Στην κορυφή της παραγωγικότητας οι ερευνητές της Κύπρου

Το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό Nature δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα του δείκτη Nature Global Index 2014 κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι, παρόλο που η Κύπρος έχει μικρό πληθυσμό, βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγικότητας όσον αφορά τους ερευνητές που διαθέτει, και ανταγωνίζεται αυτήν των χωρών της Δυτικής Ευρώπης όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.  Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, η ιστορία της έρευνας της Κύπρου είναι μικρή, αφού το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δημιουργήθηκε μόλις το 1989 και το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου λειτούργησε το 1990. 

Ο Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, σημείωσε ότι  είναι ένα νέο σύστημα και ότι τα ινστιτούτα δημιουργήθηκαν με πρόσφατες ιδέες και γι αυτό είναι και τόσο δυναμικά. 

Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), κατά μέσο όρο διεξάγονται 40 ερευνητικά προγράμματα το χρόνο, από τους επιστήμονες του ΙΝΓΚ και φοιτητές της Σχολής  Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, μεταπτυχιακή Σχολή του ΙΝΓΚ και η συνολική χρηματοδότηση τους ανέρχεται γύρω στα 7 εκ. ευρώ. Ανάμεσα στους οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα στο ΙΝΓΚ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και  οι Σύνδεσμοι Μυοπαθών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. 

Τα μεγαλύτερα δε επιτεύγματα, αυτά που έχουν ίσως και μεγαλύτερο ακόμα αντίκτυπο στην κοινωνία μας αλλά και διεθνώς, είναι οι πατέντες για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης και ριζικής θεραπείας ασθενειών, ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών, νέων φαρμάκων κ.α. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες του ΙΝΓΚ έχουν αναπτύξει 3 πατέντες που δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, προβάλλοντας το Ινστιτούτο και την Κύπρο διεθνώς. 

Ως μεταφραστικό Κέντρο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, από τη σύστασή του, 25 χρόνια τώρα, επενδύει στην έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών μας.

 

7 Ιανουαρίου 2015
Λευκωσία

Related Articles