πιο συγκεκριμένα ο χορός.

Ο χορός ως έννοια είναι η έκφραση συναισθημάτων, η ψυχική εκτόνωση και απελευθέρωση της έντασης, καθώς επίσης είναι και ένα κοινωνικό γεγονός για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Και ενώ μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν μόνο ως ένα μέσο άσκησης και εκγύμνασης ή διασκέδασης για τον μέσο υγιή άνθρωπο, έχει αρχίσει ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιείται και ως μορφή θεραπείας για ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, η άνοια, αλλά και για άτομα που πάσχουν από νευρολογικές νόσους όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον, η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση γνωστή και ως ALS. Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως: βραδυκινησία, μυϊκή ατροφία, δυσκαμψία, απώλεια ισορροπίας και δυσκολία στον λόγο. Έρευνα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας έχει δείξει ότι ο χορός ενισχύει την νευροπλαστικότητα του  εγκεφάλου, προκαλώντας τον εγκέφαλο να βρει λύσεις και νέες νευρικές οδούς για να βελτιώσει την λειτουργικότητα των ατόμων. Μειώνει κατά 76% τις πιθανότητες μελλοντικής άνοιας (Καριεντίδου, 2016), ενδυναμώνει  την μνήμη και καταστέλλει την αίσθηση της ζαλάδας.

Στις συνεδρίες χοροθεραπείας, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να κινηθούν, άλλοτε ελεύθερα και άλλοτε υπό την καθοδήγηση  του χοροθεραπευτή. Τα πιθανά οφέλη για τους ασθενείς από μια συνεδρία χοροθεραπείας είναι η βελτίωση της ισορροπίας, η ενίσχυση της συγκέντρωσης, ο καλύτερος συγχρονισμός κινήσεων μεταξύ των άκρων του σώματος, η άσκηση της μνήμης, καθώς επίσης και η καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Οι ασθενείς, οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα χοροθεραπείας έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διάφορες  δυναμικές κινήσεις και να καλυτερεύσουν την φυσική τους κατάσταση (ελαστικότητα των ποδιών, ευκολία κίνησης, μεταφορές του σωματικού βάρους). Επειδή η ψυχική ευεξία των ασθενών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόγνωση και στην πορεία της κάθε νόσου ξεχωριστά, η άσκηση μέσω του χορού μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, της απομόνωσης,  τονώνει την αυτοεκτίμηση, ενώ παράλληλα βοηθά στο χτίσιμο διαπροσωπικών σχέσεων. 

Στο σύνολό του, ο χορός έχει να προσφέρει πολλά. Μέσα από επιστημονικές αναφορές κυρίως για την νόσο του Πάρκινσον, έχει διαφανεί ότι μέσω της χοροθεραπείας οι συγκεκριμένοι ασθενείς βελτιώνουν την ικανότητα βάδισης, την φυσική τους κατάσταση, όπως επίσης και τις γνωστικές τους δεξιότητες (π.χ. μνήμη, αντίληψη, προσοχή) που έχουν ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους. Η γνώση του τρόπου με τον οποίο οι συνεδρίες χοροθεραπείας επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, θα μπορούσε να επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προγράμματα αποκατάστασης και άσκησης έτσι που να βοηθούν τους συνανθρώπους μας και τους πάσχοντες να διαχειριστούν τα συμπτώματα της νόσου επιτυχώς (economico.gr, 2021). Ωστόσο, σημαντικό ρόλο έχει και ο έμπειρος δάσκαλος χορού, ο «χοροθεραπευτής», ο οποίος γνωρίζει την δύναμη του χορού και την ικανότητα του να συγκεντρώσει το μυαλό, το σώμα, και το συναίσθημα πάνω  στην κίνηση (Dance for Parkinson's). Εφαρμόζοντας  τις γνώσεις του βοηθά τους συμμετέχοντες να «σπάσουν» την μονοτονία και την πιθανή απομόνωση της καθημερινότητάς τους, να βρεθούν με άλλους ανθρώπους  που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, να δημιουργήσουν νέους δεσμούς, και παράλληλα να ασκηθούν.

Εν κατακλείδι, η χοροθεραπεία είναι ένας δημιουργικός τρόπος αντιμετώπισης των σωματικών, γνωστικών και ψυχικών διαταραχών των ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις. Επίσης, είναι ένας τρόπος που έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, και να προσφέρει όλα τα οφέλη που έχει να δώσει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όσους επιλέξουν να την κάνουν. Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και συγκεκριμένα στην Μονάδα Φυσιοθεραπείας, διεξάγονται εβδομαδιαίες συνεδρίες χοροθεραπείας κυρίως για άτομα που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον, από την κα. Σοφία Τσάδαρη - Ούλα, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στους ασθενείς του ΙΝΓΚ.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

 

 

Related Articles
winner